ŠIMAC BONAČIĆ OPOVRGNULA: 'Neću se povući ni ako se Vlahušić bude mogao kandidirati'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić gostovala je u emisiji 'Srijedom otvoreno' Radio Dubrovnika. Tom se prilikom osvrnula na svoju kandidaturu, izazove s kojima se susreće Grad, ali i pitanja oko toga što ju je potaknulo na kandidaturu u cilju mijenjanja situacije u Gradu s obzirom na to kako je donedavno bila zamjenica bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. 

'Svaki pojedinac se može kandidirati, to je legitimno. I Andro Vlahušić će se možda moći kandidirati, no SDP ima svog kandidata. Nisam radila kao 'Androva' u gradskoj vlasti, nego sam bila zamjenica iz SDP-a. Djelovala sam u društvenim djelatnostima i vjerujem da sam dobro radila, no nikada nisam radila medijsku reklamu,' kazala je Šimac Bonačić. Na pitanje je li joj žao što je zbog toga dio javnosti percipira kao samozatajnu osobu koja se nije snažnije nametnula Šimac Bonačić je kazala kako nije trebala medijsku reklamu. 

'To je moj način rada, nisam trebala medijsku reklamu. Samo sam odrađivala svoj posao i mislim da sam ga dobro odrađivala. Kao saborska zastupnica sam bila u Odboru za zdravstvo, ali i potpredsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport pa nije bilo potrebe za nametanjem. U ovom trenutku mogu više napraviti kao čelna žena Grada nego kao druga jer sam svjesna zakona kako odluke u Gradu samo čelni čovjek može donijeti,' izjavila je. 

U posljednje vrijeme se naveliko spekulira kako bi Šimac Bonačić mogla povući svoju kandidaturu ako Ustavni sud sruši 'lex Vlahušić' čime bi se omogućila njegova kandidatura. No, takve je navode opovrgnula. 

'Ako se gospar Vlahušić bude mogao kandidirati, za mene je to još jedan kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika. S obzirom na to kako je to još jedan kandidat, ne povlačim se jer nema nepobjedivih. Ja sam samo kandidatkinja sa svojim programom i misijom,' kazala je Šimac Bonačić. Također je, govoreći o kolegama iz politike, izjavila kako s Olgom Muratti, nekadašnjom čelnicom dubrovačkog SDP-a, a sadašnjom članicom HSU-a, nikada nije bila u konfliktu. 

Govoreći o svojoj kandidaturi, kazala je kako je ona na neki način rezultat ankete u kojoj se pokazala kao najbolja kandidatkinja SDP-a, ali i odluke Gradskog odbora. 

'To je bio legitiman izbor, premda je riječ o jednom glasu (op.a. pobijedila je čelnika dubrovačkog SDP-a Mladena Gojuna za jedan glas). I sadašnja predsjednica RH je pobijedila bivšeg predsjednika za jedan posto. I to je pobjeda', izjavila je. 

Komentirala je i bivšu vlast u Gradu te istaknula ključne probleme na kojima je potrebno raditi. 

'Bivša vlast je neupitno donijela puno novca i, na kraju krajeva, ne bih ni ja svoj dio posla mogla odrađivati da nije bilo tih sredstava. No, problem nastaje kad dođe do gomilanja profita bez strategije. Tako se javljaju problemi koji su zapravo sada izazov. Često se i struka, i konzervatori, i građani pitaju kako Grad sačuvati od pretjerane eksploatacije. UNESCO je predložio ograničenje broja turista, postavljaju se pitanja što se događa s našom starom kanalizacijom, upozorava se na odlaganje ulja u povijesnoj jezgri. No, to nije samo slučaj u Dubrovniku, s tim se problemima susreću sve svjetske destinacije. U Dubrovniku je sve podređeno iznajmljivanju. Treba rješavati problem koji proizlazi iz toga. Kako mladi mogu kupiti nekretninu koje su skupe, a s druge strane kako će iznajmiti stan kad sve ide u iznajmljivanje gostima? Grad ne može biti tvrtka. To je društvo s misijom,' izjavila je te dodala kako je važno razmišljati i o raspisivanju izbora za mjesnu samoupravu. 

Govoreći o gradskim aktualnostima, osvrnula i na snimanje filmskog spektakla 'Robin Hood' u Dubrovniku te zamjerke pojedinih građana. 

'Grad mora postaviti prioritete. Ovim nazivom 'Grad za nas' mi ne svojatamo Grad u smislu da je to Grad samo za jednu političku skupinu. Svi možemo dobro živjeti. Nedavno sam pročitala da su Norvežani najsretniji narod na svijetu zato što vlast misli o njima. Tako i mi moramo djelati, misliti o javnom dobru, a ne o samo investitoru premda su dobrodošli. Ljudi su se bunili zašto nije naplaćeno korištenje javnih površina. Moramo napraviti Pravilnik i tako smanjiti ovlasti pojedinca. To treba pitati struku. Kneza su nadzirala tri vijeća, a bio je knez samo mjesec dana,' izjavila je. 

U emisiju se javio i čelnik SDP-a Davor Bernardić koji je kazao kako 'ostali nisu ni upola sposobni kandidati kao što je to Tatjana Šimac Bonačić'. 

'Lokalna organizacija je donijela odluku o kandidatu jer znaju kako je ona najbolja kandidatkinja za Grad Dubrovnik. Nisu ni upola toliko bogati svojim znanjem, životnim iskustvom i iskustvom u vođenju Grada. Ona može ponuditi jednu potpuno drugačiju viziju Grada i uvjeren sam kako će ona sa svojim timom to napraviti. To je kvalitetna osoba i iznimno uspješna žena. Pokazala je kako voli Grad i kako joj je važan. Riječ je o uvjerljivo najboljoj kandidatkinji od ostalih ponuđenih. Ne znam tko bi normalan bilo kome drugom osim Šimac Bonačić dao glas, nek' se nitko ne naljuti,' izjavio je Bernardić te prokomentirao situaciju oko izbora u Zagrebu. Tako je kazao kako su pregovori u tijeku, a konačna odluka bit će donesena u petak. 

Pojedini građani zamjeraju dubrovačkom SDP-u kako ne dolazi do izražaja premda su jedna od dvije najveće nacionalne političke stranke, a Šimac Bonačić kazala je kako stranački aktivizam treba probuditi. 

'Kampanja je vrijeme i način da bi se probudio taj stranački aktivizam. Rast ćemo zajedno i ne smijemo propustiti priliku da se dubrovački SDP probudi i krene dalje. Na nacionalnoj razini, SDP jača svoj rad na solidarnosti i socijalnom društvu u smislu reforme obrazovanja, brige o radnicima jer moramo priznati kako na nacionalnoj razini situacija nije dobra. Pogledajte Agrokor! Nama je cilj zaštititi radnika,' kazala je. 

Osim u Dubrovniku, SDP ima svoje kandidatkinje za čelnice jedinica lokalne samouprave u Konavlima, Zadru, Splitu, Braču, Visu. 

'SDP je po pitanju žena prvi krenuo u tu priču, još za vrijeme Ivice Račana. Sve žene u Dalmaciji, zamislite slučajnosti! To je poruka kakav je SDP u biti,' kazala je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika. 

Popularni Članci