RAGUŽ O MOGUĆOJ KOALICIJI S HDZ-OM: 'Ništa nije nemoguće, telefoni DUSTRA-e su užareni'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovački HDZ osvojio je najviše mandata u Gradskom vijeću na lokalnim izborima, a po tri mandata osvojili su koalicija HNS-HSLS, Dubrovačka stranka i DDS. HDZ-ovci su s pravom optimistični oko sastavljanja većine u Gradskom vijeću, no povlači se pitanje s kim će je ostvariti. Do 13 ruku u vijeću najlakše bi došli koalicijom s nekom od stranaka koje su ostvarile tri mandata.

Gotovo je nemoguće da se to dogodi s HNS-ovom koalicijom. Pero Vićan, predsjednik DDS-a, za Dubrovački dnevnik je nakon proglašenja izbora izjavio kako se 'neće nikome nuditi i kako će ga 'zvati oni koji ga trebaju'. Najveće iznenađenje izbora svakako je Dubrovačka stranka koja postoji dvije godine, a u Vijeću je ostvarila tri mandata i tako broj mjesta povećala za dva, s obzirom na prethodni sastav Gradskog vijeća. Govoreći o eventualnoj koaliciji s HDZ-om, predsjednik stranke Željko Raguž kazao je kako je 'sve moguće'.

'I prije izbora sam rekao kako smo otvoreni za suradnju s onima koji budu poštovali točke našeg programa. I lijeve, i desne stranke su polazile s istih točaka, vidjet ćemo za što će se zalagati za ono što smo i mi govorili, a to su POS stanovi, izgradnja Doma umirovljenika, povećanje primanja za djelatnike gradskih tvrtki, nastavak pozitivnih mjera koje se tiču socijalnog programa. Tko se toga bude držao, bliži je dogovoru s DUSTRA-om,' izjavio je.

Na pitanje je li izgledno da to bude HDZ, s obzirom na to kako i oni sve navedene točke imaju u svom program, u Raguž je odgovorio kako je 'potrebno porazgovarati i kako ništa nije nemoguće'.

Inače, Raguž je donedavno bio dio gradske uprave kao zamjenik gradonačelnika,uz tadašnjeg gradonačelnika, HNS-ovog Andra Vlahušića i zamjenicu Tatjanu Šimac Bonačić (SDP). Ipak, Raguž je u više navrata ponovio kako nije bio u koaliciji s HNS-om nego s Androm Vlahušićem kojemu je zbog zakona 'Lex Vlahušić' donesenog u Saboru onemogućeno kandidiranje.

'Mene stranke na lokalnoj razini ne zanimaju, nisam bio u koaliciji ni s HNS-om, ni s SDP-om nego s Androm Vlahušićem. Ne zanima nas tko je lijevo, a tko desno, nego nas zanimaju programi,' prokomentirao je.

Raguže je kazao i ponešto o eventualnoj podršci nekome od kandidata za gradonačelnika u drugom krugu, a to su Mato Franković (HDZ) i Valentin Dujmović (HNS).

'Ja jesam predsjednik stranke, ali o svemu tome će odlučiti Glavni odbor. Danas smo još u slavljeničkom tonu, a u narednim danima ćemo odlučiti hoćemo li podržati Frankovića, Dujmovića ili nikoga od njih dvoje. Lijepo je vidjeti kako su linije članova DUSTRA-e užarene i kako najviše zovu oni koji su nam prije dva mjeseca rekli kako smo na razini statističke pogreške,' kazao je.

Najveće iznenađenje izbora, na neki način, jest upravo Dubrovačka stranka.

'Pokazali smo kako smo druga pojedinačna snaga u Gradu, nakon HDZ-a koji je ostvario najbolji rezultat. Naime, HNS i HSLS su išli s koalicijom tako da ne znamo koliki je tu udio jednih, a koliki udio drugih. To je velika stvar za stranku koja je osnovana prije dvije godine. Riječ j o timu mladih ljudi koji rade. Ako smo u dvije godine ostvarili tri mandata u Vijeću, onda je pred nama itekako dobra budućnost,' prokomentirao je Raguž za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci