KANDIDATI SDP-a Tatjana Šimac Bonačić i Davor Penić predstavili svoje kandidature (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Kandidati SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika i župana Dubrovačko-neretvanskog Tatjana Šimac Bonačić i Davor Penić danas su u prostorijama SDP-a službeno predstavili svoje kandidature.

Šimac Bonačić je danas ukratko predstavila platformu 'Grad za nas', dok će program predstaviti drugom prilikom.
'Preuzimam odgovornost ispred SDP-a. Počašćena sam i zahvaljujem se mojoj stranci, ali isto tako i građanima na podršci', kazala je Šimac Bonačić na početku svog govora.

'Grad uvijek usmjerava onaj koji ga vodi. Upravo zato kao gradonačelnica želim donijeti bitne promjene. Grad u svom rastu i razvoju može doći u opasnost da se ugrozi ravnoteža između rasta i razvoja Grada. U tim trenucima je potrebna ravnoteža kako bi građani bili zadovoljni i osjećali da je to 'Grad za nas'', rekla je kandidatkinja SDP-a.

Šimac Bonačić je u svom govoru rekla da je turizam važan, ali da se u Dubrovniku sve više odvija život turista, a manje građana.

''Grad za nas' podrazumijeva svoje građane, kako bi se oni što više uključili da odlučuju o gradskom prostoru i o svom životu. Građanima se ne sviđa što se gubi sklad i što se vrlo često dogodi da zgrada niče ispred vrlo bitne stoljetne lokacije. Presudno je da Dubrovnik ostane 'Grad za nas' i da ova generacija političara i građana ostavi sačuvani Dubrovnik za one koji dolaze', poručila je Šimac Bonačić.

Objasnila je da s ovim ne svojata Grad i priklanja ga jednoj političkoj ideologiji.

'Pozivam građanske inicijative i građane da se mobiliziraju, formiraju nezavisnu list i da se priključe platformi 'Grad za nas'', kazala je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika, a pozvala je i ostale progresivne stranke da se priključe njihovoj platformi.

Program će biti predstavljen drugom prilikom, no Šimac Bonačić je naglasila da je bitna stavka programa jačanje mjesne samouprave.

Tatjana Šimac Bonačić u razgovoru za Dubrovački dnevnik je još poručila da joj je cilj u prvom i drugom krugu pobijediti HDZ.

Cijelo službeno predstavljanje pogledajte u našem video isječku na kraju članka. 

Kandidat za župana Davor Penić je predstavio program SDP-a u par točaka.

'Moramo sačuvati regionalni identitet naše županije tako da čuvamo vrijednosti koje smo baštinili. Moramo zajedno raditi na podizanju životnog standarda. Županija mora biti inicijator i glavni koordinator projekata koji će u suradnji s gradovima, općinama i privatnim sektorom smišljati projekte za jasnu realizaciju i kucati za novce u Banskim dvorima i Europskim fondovima', kazao je Penić.

Iznio je sedam točaka, odnosno područja života na kojim počiva njegov program.

-Novi gospodarski impuls za brži razvoj Županije

- infrastruktura za zaštitu okoliša i održivi razvoj

-moderna zaštita zdravlja i socijalna skrb

- jačanje civilnog društva

-Županija po mjeri žene

-ulaganje u obrazovnu infrastrukturu

-podizanje kvalitete treće životne dobi

-kultura

'Plan nam je u četiri godine otvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta, 500 novih pripravničkih mjesta i sudjelovati u realizaciji 30-tak novih hostela, hotela i kampova u Županiji', rekao je Penić.

Pojedinačno je obrazložio svaku od navedenih točaka, a posebno se osvrnuo na Centar za gospodarenje otpadom.

'U niti jednom sustavnom dijelu ništa se nije napravilo. Nema Centra, nema reciklažnih dvorišta, kompostana, zelenih 'otoka'. Mi u četiri godine mislimo zatvoriti sva odlagališta u Županiji i imati samo jedno centralno odlagalište', poručio je Penić te kazao da će dovesti plin u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Penić je također rekao da se planira napraviti sustav azila za životinje i da je vrijeme da u 21. stoljeću dovedu vodu u sva mjesta u Županiji.

 

Popularni Članci