ZASAD TEŠKO IZVEDIVO Kristić je u Saboru predložio da se uvede plaćanje u eurima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Saborski zastupnik Mosta Maro Kristić založio se za uvođenje mogućnosti plaćanja eurima u Hrvatskoj jer bi to utjecalo na povećanje prihoda i konkurentnosti u turističkom i ugostiteljskom sektoru.

Nakon stanke koju je o toj temi zatražio u Saboru Kristić je rekao kako bi trebalo omogućiti plaćanje eurima brojnim turistima koji zbog gužvi, kratkoće boravka i specifičnosti putovanja, poput gostiju s kruzera, nemaju vremena čekati ispred mjenjačnica.

Zbog toga tijekom turističke sezone, ističe Kristić, mnogi gosti odustaju od konzumacije i kupnje suvenira, čime se gube milijuni eura. Uvođenje te mjere traži izmjene članka 15. Zakona o deviznom poslovanju i izmjenu propisa u nadležnosti Hrvatske narodne banke, dodao je Kristić.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako nema komentara te da ga nitko ništa nije pitao niti o tome informirao. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju, koji reguliraju koje je sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, odgovorio je Marić.

I ministar turizma Gari Cappelli odgovorio je da nema tu što komentirati. Zna se što se može, a što se ne može, rekao je uoči sjednice Vlade. Dodao je da je turizam izvozna djelatnost u kojoj su 90 posto plaćanja devizna, i idu prema bukingu, a što će biti dalje... naravno, zna se što se može plaćati u eurima.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) su poručili da na temelju raspoloživih informacija ne mogu dati mišljenje o inicijativi te da će se očitovati ako nadležne institucije upute takav prijedlog.

Podsjećaju da je dopustivost naplate u stranoj gotovini u Hrvatskoj uređena Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci, Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnom prometu te Odlukom o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji, koju je HNB donio na temelju Zakona o deviznom poslovanju. U skladu s tim, HNB propisuje u kojim je slučajevima u Hrvatskoj dopuštena naplata u stranoj gotovini, dok je za nadzor nadležan Financijski inspektorat.

Na temelju odredbe Odluke o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji, rezidenti mogu naplatiti u stranoj gotovini za bilo koju uslugu, pod uvjetom da je usluga pružena nerezidentu, dakle i cestarinu, koja se temelji na pružanju usluge korištenja autoputa.

Od nerezidenata se može naplatiti u stranoj gotovini i za prodanu robu, ali uz uvjet da trgovac može nadzornom tijelu dokazati da je robu koja je predmet prodaje kupac iznio u inozemstvo. Taj uvjet može se ostvariti u veleprodaji, međutim u maloprodaji (npr. na benzinskim postajama) je to vrlo ograničavajuće, pa se stoga u maloprodaji naplaćuje, ako je riječ o gotovini, u kunama, piše HRT.

Popularni Članci