JEDINA ŽENA U UTRCI ZA ŽUPANIJU Koalicija HNS-HSS predstavila svoju kandidatkinju za županicu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Predsjedništva županijskih podružnica Hrvatske narodne stranke i Hrvatske seljačke stranke jednoglasno su donijeli odluku o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore na županijskoj razini.

Nositelj liste bit će HNS-ov Valentin Dujmović, a kandidatkinja za županicu Snježana Holovka, također iz redova HNS-a, dok su kandidati za zamjenike HSS-ov Ante Šendo i HNS-ov Deni Surjan.

Kandidati su predstavljeni danas na konferenciji za medije na kojoj je sudjelovao i predsjednik županijskog HSS-a Stipe GAbrić Jambo. 

Samo predstavljanje vodio je predsjednik HNS-a Dubrovačko neretvanske županije i kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović.

Snježana Holovka dugogodišnja je članica HNS-a i aktivna vijećnica u općini Trpanj. Predsjednica je ženske inicijative županijskog HNS-a te članica predsjedništva ženske inicijative HNS-a na nacionalnoj razini. Holovka je po struci inženjerka elektrotehnike, zaposlena u Elektrojugu Dubrovnik kao voditeljica pogonskog ureda Pijavičino na Pelješcu.

Ante Šendo javnosti je najpoznatiji kao županijski vijećnik. Dugogodišnji je član HSS-a i potpredsjednik županijske organizacije HSS-a. Po struci je diplomirani inženjer sigurnosti i inženjer elektrotehnike.

Deni Surjan, kao kandidat za drugog zamjenika nije mogao prisustvovati konferenciji, no predstavljen je kao stručnjak za turizam. Član je uprave hotelskog poduzeća Hum u Vela Luci. Dugogodišnji je član HNS-a i član predsjedništva županijske organizacije ove stranke.

Nakon predstavljanja kandidata, novinarima se obratio Stipe Gabrić Jambo koji se osvrnuo na dosadašnje koalicije HNS-a i HSS-a. 'Nakon razgovora koje smo vodili Valentin Dujmović i ja, krenula je inicijativa da idemo zajedno. Naše stranke su već nekoliko zadnjih županijskih izbora, dakle i 2005., 2006., 2009. i 2013. bile zajedno. Žao mi je što ovaj put s nama ne ide i SDP, koji je odlučio izaći samostalno. Moram naglasiti kako mi, nažalost, trenutno imamo paradnog župana koji hoda po izložbama. Ne događa se ništa, troše se silni novci na putovanja u Bruxelles, a taj isti Bruxelles nije namm donio ništa. U zadnjih godina jedino što se zapravo napravilo je povećanje broja uhljeba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao jedinici regionalne samouprave. Ja smatram da ćemo mi u toj sinergiji, u kojoj je HNS jak u Dubrovniku, a HSS na području Neretve, napraviti jedan jako dobar rezultat. Siguran sam da u županijskoj skupštini većine bez nas neće moći biti te da ćemo biti najveće iznenađenje ovih izbora', kazao je.

Jambo se osvrnuo i na jučerašnju objavu kandidature MOST-ovog Nikole Grmoje za župana. 'Ja sam jučer bio u Zagrebu na ročištu zbog tužbe Boža Petrova za klevetu. Svjedok je trebao biti Nikola Grmoja. Taj frajer je jučer ipak odlučio jučer predstavljati kandidaturu i naslikavati se po Dubrovniku pričajući malo o poljoprivredi. Da ne ističem činjenicu da Grmoja priča o Županiji, a njegova stranka se bori za ukidanje županija', rekao je Stipe Gabrić.

Dujmović se složio s Jambovog konstatacijom kako će slaganje skupštine bez njihove koalicije biti nemoguće te istaknuo da će, bez obzira sudjelovali oni u vlasti ili bili opozicija u Županiji, biti konstruktivni i ustrajni u idejama. 'Jedina smo opcija koja Županiju promišlja ozbiljno, kao i njezine probleme te znamo kako te iste probleme riješiti', naglasio je Dujmović.

Kandidatkinja za županicu Snježana Holovka istaknula je najvažnije točke programa s kojim koalicija HNS-HSS kreće na predstojeće izbore. 'Prva stvar koju planiramo učiniti je decentralizacija Županije. Mi smo izabrali kvalitetan kadar koji će na usluzi biti svim stanovnicima, živjeli oni na području Pelješca, na području Neretve, Dubrovnika ili na otocima', istaknula je Holovka te se osvrnula na rad Nikole Dobroslavića. 'Dubrovačko neretvanska županija je troma, spora, i, nažalost, stagnira. U rad Županije treba unijeti više energije, prilagođavati se novim načinima komunikacije. Gorući problemi kojima se trebamo baviti su problemi s otpadom, bolnice, problemi upravljanja morem i lučicama i ruralno gospodarstvo', rekla je Holovka te se posebno osvrnula na Lučino Razdolje i naglasila kako je protiv takve vrste rješavanja problema s otpadom zbog činjenice da bi takav projekt imao katastrofalne posljedice posebice u ekološkom smislu.

Ante Šendo poseban naglasak stavio je na brigu o djeci i mladima te rekao kako su upravo oni budućnost Županije i da za njih treba posebno brinuti.

Nakon uvodnih predstavljanja, Gabrić i Dujmović službeno su potpisali koalicijski sporazum.

Na početku konferencije, predsjednici županijskih organizacija, kandidatkinja za županicu i kandidat za dožupana izrazili su žaljenje zbog nezapamćene tragedije koja se dogodila sinoć kod Šipana u kojoj je dvoje ljudi izgubilo život, dvoje je ozlijeđeno, a za petoro se još traga.

Popularni Članci