REAKCIJA Dujmović: Nije bilo lako, ali prestanimo ratovati i počnimo raditi ono što je u razvijenim zemljama normalno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunić / Pixsell
U Središnjem odboru HNS-a je i Valentin Dujmović koji je dao reakciju za Dubrovački dnevnik nakon turbulentne sjednice i glasovanja kojim je odlučeno kako HNS ulazi u Vladu Andreja Plenkovića. Dobit će ministarstvo obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva. 

''Nije ovo bila jednostavno odluka, ali tko će, ako neće HNS, prvi pokazati kako je vrijeme da izađemo iz rovova?! Bavim se politikom od 21. godine i svih ovih 15 godina imam osjećaj da hodam okolo s nožem, pištoljem, bajunetom... ili da moram u ring prema pripadnicima drugih stranaka. Ali, mi nismo ratnici, nismo vojska, nego političari.  Moramo se boriti za interes naših lokalnih sredina, gradova, države. Ovo ne znači da se HNS odrekao svojih vrijednosti, nego dapače suprotno. Mi ćemo naše vrijednosti nastojati provesti kroz koaliciju s Plenkovićevim HDZ-om, kao što smo pokušavali i s drugima, s SDP-om, a u budućnosti tako zna gdje ćemo i s kime sastaviti programsku koaliciju koja će biti u interesu građana,' rekao je Dujmović. 

 'Dosta je više plavih, žutih, zelenih, crnih. Mi smo prvi koji su imali hrabrosti ovo napraviti, pod cijenu da nestanemo. Ovakve programske koalicije funkcioniraju u Njemačkoj, Nizozemskoj, cijeloj Europskoj uniji, zašto ne bi funkcionirali i liberali i demokršćani u Hrvatskoj?'- zapitao se Dujmović koji je svjestan kako će  se članstvu biti teško naviknuti na ovo. Također demantira posljedice ove odluke na lokalnoj razini.

'Ovo ne znači koaliciju na gradskoj razini,  gdje ćemo se i dalje zalagati za programe  i sve ono što sam govorio u kampanji, kao čovjek, kao HNS-ovac. Nismo se spojili s HDZ-om, nismo se  utopili. Od njih mi imamo očekivanja,  da ove tri godine radimo u interesu zemlje. Idemo raditi. Imamo jako puno posla. Nismo bili spremni državu treći put odvesti u nove izbore, vjerojatno s istim ishodom,' pojasnio je Dujmović koji je posebno istaknuo zadovoljstvo što će HNS dobiti priliku provesti reformu  školstva onako kako je to i bilo planirano prije nego što su HDZ i Most cijeli proces zaustavili.

'Reforma školstva nam je neizmjerno bitna, a provest će je oni koji su je započeli. Zato smo u ovo krenuli, pod cijenu da nestanemo. Ivan Vrdoljak nije htio dijeliti stranku, pa je prebacio odgovornost i odluku na središnji  odbor koji broji  130 članova, koji su velikom većinom donijeli ovu odluku.  Ljudima je dosta proganjanja. Drago mi je da smo prvi koji smo išli u takav rizik. Hoće li građani za tri godine to honorirati, ili će nas kazniti, ovisit će o tome koliko ćemo napraviti i hoćemo li provesti ono za što smo se i odlučili ući u ovo.  Borit ću se, nije mi lako, ali ću se truditi da nas nagrade, što će se dogoditi  samo ako budemo imali rezultate,' zaključio je Dujmović.

Popularni Članci