SVE NA JEDNOM MJESTU! Vijećnici oštro po Sanitatu, Libertasu i Vodovodu, imenovan i novi v.d. ravnatelja Linđa (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Treća sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je danas u Velikoj vijećnici, a tijek možete pročitati u tekstualnom obliku na Dubrovačkom dnevniku te pogledati je u videu DD TV-a. Na dnevnom redu našla su se prihvaćanja odnosno neprihvaćanja izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i javnih ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, ali i imenovanja i razrješenja koja se tiču FA Linđo. 

Video: Goran Mratinović/Julia Mačinković

TIJEK SJEDNICE

STATUTI OSNOVNIH ŠKOLA
 

Svi prijedlozi zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Izmjena i dopuna Statuta osnovnih škola su prihvaćeni, a riječ je o Prijedlogu zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Izmjena i dopuna Statuta Osnovne škole Marina Držića, Statuta Osnovne škole Mokošica, Statuta Osnovne škole Marina Getaldića, Statuta Osnovne škole Ivana Gundulića, Statuta Osnovne škole Lapad i Statuta Osnovne škole Antuna Masle.
 
Također, Prijedlog pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave je usvojen, a manje zamjerke imao je Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad).

IZVJEŠĆA O POSLOVANJU JAVNIH USTANOVA

Prijedlog zaključka o donošenju Godišnjeg provedbenog plana unaprjeđenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

23.43 Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović je odgovorio na pitanja  vijećnika.

„Petka je u vlasništvu Županije i otamo je izbrisano dežurstvo. Ništa ne smijemo na Petki raditi dok ne dobijemo odobrenje. Petku pokrivamo kamerama, provjeravamo hidrante. Primjedba stoji. Što se tiče dežurstva vatrogasne cisterne, to stoji, ali kad? Kad ima vjetra, nema? Prije nekoliko godina je bio projekt hidranta na Petki, no to je negdje ostalo i ne znam što je s time. Što se tiče protupožarnih puteva, svake godine se radi plan. Međutim, na Elafitima ima 15 mladića koji mogu izaći odmah na požar, nema ih 150. Odrađene su sve preventivne mjere. Nemojte se plašiti ni šumskih požara, ni Solituda, problem su zapaljena vozila, treba se probiti tu, ne znam kako to riješiti,“ kazao je.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu je usvojen.

23.30 Orlanda Tokić (zamjenica gradonačelnika, HDZ): „Po pitanju Ilijine glavice, problem oborinske odvodnje postoji. Zagrebačka ulica će se dovršiti sukladno građevinskoj dozvoli, a oborinsku odvodnju svesti kroz prometnicu do obale na Pilama. Riješit ćemo i Ploče. To je pokrenuto i to će se napraviti, a nećemo govoriti o tome što je bilo i što nije napravljeno“.

23. 27 Katarina Doršner (HDZ): „Zagrebačka ulica je nedovršena ulica s nizom tehničkih promašaja i nije poštovan važeći idejni projekt. Sreća je što su ga inspektori zaustavili jer se time zaustavila devastacija. Što se tiče raskrižja Ilijine glavice, urušio se dio ceste nakon radova zbog čega je trebalo provesti sanaciju koja nas je koštala preko pola milijuna kuna. Je li utvrđena odgovornost i čija je?“

23.24 Mato Franković (HDZ): „Prije nekoliko dana smo se sastali s biskupom Uzinićem i konzervatorima. Sljedeći korak je natječaj za arhitektonsko i urbanističko rješenje, a onda krećemo u projekt. Bilo bi dobro postaviti kip Ruđera Boškovića no postavljanje kipova u povijesnoj jezgri je zabranjeno pa treba ishodovati dozvole.“

23.22 Vido Bogdanović (HSS): „Prije 20 godina, u vrijeme besparice, napravljen je projekt popločavanja Boškovićeve poljane. Konzervatori su zaustavili projekt uz obrazloženje da bi izgled bio previše kamen. Ja to ne mogu razumjeti.“

23.20 Krešimir Marković (HDZ): „Zašto se već godinama ne uređuje Boškovićeva poljana? Izgleda sramotno. Drugo pitanje se odnosi na uređenje Gornjeg Konala. Prije dvije godine se na tom području urušio jedan zid duljine 20-ak metara. Srećom, nitko nije nastradao. Ulica je neuređena i pomaka nema, a postoji mogućnost novih urušavanja.“

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Ustanove Dječji vrtići Dubrovnik za 2016. godinu i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik za 2016. godinu su prihvaćeni bez rasprave.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Rezervat Lokrum za 2016. godinu je prihvaćen.

 

23.16 Vido Bogdanović (HSS): „Je li istina da su na Lokrumu dopuštena ona čudna vozila na dvije rote? E, to mi je žao.“

23.14 „Mislim da se u JU Rezervat Lokrum stvarno dobro radi. No cilj joj nije stjecanje profita, a ovdje se stalno hvale s viškom sredstava. Ta sredstva treba uložiti u zaštitu prirode,“ kazala je Dolores Lujić (Most). Rad ravnatelja Marija Tevšića je pohvalio i Rikard Rossetti (DUSTRA).

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Zavoda za obnovu Dubrovnika za 2016. godinu.

23.12 Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) kazao je kako je uloga Zavoda velika kad je riječ o izradi plana upravljanja povijesnom jezgrom.

„Peković je okupila stručnjake i pokrenula stvari s mrtve točke. Ipak, na zadnjih pet sjednica Vijeća nije bio predstavnik ministra kulture,“ kazao je Nikolić.

23.09 Tatjana Šimac Bonačić i Ivan Jelčić uputili su pohvale na račun Izvješća i djelovanja Zavoda.

IZVJEŠĆA O POSLOVANJU JAVNIH USTANOVA U KULTURI

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački simfonijski orkestar za 2016. godinu je usvojen, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“ za 2016. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Gradsko kazalište Marina Držića za 2016. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik za 2016. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Prirodoslovni muzej Dubrovnik za 2016. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik za 2016. godinu.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački muzeji Dubrovnik za 2016. godinu je jednoglasno prihvaćen.

22.49 Ivan Jelčić (DDS): "Ovo je jako dobro izvješće i muzeji rade jako dobar posao", rekao je te je dodao kako im plaće nisu vraćene na staro, a trebale bi biti, a kazao je i kako bi Dubrovnik trebao dobiti arheološki muzej.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre za 2016. godinu je prihvaćen jednoglasno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke knjižnice Dubrovnik za 2016. godinu nije usvojen.

 

22.38 Katarina Doršner (HDZ) je upozorila na probleme neiskorištavanja EU fondova, ali iznijela kako bi se prostor sv. Klare mogao iskoristiti u tu svrhu.

22.30 Ivan Jelčić (DDS): „Prvo smo pohvalili Dom Marina Držića, a onda imamo najgoru moguću ustanovu koja postoji u Dubrovniku. Odakle krenuti? Izvješće za 2016. godinu je isto kao i ono za 2013., 2014., 2015. godinu. Ova ustanova uopće ne funkcionira. Ništa što ova knjižnica radi nije dobro i ne funkcionira. Prostori su neodržavani, loši, prastari, situacija s knjižničnom građom je jako loša, računala su prastara. Knjižnica je namijenjena našim građanima, ali oni ne mogu doći jer neke knjižnice uopće ne rade ili rade radnom vremenu koje odgovara djelatnicima.“

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića za 2016. godinu je prihvaćen.

22.26 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) je pohvalila rad Doma, a posebno zbog radionica namijenjenih djeci, a pohvale su uputile i Dolores Lujić (Most) te Patricija Mage Vidak (DDS).

IZVJEŠĆA O POSLOVANJU GRADSKIH TVRTKI

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća  o poslovanju Vrtlara d.o.o. za 2016. godinu je usvojen. 

 

Prijedlog zaključka o neprihvaćanju Izvješća o poslovanju Vodovoda Dubrovnik d.o.o. za 2016. godinu je usvojen jednoglasno.

 

22.12 Terezina Orlić (DDS): „Dok nemamo čistu i pitku vodu, dok građani čekaju investicije, dotle se u Vodovodu rade dvorane za sastanke uvjeravajući kako su one nužno potrebne. Onda se radi sala za sastanke.“

22.10 Dolores Lujić (Most): „U nekoliko godina zaposleno je 120 ljudi u Vodovodu.“

22.09 Mato Franković (gradonačelnik, HDZ): „Danas je Vodovod dobio još jedan šamar, a to su projekt Gornja sela koji su odbile financirati Hrvatske vode u 100- postotnom iznosu. Riječ je o iznosu od 6,6 milijuna kuna,“ rekao je te podsjetio kako su prethodno odbijena i 4 milijuna kuna za Palatu.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu UTD Raguse d. d. za 2016. godinu je prihvaćen većinom glasova.

 

Prijedlog zaključka o neprihvaćanju Izvješća o poslovanju Sanitata Dubrovnik d. o. o. za 2016. godinu je usvojen većinom glasova.

21.59 Mato Franković (HDZ): „O nijednoj tvrtki za koju sam predložio da damo negativno izvješće neću u detalje jer bi krenuo daleko. Sjeća li se itko od vas azila za životinje koje smo gradili bez dozvole? Utrošili novac? Je li to društveno poslovanje? Ukucani su novci bez ijedne dozvole. Šalili smo se kako je gumno za balat' Linđo, ali to se ne može jer ima rupa, probao sam. Da ne spominjem dvoranu za sastanke. Pa zašto svi ne bi imali dvorane za sastanke? Takva razina bahatosti, nepoštovanja građana je dosad neviđena na području Dubrovnika. To je isključivi i jedini razlog neprihvaćanja poslovanja“.

21.56 Marko Potrebica (HDZ): „66 posto prihoda je od parkinga. Ako im ukinemo parking, nema Sanitata. Na mobitelu ne radi smart parking. Ne da ne možeš naći slobodno mjesto, nego ne znaš u kojem smo gradu. Pitate nas zašto ne uzimamo s povjerenjem ove brojke? U Sanitatu je stanje sve samo ne uredno. Pero Vićan je objašnjavao Vedranu Kunici knjigovodstvo na način da ne može uknjižiti 14 milijuna kuna prihoda od turističkih agencija ako je to vrabac na grani.“

21.45 Matija Čale Mratović je istaknula pozitivne projekte Sanitata poput smart parkinga.
 

21.50 Vido Bogdanović (HSS): „Sanitat bi se prvenstveno trebao baviti deratizacijom, dezinfekcijom i slično, a oni se bave parkingom, oglašavanjem, tržnicama, a sve to bi trebalo biti uređeno drugačije. Lijepo je da se uređuju place, ali nitko nikada nije pitao je li dobro mjesto placi u Gružu? Meni se sviđa jer mi je ispred kuće pa mogu u papučama uzet petrusina, ali mjesto je katastrofalno“.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Luke Dubrovnik d. d. za 2016. godinu je usvojen većinom glasova, uz dva suzdržana glasa.

Prijedlog zaključka o neprihvaćanju Izvješća o poslovanju Libertasa d. o. o. za 2016. godinu je usvojen većinom glasova.

21.34 Ivan Jelčić (DDS) je dao podršku svim djelatnicima Libertasa.

„I sam radije biram autobus nego auto pa mi se nije dalo raspravljati o 75 kuna na Pilama,“  kazao je u šali.

21.22 Ante Vojvodić (Libertas): „Preseljenje se odužilo, ne zahvaljujući meni. I ja sam se pitao zašto se plaća najam i kad se Remiza prodala pobudila se svijest. Što se tiče zaduženja i kredita, to se odnosi na Komolac, no to je po meni bilo suludo. Morat ćemo ispregovarati s bankama da kratkoročne kredite zamijenimo jednim kvalitetnim, dugoročnim. Po meni, preselilo se u Komolac da se preseli, od 1.6. je trebala ići još veća cijena najma, tamo sam zatekao što sam zatekao. Situacija nije baš povoljna, ali stanje je takvo kakvo jest i ne možemo se sad izvlačiti iz toga. U roku od dan se uzeo kredit od osam milijuna kuna.“

 

21.21 Mato Franković (gradonačelnik, HDZ): „Stanje na žiro računima je minus od preko 11 milijuna kuna.“

21.18 Dolores Lujić (Most): „2015. godinu je Libertas završio s preko 2 milijuna kuna u plusu, a 2016. u minusu od oko 2 milijuna kuna. Kredit je uzet kod OTP banke ud 5 milijuna kuna, a četiri dana nakon toga također, sveukupno nekih 15 milijuna kuna. Obrazloženje bivše uprave je da je to bilo zbog pada proračuna, no to pada u vodu jer su isplaćene sve subvencije. Na svečanom otvaranju parkirali su dva autobusa da se ne može ući u radionicu i da se ne vidi stvarno stanje. 2009. godine je bilo oko 280 radnika, a više od 100 ih je pošlo iz firme. Danas ih ima 350, a vozača je ostao isti broj, a zapošljavalo se po stranačkom ključu,“ kazala je te upozorila kako sindikalni povjerenik u Libertasu radi četiri godine bez ugovora o radu.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Hotela Gruž d.d. za 2016. godinu je prihvaćen.

Prijedlog zaključka o neprihvaćanju Izvješća o poslovanju Dubrovačke razvojne agencije d.o.o. za 2016. godinu je prihvaćen većinom glasova.

 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Domouprave Dubrovnik d.o.o. za 2016. Godinu usvojen je većinom glasova, uz jedan suzdržani glas.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Čistoće d.o.o. za 2016. godinu je prihvaćeno većinom glasova, uz dva glasa protiv.

21.13 Orlanda Tokić (zamjenica gradonačelnika, HDZ) odgovorila je na pitanje Tatjane Šimac Bonačić (SDP) o EU fondovima: „Točno je da su u tijeku natječaju vezani uz Čistoću po pitanje EU fondova, a riječ je o sanaciji odlagališta Grabovica i sortirnici.“

21.10 Marko Iveković (Čistoća) : „Planiramo svim našim korisnicima poslati informacije o odvajanju otpada, ali i poslati letke prema školama i vrtićima jer je educiranje važno. Po pitanju boca, moramo provjeriti zakonske mogućnosti. Grabovica zahtijeva jednu posebnu sjednicu GV. Otvaranje reciklažnih dvorišta je bila obveza jedinica lokalne samouprave, a ne komunalnih društava. Zasad se od strane Čistoće ne planira otvaranje novih. Odjel za analitiku je ukinut 2015. godine. Svjestan sam potrebe za tom službom i pokušat ćemo je ponovno uspostaviti.“

21.04 Krešimir Marković (HDZ): „Ove tema je vrlo praktična i tiče se svih nas jer proizvodimo smeće. Čestitam gosparu Ivekoviću na imenovanju, moja iskustva s njim su odlična jer uvijek kad bih ga nazvao, reagirao bi. Postoje određeni plan koji je napravio na način da bi na tjednoj bazi djelatnici Čistoće trebali obići sve ulice, a to dosad nije bilo tako.“

 

21.00 Vido Bogdanović (HSS): „Svjedoci smo kako veliki broj naših sugrađana skuplja boce i tako zarađuju, no često su ponižavani kad ih predaju. To skupljanje boca je uspješan projekt. Može li Čistoća u sklopu reciklažnih dvorišta organizirati da lakše predaju te boce?“

20.58 Ljubomir Nikolić (Srđ je Grad): „Predlažem da se hodogram promijeni na način da kad revizori odobre izvješća o njima stavi rasprava u ovo Vijeće. Bilo bi dobro da znamo što je revizija utvrdila i zašto neko izvješće ne treba prihvatiti, to se posebno tiče točaka za koje se predlaže neprihvaćanje.“

 

20.56 Dolores Lujić (Most): „Grad Dubrovnik nema besplatan odvoz glomaznog otpada, a među najbogatijim smo gradovima. Drugi gradovi to imaju. Bivša direktorica je ukinula službu analitike pa se ne zna tko plaća usluge, a tko ne. Milijuni kuna su se utrošili na opremu koja ne funkcionira. Čistoća mora unajmiti kamion iz Zadra za redovno poslovanje!“

20.52 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) je  uputila pohvale na račun bivše ravnateljice Nataše Gabričević te je postavila pitanje radi li se što po pitanju odvajanja otpada na kućnom pragu. Matija Čale Mratović je pohvalila djelatnike Čistoće, ali i upozorila na stanje na Grabovici.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Boninova d.o.o. za 2016. godinu je usvojen jednoglasno.

20.42 Mato Franković (HDZ): „Došlo je do izmjena u tvrtkama u vlasništvu Grada. Direktori su Zlatko Ursić (Boninovo), Konsuelo Končić (Domouprava), Anamarija Pilato (DURA), Ante Vojvodić (Libertas), Alma Majstorović (Vrtlar) i Lukša Matušić (Vodovod). Navedeni direktori će biti tu cijelo vrijeme, ali bih molio vijećnike da vode račune o tome da je veliki dio direktora tek počeo s radom. Vijeću sam predložio usvajanje i neusvajanje izvješća što je podiglo buru. Međutim, ne mogu predložiti usvajanje određenih izvještaja jer neke tvrtke nisu poslovale sukladno nekim normama poslovanja, a riječ je o DURA-u, Sanitat i Vodovod. Neki će reći kako je to politički. To nije istina, nikome se ne svetim, jer bih onda vjerojatno rekao da se ne usvoji izvješće Čistoće, što nisam napravio jer je utvrđeno kako je poslovanje bilo uredno. Mogao sam i s Lokrumom isto napraviti, ali nisam jer je i tamo poslovanje bilo uredno. Clean start će u DURA-i, Vodovodu i Sanitatu ipak doći nešto kasnije no što sam mislio, a ja sam vjerovao kako će to biti u roku od mjesec dana “.

 

Prijedlog plana održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Dubrovnika u 2017. godini je prihvaćen jednoglasno.

Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2017. godinu je prihvaćen većinom glasova.

20.34 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) kazala je kako se slaže s navodima Bogdanovića.

„Pristalica sam strateškog planiranja i mislim kako bismo puno dobili kad bismo napravili strategiju razvoja sporta,“ kazala je.

20.31 Ivan Jelčić (DDS) kazao je kako neće dići ruku za prijedlog.

„Za ovo izvješće nećemo glasati pozitivno. Čini mi se da ovaj program potpuno neambiciozan. Održava se postojeće stanje, imamo tu neke klubove, dat ćemo im pare i to je to. Kad govorimo o vrhunskom sportu, piše očuvanje vrhunske sportske kvalitete. To je jedino VK Jug. Ne vidim namjeru da se pomogne drugim klubovima, ulaganje u sportsku infrastrukturu. Po ovome se samo podržava status quo.

20.25 Pročelnik Miho Katičić kazao je kako povećanje od 12 posto iznosi 2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

20.21 Vido Bogdanović (HSS): „Može li taj Savez sportova zaraditi nešto mimo Grada Dubrovnika? Što rade 365 dana u godini? Mogli bi se malo aktivirati, skupljati donacije, ogrebati se malo od Županije, Države, naći sponzore.“

20.17 Marko Potrebica (HDZ): „Podigli smo sredstva za 12 posto za sport. To su značajna sredstva. Na Želim pohvaliti rad Povjerenstva za sport i Upravnog vijeća. Sve političke stranke su isticale u kampanju kako će poboljšati sportsku infrastrukturu. Želimo napraviti strateški dokument razvoja sporta. Želimo dati 100 milijuna kuna za sportsku infrastrukturu u sljedeće četiri godine. U rujnu ćete dobiti konture ulaganja, a u siječnju se nadam da ćete dobiti dokument razvoja sporta na stol“.

20.09 Maro Kristić (Most) je predložio reviziju kriterija po kojima se dodjeljuju sredstva sportskim udrugama, a Rikard Rossetti (DUSTRA) upozorio je na lošu sportsku infrastrukturu.

KARIĆARI I NATJEČAJI

Prijedlozi koji se tiču koncesija za karićare i elektrovučna vozila su se promatrali kao objedinjena točka, a jednoglasno su prihvaćeni na sjednici Vijeća.

To su Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (elektrovučna prijevozna sredstva), Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (elektrovučna prijevozna sredstva), Prijedlog odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (elektrovučna prijevozna sredstva), Prijedlog odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (elektrovučna prijevozna sredstva), Prijedlog odluke o  poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (karići), Prijedlog odluke o  poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (karići), Prijedlog odluke o  poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (karići)i Prijedlog odluke o  poništenju postupka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar Povijesne jezgre Grada Dubrovnika posebnim vozilima (karići).

20.04 Gordan Špero (HDZ): „Pravi kaos je u pretovarnoj zoni na Pločama. Trebalo bi na sadašnjem mjestu istovara ući skroz do poliklinike i tako proširiti prostor. Dignuti ploču, vratiti drveće i zemlju.“

Točke dnevnog reda obrazložio je nadležni pročelnik Marko Miljanić.

„Početkom travnja Grad Dubrovnik je objavio osam obavijesti o dodjeli koncesije. Stručno povjerenstvo je odlučilo kako je to optimalan broj koncesija koje je potrebno dodijeliti za urednu opskrbu. Ako govorimo o karićima, na što otpadaju četiri postupka, javio se jedan ponuditelj, a drugi u samo jednom postupku, no nisu donijeli potvrdu o nepostojanju duga prema Gradu, što je bilo potrebno. Po pitanju elektrovučnih vozila, jedan ponuditelj se javio samo na prvi postupak. Palma Dubrovnik je zadovoljila uvjete natječaja. U drugom postupku je izabrana druga tvrtka, a treći i četvrti postupak je potrebno poništiti jer nije bilo dobre ponude,“ obrazložio je.

LAGUNA TRADE I PAŠALIĆ

Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za privremeni smještaj građevina, strojeva i opreme na čest. zem.1347/1 k. o. Gruž. Amandman mijenja rok trajanja koncesije do 15. siječnja 2018. godine. Nakon toga, čestica prelazi pod Vladu RH.

19.52 Vido Bogdanović (HSS) je projekt nazvao prevarom i izdajom.

„Ovo je prevara i izdaja dubrovačkih interesa. Prevara je jer sve što investitor nije ispunio ništa što je obećao, a izdaja je jer je tadašnja Gradska uprava onemogućila svom poduzeću, a to je Luka Dubrovnik, koncesiju. Nitko iz gradske uprave nije stao u zaštitu. Danas je to jedan betonski monstrum koji je pokrio Malu Veneciju, ljetnikovac, imamo nastrešnice koje će kad zapuše bura letjeti kao zmajevi. Gospodin investitor cijelo vrijeme pregovara o prodaji projekta. A imali smo investitora u vlastitom vlasništvu. Kao da djetetu uzmete čokolatine,“ kazao je.

19.48 Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) je kazao kako je pokrenuo Ustavnu tužbu protiv odluke o dodjeli koncesije te podsjetio kako nije bio za navedenog koncesionara, između ostalog, jer investitor nije uredio Lapadsku obalu, a obećao je.

19.39 Mato Franković (HDZ): „Grad Dubrovnik je temeljem odluke Vlade dobio mogućnost dodijeliti koncesiju. Ona nije izvorno u vlasništvu Grada,  njome raspolaže Vlada. Laguna trade d.o.o, Marina Frapa, je navedenu površinu koristila za izgradnju marine. Digla se velika bura pred kraj realizacije projekta i svi bi voljeli da investitoru zabranimo korištenje. No, projekt je u završnoj fazi. Nismo građevinska inspekcija. U dogovoru s resornom pročelnicom, nakon izlaska na teren i nakon što se očevidom utvrdilo što se događa, investitor je uklonio uzurpiranu površinu, a građevinska inspekcija će utvrditi što se dogodilo. To je u okviru mojih zakonskih mogućnosti“.

JAVNE POVRŠINE

Prijedlog odluke o zakupu javnih površina je usvojen.

 

19. 34 Matija Čale Mratović - U svakom trenutku možemo vidjeti koliko ima ljudi u gradu. Plan upravljanja je odluka kojom bi se išlo u smanjenje broja ljudi.

19.30 Mato Franković - Ovdje se radi o smanjenju prihoda. Bit će značajno manje par milijuna kuna ali pitanje je što će nam donijeti dugoročno više. Mi se ne trebamo bojati problema s radnim mjestima. Podići ćemo kvalitetu usluge, relaksirati kontaktne zove, poboljšati protok... Jednostavno ćemo dobiti na kvaliteti. Izašli smo iz doba poraća, veselili smo se svakom gostu, dočekivali kruzere s klapom i veseljem, ali sad je to skupa naraslo. Imamo 24 posto povećanje dolazaka i to je nekontrolirano, preraslo nas je i to treba rezati. Nije nam u interesu da svjetski mediji pišu o nama kao gradu koji je zagušen. Razlog je svemu želja na novcem. Odreći ćemo se dijela novca, ali imamo EU fondove. Jamčim da ćemo povući značajna sredstva od muzeja, obnove spomeničke baštine i s tim ćemo nadomjestiti proračun grada. Trebamo srezati za par mjeseci ono što trebamo srezati. Moramo se pogledati u ogledalo i sagledati intenciju onih koji nas nazivaju destinacijom masovnog turizma. 

Matija Čale Mratović - Dajemo podršku, a ne znamo čemu.

19.26 Rikard Rosseti - Vidim da je gradonačelnik ustrajao u svom naumu i podržat ću ga jer volim kapetanske odluke. 

19.25 Terezina Orlić - Osnovni dokument je plan upravljanja povijesnom jezgrom. Zašto se nešto događalo, a zašto nije ne znam, ali ovo je hrabra odluka.

19.20 Mato Franković - Moja intencija je da smanjimo zakup javnih površina koji se odnosi na štandove, barke i sve ostalo, ali i rješavanje pitanja ugostitelja. Veto postoji do 2019. i nema povećanja stolova, a ja govorim o smanjenju. Važno je da ugostiteljima osiguramo dugogodišnju ugovor na periodu do deset godina i tako im osiguramo stabilnost, ali morat će se sankcionirati ako krše ugovor. Broj ugostiteljskih objekata u četiri godine narastao je na 40 posto. Čekaju nas teške odluke, ali dajte mi povjerenje i 4 do 5 mjeseci i onda će Gradsko vijeće preuzeti ovlasti.

Maro Kristić (Most) - Ne sporim da gradonačelnik ima dobre namjere. Ne smije se isključivati struka i građani. 

Ivan Jelčić (DUSTRA) - Neću se priključivati debati, ali bih htio pohvaliti što postoji želja da se smanjuje ovaj kaos. Gradonačelnik će imati mogućnost da ovom odlukom reagira promptno i riješi problem u jednom danu. Ovaj prijedlog je ok i hrabar je potez za koji nije svjestan ni gradonačelnik u što se je uvalio.

Ljubmir Nikolić - Hoće li gradonačelnik provoditi smjernice o zadržavanju veta za dodjeljivanje javnih površina, uređenje javnih površina na Prijekome i Širokoj ulici te što će biti o formiranju rasporeda i kvadraturi ?

19.13 Blaž Pezo - Odluke povjerenstva su se opstruirane a to sve proizilazi na načiin kako je ono bilo formirano, a nastalo je jer nismo imali povjerenja prema tadašnjoj gradskoj vlasti. Ovom odlukom bi učinili da stvar bude učinkovitija i efikasnija. 

19.11 Vido Bogdanović - Pomješali ste nadležnosti gospodine Potrebica. Jasno je da će gradonačelnik potpisivati ali plan bi trebalo donijeti vijeće. Ne vidim potrebu za kompliciranjem ustaljene prakse.

19.04 Mato Franković - Nisam dodaš da bi sudio povjerenstvu jer mislim da su dobro napravili neke stvari, no naslijedili su neke događaje iz prošlosti. Nisam želio omalovažiti vijećnike i vijećnice već sam imao intenciju da prihvatim teret na svoja leđa i napravim blitzkrieg potez, a kasnije to vratiti na Gradsko vijeće. Bilo bi dobro formirati povjerenstvo od tri osobe koje bi mi sugereirale gdje treba smanjiti. Za 80 posto će biti smanjeno i to je teška odluka. Kao gradonačelnik smatram da je ovo teška odluka ali sam spreman. Imat ćemo pojačano komunalno redarstvo i raspisat ćemo natječaj. Čeka nas teška odluka o ukidanju dozvola automobilima za opskrbu 178 ih sada imaju, to je ujutro magistrala, bit će ih 30 a ostalo na kariće. Sve mora biti gotovo do 8 sati ujutro. 

Ljubomir Nikolić - Nisam stavio svoj rad iznad vašeg. Govorio sam kako bi bilo dobro da povjerenstvo donese opće akte i napravili su dobar posao, ali bio sam protiv nekih odluka 

19.00 Blaž Pezo (HDZ) - Ne znam zašto Nikolić si daje za pravo da bude neka moralna vertikala. Zašto gledate crno na rad povjerenstva? Mislim da smo imali dobrih poteza, detektirali smo probleme koji se nalaze na javnim površinama i napravili maksimun i dali dobar uvod gradonačelniku da riješi stvari do kraja. Kaos nije nastao prije par godina već davno prije. Bespredmetno je upirati prst u povjerenstvo jer sve smo donosili u razgovoru s vodičima, građanima... Gradonačelniku neće biti lako, ali brzo će mu suditi jer će brzo doći sezona i vidjet ćemo.

18.58 Ljubomir Nikolić - Ovo je demagogija. Na povjerenstvu se dogovarao HDZ, HNS, DDS i Dustra. Vićan je govorio kako Viđena uvijek preglasavaju. Sad bi trebali zaboraviti sve to. Vi ste doveli do ovog kaosa. 

18.52 Marko Potrebica (HDZ) - U proteklom sastavu Gradskog vijeća bio sam za jačanje Gradskog vijeća. Prije je bilo povećanja stolova i svi su se žalili i kada bi se provjeravalo tko je povećao svi bi prebacivali odgovornost. Uhvatio sam se za glavu kada je gradonačelnik podnio ovaj prijedlog rekao sam ili je hrabar ili lud. Je li svjestan pritiska i pitao sam ga to. On je rekao da je obećao da će grad biti po mjeri građana i da to mora provesti. Čestitam gradonačelniku na ovom prijedlogu i osobno ću teret prebaciti na gradonačelnika. On je lud ili hrabar, ali uvjeren sam da je hrabar jer uskoro slijede promjene.

18.50 Vido Bogdanović (HSS) - Sad ti budi pametan... Koliko je ovo sve u skladu s planom upravljanja povijesne jezgre? Ako nastane neka trka u gradu neće se moći proći ulicom. Načelno, nešto što ima oblik općeg akta trebalo bi donositi Gradsko vijeće, a izvršne aktove bi trebala biti odgovornost gradonačelnika. Pobrkani su lončići jer se gradonačelnik upustio u posao gradskog vijeća koje je u državi zakonodavno i te propise bi oni trebali donositi. Zasmetalo me osobno to što je gradonačelnik rekao da neće biti popustljiv prema pristiscima, a članovi povjerenstva bi mogli biti popustljivi. Zašto bi to moglo biti tako? Možemo i mi biti tvrdi. Ovo je mali grad, a znamo čiji su čiji pultovi. Nijesmo mi mala djeca pa zato nemojmo se lagati. Ovo Gradsko vijeće je spremno zauzeti politički stav i ima nas dovoljno za ustrajati u nečemu i ne vidim razloga za ovu veliku promjenu. Ne možemo se igradi s poduzetnicima jer oni bi morali imati određenu sigurnost u svom poslovanju pa se može se malo davati malo skidati stolova.

18.50 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - Vidjela sam uvijek kaos i ne možete imati monopol nad javnim interesom. Uvijek sam poštivala vaš rad kada sam bila zamjenica gradonačelnika, ali ima još drugih što se bore osim vas.

18.45 Ljubomir Nikolić (Srđ je Grad) - Zanimljivo je da svaki bivši gradonačelnik govori kako je u gradu kaos po pitanju stolova. U povjerenstvu je svatko imao svoj set ugostitelja kojima je činio usluge. Ako je namjera da gradonačelnik to prekine ja ću ga podržati. Moglo bi se smanjiti ovo povjerenstvo na tročlano i ako će biti predstavnik iz povijesne jezgre to bi bilo dobro. Ako ste spremni provoditi pravilnik o javnim površinama imate moju podršku. Odluka mora biti cjelovita. 

18,40 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - Dobro je da je gradonačelnik prepoznao problem, ni mislim da ima prevelike ovlasti i nije dobro da sam donosi ovu odluku. Potrebno je da struka kaže o ovome više.

Riki Rossetti (DUSTRA) - Gradonačelnik je hrabar. Problem je što se ljudi ne drže pravilnika. Kad bi se naše redarstvo osnažilo i kažnjavalo bilo bi lakše. Treba se ići za smanjenje jer smo došlo do krajnjih gradnica kada se ne može hoditi ulicama.


18.35 Mladen Gojun (SDP) - Lijepo je kad pokušavate preuzeti odgovornost i divim vam se. Mi nećemo prihvatiti. I sami ste sa svojim partnerima odlučili 2015. godine da se osnuje povjerentvo koje je savjetodavno tijelo. Ne vidim razlog zašto bi vi preuzeli te bolne rezove. Ako smo svi spremni smanjiti broj korištenja javnih površina ne vidim razloga da vi preuzimate tu odgovornost. Neka Gradsko vijeće donese odluku. Ovo nije dobar potez jer ste vi promovirali veće ovlasti Gradskog vijeća.


18.30 Mato Franković - očekujem da ćete najviše kritizirati i govoriti da se ponašam kao veliki vlada. Smatram da vlada veliki kao na javnim površinama, ali moramo se resetirati. Spreman sam podnijeti teret i iduće godine napraviti red. Smatram da broj štandova, barki, stalaka, boj svega i svačega je prešao mjeru dobrog ukusa i gubi vizure koje bi trebao imati te se pretvaramo u neka druga središta. Trebamo se voditi komercijalnim uslugama, ali ne uvijek. Moramo biti spremni odreći se dijela profita. Lakše je da tu odluku donesem ja, a ne političke stranke. Spreman sam donijeti tešku odluku, ali to će dugoročno podići razinu kvalitete. To je jedini razlog zašto sam predložio ovom Gradskom vijeću. Nemam problema s tim ako mislite drugačije, ali mislim da je prešla voda preko lonca i moram stvari vratiti i resetirati se. Stalno mi stižu pritužbe oko ponašanja bookera. Legitimno i opravdano je što oni stvaraju profit, ali najteža stvar je ukinuti nešto. Ako ste spremni podržati me uredu, ako ne, nema veze. Ovo je nepopularna odluka, ali potrebna je.

POSKUPLJUJE PARKING NA PILAMA, DVA TAKSI MJESTA DAJU SE GRAĐANIMA

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku je usvojen većinom glasova, a riječ je o odluci o poskupljenju cijena parkiranja na parkingu na Pilama.

18.25 Za riječ se javio Željko Raguž (DUSTRA).

„Mi ovdje pričamo o 20-ak mjesta koji se uopće ne tiču građana Grada. Bilo tko tko je išao u svjetski razvikane gradove, nije se parkirao tik do centra, a da nije to platio,“ izjavio je.

18.22 Rikard Rossetti (DUSTRA) kazao je kako ne ide automobilom u Grad nego Libertasom.

„Ne parkiram na Pilama. Građani imaju pogodnost da parkiraju po smiješnim cijenama kad je riječ o mjesečnoj karti. Treba izvući maskimalno od ovoga i napuniti proračun. Neka se parking na Pilama naplati što više, a građani neka se voze autobusom.“

Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) je kazao kako je problem u tome što se novac ne vraća Sanitatu te se složio s Bogdanovićevim navodima.

18.20 Vido Bogdanović (HNS): „Ne možete sinkronizirati Primorce, ni Konavljane po pitanju autobusa. Ne znam kud vi idete, ja se svako jutro provlačim motorom. Što se tiče parkinga, on bi trebao biti u funkciji uređenja kompletnog prometa u Gradu. Sanitat nema veze s parkingom, treba im dignuti tu djelatnost i dat je Libertasu. Sanitat je tu da se bavi komarcima. Gdje ide višak prihoda od parkinga? Ne ide u promet.“  

18.15 Mato Franković osvrnuo se na pitanje taksista i složio se s vijećnicima koji su upozorili na anarhističko ponašanje.

„Donijeli smo listu prvenstva, kome smeta neka se žali,“ kazao je Franković.

Po pitanju prometnih gužvi, kazao je Franković kako su značajno smanjene.

„To se dogodilo zato što komuniciramo s Lučkom upravom Dubrovnik po pitanju iskrcaja kružeraša. Planski to radimo, to je privremena vatrogasna mjera i ne stvaraju se čepovi. Pile rasterećujemo i iskrcajima na Pločama,“ izjavio je.

18.09 Dolores Lujić (Most) je kazala kako ne vidi poantu navedenih izmjena.

„Cijena od dva sata zaustavljanja od 150 kuna nema svrhu. To neće koristiti domaći, ali ni turisti kad saznaju kako mogu jeftinije stići na Pile,“ kazala je.

18.08 Franković je kazao kako će predložiti da se na Pilama ispred DM-a ukinu dva parkirna mjesta koja bi bila namijenjena građanima za kratko zaustavljanje od 15-ak minuta, a od strane stanovnika je pokrenuta i peticija oko navedene ideje.

18.02 Željko Raguž (DUSTRA) je predložio dežurstvo određene ljekarne koja nije u Gradu.

 „Ljekarna u Gružu je dežurna jedan tjedan, a drugi tjedan je to Ljekrna u Gradu. Treba tražiti parking,  a možemo se organizirati na način da jedna ljekarna bude dežurna izvan Grada. Ako vam je bolesno dijete, parkirat ćete se na Pilama i platiti skup parking,“ kazao je Željko Raguž (DUSTRA), a s njim se složio i njegov stranački kolega Rikard Rossetti koji je također podržao veću cijenu parkiranja na Pilama jer su 'Pile kao i Stradun'.

Kazao je i ponešto o novoj cijeni parkinga na Pilama.

„Došli ste se parkirati u Gruž. Da idete najjeftinijim prijevozom, to je Libertas. Dvije osobe do Grada je 30 kuna u jednom smjeru, a u drugom 30 u smjeru. Znači platili ste 60 kuna, a ako ste se parkirali u Gružu, dodatno plaćate parking. Mislim da sam sve rekao,“ izjavio je.

17.56 Marko Potrebica (HDZ) je kazao nekoliko riječi.

„Vodio sam razgovore s Dujmovićem i Kunicom. Osobno sam zagovarao za snižavanje karte sa 120 na 60 kuna. HNS-ovci su tada govorili da ćemo uništiti Grad. Danas sam pročitao kako je ovo prijedlog HNS-a, zato to komentiram. Gradonačelnik ne može prihvatiti amandmane, potrebna je prethodna suglasnost MUP-a,“ kazao je Potrebica.

17.53 Nezavisni vijećnici Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović uložili su amandmane koji se tiču usklađenja cijena parkiranja u drugoj zoni, no oni nisu podržani.

„ Ako se navedeno ne uskladi, može se dogoditi veća gužva,“ kazao je Vekarić.

 

17. 47 Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) obrazložio je navedeni prijedlog.

„Raguž je već kazao kako bi trebalo povećati cijenu jer parking na Pilama to zaslužuje. S obzirom na limitiranost, riječ je o vrijednim parking mjestima. Vjerujem kako je cijena od 75 kuna primjerena i predlažem vijećnicima da navedeno i usvoje. Sanitatu će se sigurno povećati prihodi, no vjerujem ipak kako ovo neće smanjiti gužve,“ kazao je.

17. 46 Prijedlog odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Komolac je jednoglasno usvojen.

IZVRŠENJE PRORAČUNA I RASPODJELA VIŠKA SREDSTAVA

Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata – prenesenog viška iz 2016. godine je jednoglasno usvojen.

17.39 Ljubomir Nikolić (Srđ je Grad): „Tri milijuna kuna se ulaže u groblje Dubac. Građani moraju znati da nije riječ o dodatnim troškovima. Tvrtka je osnovana za protebe izgradnje groblja, no neće upravljati grobnim mjestima. Mi danas ulaženo u projekt za koji možda nećemo imati pravo upravljanja za 2/3 grobnih mjesta, a toliko sredstava ulažemo“. Potrebica je predložio da se na sljedećoj sjednici uvrsti točka koja se tiče rasprave oko groblja Dubac. Franković je složio s Nikolićem kako je potrebno promijeniti Zakon o grobljima kako bi se uklonili navedeni problemi.

17.35 Franković se posebno osvrnuo na projekt izgradnje Groblja Dubac.

„Riješili smo 70 posto problema. Kolegica Tokić ima sastanak na temu groblja Dubac, Grad Dubrovnik u navedenom projektu želi biti partner, ali nas se treba pitati. Nikoga nisam prozvao za kriminal, nismo ni policija, ni USKOK, ali su nam trebali odgovori kako se trošio novac oko Groblja Dubac, “kazao je Franković (HDZ).

17.31 „Pročelnica je detektirala da je u prosincu stanje računa bilo oko 40 milijuna kuna i u javnosti se govorili kako smo najbogatiji grad. Medović je postala pročelnica, platila je fakture, račune koji su je frapirali i sad imamo višak sredstava od 3,5 milijuna kuna kad je plaćeno sve što je trebalo biti plaćeno,“ kazao je Marko Potrebica (HDZ).

17.26 Marko Potrebica (HDZ) je pozvao pročelnicu Anitu Burić da kaže nešto više o raspodjeli sredstava.

„Odbor za proračun i ifinancije je većinom glasova usvojio Prijedlog o raspodjeli sredstava,“ kazao je Potrebica.

Pročelnica Anita Burić kazala je na što će se utrošiti preneseni višak sredstava.

„Prijedlog je da se novčani iznos uloži na izgradnju groblja na Dupcu, a po pitanju proračinskog viška naših proračunskih korisnika da se uloži na projekte i programe koje su donijela njihoa upravna ivjeća i školski odbori,“ kazala je Burić.

Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu nije prihvaćen.
 

 

17.19 Terezina Orlić (DDS): „Glasali smo protiv izvršenja Proračuna. Prihodi su rasli prethodnih godina i bili su nerealni. Važno je ispitati je li to bila samo priča jer se isticalo da se 30 do 40 milijuna prenosi u sljedeću godinu, no riječ je od oko tri i pol milijuna.“

VLAHO KLJUNAK NOVI JE V.D. RAVNATELJA

Prva točka dnevnog reda tiče se razrješenja ravnateljice Linđa Anuške Matušić, a druga imenovanja v.d. ravnatelja.

17.09 Ravnateljica Linđa je razrješena jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća. Nakon toga su vijećnici prešli na imenovanje Vlaha Kljunka v.d. ravnatelja Linđa. Odluka je prihvaćena jednoglasno.

„Upravno vijeće je jednoglasno predložilo kandidata Vlaha Kljunka za v.d. ravnatelja, a Odbor za izbor i imenovanja je prihvatilo odluku. Kljunak je diplomirani ekonomist. Dugogodišnji je član KUD Čilipi, rođen je 1975., a od 1984. Pleše. Voditelj e i škole folklora, kao i predsjednik KUD Čilipi. Te kvalifikacije dosta govore o njegovoj kvaliteti,“ kazao je Ivan Jelčić (DDS).

17.06 Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad): „Problemi očito jesu ekslakirali nakon što se upetljala politika. Možemo se mi skrivati iza ravnatelja, no mi donosimo odluke. Nepotrebno je da rasprava ide u smjeru naslađivanja. Znali smo da će se ovo dogoditi, no ne treba likovati. Ne mislim da je Linđo proširenje turističke ponude nego je dio bogatog kulturnog naslijeđa ovog Grada.“

17.03 Mladan Gojun (SDP) podsjetio je i kako je Dubrovački dogovor također bio politička trgovina, a onda se osvrnuo na Linđo.

„ Matušić očito nije ispunila svoj zadatak, ali nitko nije rekao koji su pravi uzroci problema u komunikaciji. Treba biti autoritet, a to je bio Sule. Mi se ovdje politički prepucavamo i svaljujemo odgovornost, no treba riješiti probleme, definirati prave probleme koji svake dvije godine dovode do problema u Linđu“, kazao je.

16.59 Blaž Pezo (HDZ): „Imenovanje gospođe Matušić je bila politička trgovina. HDZ je tad bio protiv, na način na koji je došla, tako će i poći. Problemi su se pogoršali tim imenovanjem, nitko kandidatkinji nije dao podršku, ali se dogodila politička trgovina. Pavlović je imala podršku Linđovaca i stabilizirala je odnose“.

16.53 Čale Mratović je replicirala Frankoviću.

„Što bi se dogodilo u bilo kojoj firmi u kojoj zaposlenik kaže da neće izvršavati dužnost za koju je plaćen? Član UV je kazao kako neće predati  Plan rada, to je opstruiranje. Tko god nije vidio ništa sporno u tome, i on je opstruirao. Također, članovi Linđa su koristili imovinu Linđa u privatne potrebe. Praksa se nastavila i do danas. Linđo je ustanova koju je Grad financirao s 4 milijuna kuna, a UV nema pravilnik o radu,“ kazala je Čale Mratović na što je Franković odgovorio kako onda treba sankcionirati ravnatelja, a ne UV.

16.45 Franković je odgovorio Čale Mratović: „Prvi mandat bivšeg gradonačelnika. Odlučili ste napraviti promjene u Linđu. Imenovali ste UV. To UV vas nije htjelo poslušati, a bili su članovi vaše stranke. Onda ste ih smijenili. Htjeli ste silom postaviti novog ravnatelja mimo općeg konsenzusa. Silom ste postavili Dubu Sarić, nosili su majice, prštale su ostavke. Malo se situacija smirila i Sarić je uspjela broditi, koliko – toliko. Iza toga ponovno problemi. Bivši gradonačelnik je postavio UV na čelu s Milkovićem, tad smo bili u kratkoj koaliciji. Nakon toga ponovn oproblemi. Odlazi Sarić, a konsenzusom u Vijeću smo dogovorili da ostavimo politiku van Linđa. Kad je došla Pavlović, godinu dana je sve štimalo. Međutim, dolazi neko drugo vrijeme. Treba izabrati ravnatelja Linđa. UV odluči da je to Josipa Pavlović Tabak no iz straha da gospodin koji je bio označen ravnatelj Lokruma ne bude izabran, dogodi se politička trgovina. Toga dana smo pokušali obraniti no taj dan je trebalo skinuti glavu i glava je sinuta. Pa je nasilno postavljena Matušić. Nikad problem nije bio u UV nego politici. Da to ne bude više tako, ući će ljudi iz kulture, Linđa, koji razumiju procese i procedure.

16.40 Matija Čale Mratović (nezavisna vijećnica) je kazala kako je Linđu potrebna dobra uprava te kako su problemi Linđa kompleksni.

"Posao UV nije dodvoravanje amaterima, oni moraju raditi svoj posao. Dakle, problem nije ravnatelj  nego UV!", kazala je te dodala kako amatera u Linđu nema, nego kako su oni vanjski suradnici koji dobivaju honorar.

16.36 Pero Milković (HDZ) je uputio nekoliko riječi.

„U prosincu 2013. godine smo došli i tad je već Linđo bio po medijima. Kad smo došli, razgvoarali smo s gospođom Dubravkom. Problem je bio što nije bilo komunikacije između zaposlenika i mladih. Morali su i izaći iz Lazareta. To je prvi put kad je nastao problem. Mi smo 2014. godine poslali prema Vijeću razrješenje gospođe Dubravke. Nakon Josipe Pavlović je krenulo nabolje, no zbog loše političke trgovine joj nije produljen ugovor. S Matušić je krenulo dobro, a loše završilo. Linđo je napravljen za turističku djelatnost, a ne etnologe,“ kazao je.

16.30 Franković je kazao kako su problemi eskalirali u vrijeme predizborne kampanje no kako se tada nisu time htjeli baviti jer bi to izgledalo kao predizborni linč.

„Kad su stvari još više eskalirale predložio sam UV da ovu stvar privedem do kraja. UV je tad pokazalo odgovornost, no činilo mi se kako je situacija loša jer nismo htjeli da Linđo bude glavna tema kampanje. Zadnja dva tjedna sam puno razgovarao s bivšim Linđovcima. Intencija je bila na početku sjednice predložiti promjenu UV, ali to je nekorektno jer nisu svi jednako krivi. Depilitizacija jest cilj. Ravnatelj nije bog, kao što je Bogdanović kazao, istina je kako amater igraju vrlo značajnu ulogu. Kako mi je Sule rekao prije nekoliko dana, osoba koja bi bila v.d. mora biti otac, šef, profesionalac, psiholog. Ta osoba mora biti autoritet i osoba koja zna plesati Linđo i razumije folklor,“ kazao je Franković te naglasio kako odgovornost nije na UV.

16.26 „Ustanovama u kulturi upravljaju Upravna vijeća, a ne ravnatelji. Ključnu odgovornost snosi Upravno vijeće jer je dopustilo da da ovoga dođe, a o Vijeću se uopće ne govori. U Upravno vijeće je ušla politika i tad su nastali problemi. O amaterima se govori kako su oni bundžije, ali se ponašaju profesionalnije od mnogih zaposlenika. Oni su srce Linđa i hitno treba pretresti UV, pa makar mijenjati Statut, povećati broj članova i uvesti bivše Linđovce, jer oni najbolje shvaćaju probleme Linđa,“ kazao je Vido Bogdanović (HSS).

16.25 Maro Kristić (Most) kazao je kako je ovo primjer koliko politička trgovina može naštetiti kulturi.

16.18 „Više od 90 posto amatera nije htio nastaviti suradnju s ravnateljicom i umjetničkim voditeljem. Ovo je treći voditelj kojim volonteri nisu bili zadovoljni i ovo je posljednji pokušaj. JU FA Linđo mora biti svjesna da su javna ustanova koja radi i posluje u ime Grada. U trenucima izvođenja plesova predstavlja Grad Dubrovnik. Zamislite o kakvoj bi blamaži bilo riječ da ne nastupaju na Ljetnim igrama. Matušić je odstupila, što je dobro i neće ostati kao zaposlenik u FA Linđo. Linđu je potreban mir, to je jedinstvena ustanova. Mora se uzeti u bozir mišljenje amatera, ali oni ne mogu voditi Linđo,“ prokomentirao je gradonačelnik Mato Franković (HDZ) te najavio depolitizaciju Linđa.

16.15 „Gospođa Anuška Matušić je predala zahtjev o razrješenju, danas se sastalo Upravno vijeće FA i donijelo jednoglasnu odluku o prihvaćanju zahtjeva,“ izvijestio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivan Jelčić (DDS).

16.10 Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) predložio je skidanje točke koje se tiče izvješća o poslovanju Groblja Dubac kao i točka koja se tiče vijećničkih pitanja. Predloženo je da se dnevni red nadopuni točkama koje se tiču HGSS-a, izrade urbanističkog plana upravljanja na Osojniku, sufinanciranja udžbenika učenicima srednjih škola, ali i dvjema točkama koje se tiču razrješenja ravnateljice FA Linđo i imenovanja v.d. ravnatelja. Sve navedeno je prihvaćeno.

16.04 Počela je sjednica Gradskog vijeća, a prisustvuje joj 22 od 25 vijećnika. Sjednici ne nazoči HNS-ov vijećnik Miho Obradović koji je izostao te je sjednicu nazvao 'cirkusom s obzirom na to kako je sve unaprijed planirano'.

Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu nije prihvaćen.
 

Ivona Butjer/Aida Čakić

Popularni Članci