Valentin Dujmović: Ponosan sam što je ovo bila zadnja zima sa zamućenjima, nastavljamo dalje, rušitelji neće uspjeti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Valentin Dujmović, HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, za Dubrovački dnevnik govorio je o svom programu i planovima za Grad ako dobije podršku birača. 

U posljednjim smo danima nikad neizvjesnije kampanje za gradonačelnika Dubrovnika, nakon eliminacije favorita, prema dosadašnjim anketama. Ipak, one pokazuju kako i vama ide jako dobro. Smiješi vam se drugi krug. Što mislite jeste li uspjeli uvjeriti birače u vašu i Vlahušićevu krilaticu ''Dubrovnik se zaustaviti ne može'' onako kako vi vidite njegov razvoj, posljednjih godina i u budućnosti?

Dubrovčani su na izborima do sada pokazali kojim smjerom žele ići, a želje građana za provođenjem uspješne politike potrebno je nastaviti i dalje.  Dubrovnik mora naprijed, a ne nazad. Kao što je stoljećima temeljio svoju uspješnost mudrim vođenjem i građenjem,  a ne rušenjem, tako ga ni sada ne bi smjeli voditi oni koji samo znaju rušiti. Dubrovnik je simbol slobode, napretka, pametne politike i neuništive povijesti. Voditi takav grad i biti prvim među jednakima u gradu simbolu slobode i dostojanstva, siguran sam da ste suglasni,  nije lako i ne može se tek tako. Za tu slobodu i za prosperitet  isplati  se zavrnuti rukave, dignuti jedra i zaploviti prema novim otkrićima da se može i mora živjeti kvalitetnije.

Prihvatio sam odgovornost kandidata za gradonačelnika i zahvalan sam Andru  Vlahušiću i dubrovačkom HNS-u na povjerenju. Ne podcjenjujem izazov i učinit ću sve da ovaj Grad vodim i bolje nego što je to on radio. Spreman sam nastaviti tamo gdje smo stali, da od Dubrovnika napravimo ne samo razglednicu, nego živu sliku uspješne politike, suživota, prosperiteta i pozitivnog stila života.

Ovih dana u Dubrovnik je stigao i pročistač za vodu. Radi se trenutno o najvažnijoj infrastrukturnoj  investiciji najmodernije tehnologije i svjetskih trendova u pročišćavanju voda. Kao predsjednik Uprave Vodovoda vodili ste i dovodite do kraja taj projekt. Ide li sve po planu, što je s kašnjenjima u projektu?

Radi se o povijesnom projektu, velikom uspjehu Dubrovnika. Ponosan sam što smo moj tim i ja u Vodovodu uspješno okončali natječaj i doveli ovaj projekt pred završetak. Zamućenja više neće biti. Prošlog tjedna na gradilište su stigli filtracijski moduli, drugim riječima samo „srce“ pročistača. Svakim danom taj najveći komunalni projekt sve je bliže kraju. S druge strane, postoje i ugovorne obveze izvođača radova, postoji i bankovna garancija koju je Vodovod dobio od izvođača radova po kojoj, ako njihovom krivnjom dođe do prekoračenja roka, na naplatu dolaze penali. Kad je u pitanju ovako važan i zahtjevan projekt, bespredmetno je govoriti o kašnjenjima od desetak dana ili dva tjedna. Sve je to, u odnosu na činjenicu da je ovaj veliki problem za grad riješen, uistinu nebitno. To moraju shvatiti i Franković i HDZ pa i neki drugi kandidati kojima očito teško pada što smo projekt doveli do kraja pa spominju kašnjenje. Samo pokazuju kako o građevinskoj operativi ne znaju puno i da jeftino na račun građana želite prikupiti bodove. To je taj duh loše politike Mata Frankovića i potpuno nerazumijevanje vođenja politike u interesu građana. Najlakše je biti destruktivan i rušiti, no iza toga ne stoje nikakvi rezultati. 

Koji su daljnji planovi Vodovoda?

Završit ćemo pročistač pitke vode i riješiti problem zamućenja koji je stanovnike Dubrovnika mučio od davnina. Vodu smo doveli u Gornja sela, a kanalizaciju u Zaton i uskoro krećemo s priključenjima na mrežu. Pročistač sam započeo kao predsjednik uprave Vodovoda, a završit ću ga kao gradonačelnik. Već sada mogu obećati svim građanima – ovo je bila posljednja zima sa zamućenjima!

Iz EU fondova ćemo financirati izgradnju pročistača pitke vode, ali i izgradnju pročistača otpadnih voda Petka, a već smo dobili sredstva za Gornja sela i Zaton. Ujedno ćemo iz EU fondova financirati i obnovu kompletne vodovodne mreže u Dubrovniku. Tu su i projekti sanacije i rekonstrukcije hidrotehničkog tunela ispod Srđa i sanacije kanalizacijskog sustava u povijesnoj jezgri koje ćemo odmah napraviti vlastitim sredstvima, jer su prioritetni, a potom za njih uzeti sredstva iz EU. Imamo plan, projekte dovodimo do kraja i sve to odrađujemo unatoč destruktivnoj politici naših oponenata koji već godinama ruše proračun i žele zaustaviti svaki razvoj Dubrovnika.

Samo posljednjih dana Libertas je preselio u Komolac, Sanitat u Radeljeviću otvorio 156 novih parkirnih mjesta za građane. HNS-ov tim će zatvoriti Grabovicu i uz podršku građana nastavljamo rješavati sve ono što nitko nije radio desetljećima.

Libertas će preuzeti shuttle prijevoz gostiju s kruzera od Gruža do Pila i zato ćemo odmah kupiti 20 novih autobusa što je HDZ zaustavio. Oni će prometovati preko Boninova i tako osloboditi Zagrebačku ulicu. Za ostale turističke i izletničke autobuse nužno je izgraditi terminal, razmišljamo o Komolcu, odakle bi se također Libertasovim autobusima prevozili do povijesne jezgre. Ovom mjerom, bez puno rasprave polemike i politiziranja, konkretno rješavamo problem gužvi.

Jedna od prvih stvari koje ste obećali ako postanete gradonačelnik je ukidanje prireza već iduće godine kako bi Dubrovčanima narasle plaće. Je li to prevelik trošak za Grad na godišnjoj razini?

Ukidanje prireza od 1. siječnja 2018. za sve naše zaposlene sugrađane znači veća primanja, odnosno bolji standard. Dok ekipa na vlasti na nacionalnoj razini provodi potpuno drugačiju politiku i građanima uvijek donosi neke nove namete, mi i dalje dokazujemo da Dubrovnik može drugačije i bolje.  Da je bar u ostatku Hrvatske primjerice situacija s brojem nezaposlenih kao u Dubrovniku, bili bismo prosperitetna zemlja. Nažalost, nismo jer je vode krivi ljudi, no mi trenutno moramo sačuvati Dubrovnik od takve loše i pogubne politike.

Što se tiče učinka na proračun, ukidanje prireza će koštati oko 11 milijuna kuna i mi to možemo podnijeti. Prije nego što sam iznio, odnosno u svoj program uvrstio bilo koju mjeru, dobro sam sa svojim timom analizirao što to znači za Grad ili komunalna društva. S obećanjima sam uvijek odgovoran, ne dajem ih olako, niti ću obećati nešto što ne znam kako ispuniti. Pozivam Frankovića i HDZ da podrže ovu mjeru i da konačno prestanu rušiti, kao što to najbolje znaju sa svojim partnerima iz dugih stranaka, kao što su  rušili proračun za 2015., pa ponovno za 2017. godinu ili kada su Libertasu onemogućili nabavku 20 novih autobusa, nadogradnju vrtića, obnovu škole Montovjerna, izgradnju Doma umirovljenika i još mnoge projekte. Njihovo kažnjavanje građana mora prestati!

Andro Vlahušić sa svojim timom bio je poprilično usmjeren na rast proračuna, a ovaj posljednji bio je duplo veći od onoga prije osam godina  i jedan od najvećih u Hrvatskoj po glavi stanovnika. Je li to realno i što vi na tom području namjeravate raditi?

Nastavit ćemo tu uspješnu politiku povećavanja prihoda proračuna, a da pritom to ne ide nauštrb naših sugrađana, nego upravo suprotno, da od tog proračuna imaju brojne koristi. Pod vodstvom HNS-a i Andra Vlahušića proračun je konstantno rastao i tako će biti i narednih godina. Pogledajte samo kako prihodi od ulaska na gradske zidine ili prihodi od prodaje Dubrovačke kartice iz godine u godinu sve više rastu. Povećavali smo standard građanima svih ovih godina, a to ćemo činiti i u mom mandatu. Bitan prihod proračuna bit će i novi prihodi od koncesije za žičaru te turističkih autobusa nakon što smo dobili važne sudske sporove. Dubrovačke obitelji dobit će više novaca za bolji  standard. Naši građani imaju pravo na bolji život. Nastavit ćemo sve projekte subvencija i te projekte dalje razvijati.

Možete li izdvojiti još neke od mjera iz vašeg programa, za građane, studente, roditelje, umirovljenike?

Uz ostalo, prepolovit ćemo cijenu mjesečne parkirne karte na 30 kuna, a toliko će već od ove godine koštati učenički i studentski pokaz. To znači da će se voziti za jednu kunu dnevno. Otvaramo i nova parkirna mjesta po cijelom gradu, posebice u Mokošici. Za Dubrovčane će i parking koštati 1 kunu dnevno. Našim sugrađanima s mirovinama manjim od 1800 kuna povećat ćemo mjesečni dodatak na 300 kuna. Omogućit ćemo besplatan vrtić i jaslice za obitelji s dvoje djece kao istinsku demografsku mjeru.

Što mislite o projektu brojača posjetitelja povijesne jezgre koji je proradio prije nekoliko dana?

Vidjeli smo ovih dana kako sustav s kamerama izvrsno funkcionira i ovo će znatno olakšati upravljanje gužvama u povijesnoj jezgri i smanjiti pritisak posjetitelja. To znači raditi na tome da Dubrovnik postane grad po mjeri građana, za sve nas. Mi to već sada radimo, a drugi obećavaju, baš kao i po pitanju pročistača i drugih projekata. HDZ je u svom smiješnom i do pola prepisanom programu građanima obećao ono što smo mi već realizirali ili pripremili, ali su oni rušenjem proračuna to isto zaustavili. Ne razumijem zašto su još građanima mnoge od tih planiranih projekata zaboravili spomenuti. Ili ne znaju prepisati, ili već planiraju to obustaviti.

Što dalje s problemom prometa u Gradu?

Promet u Dubrovniku značajno je uređeniji danas, nego prije osam godina, čemu svi svjedočimo, ali treba nastaviti raditi. Ako se samo prisjetimo, 2008. godine se satima čekalo na ulazak u grad. Mnogo je već pripremljenih planova i projekata koje ćemo realizirati, a naravno da ćemo i dalje raditi na razvoju prometnih rješenja. Grad se mora nastaviti razvijati i na tom području. Ovih dana smo otvorili novo parkiralište u kompleksu Radeljević i već je puno automobila domaćih ljudi, tako da ćemo ga odmah i proširiti. Na parkirališta dolaze i novi automati koji će znatno olakšati naplatu parkinga, a posebnu pozornost posvetit ćemo problemu parkinga u Mokošici, gdje planiramo veću investiciju.

Što se tiče gužvi u sezoni, naš plan je jasan. Libertas će preuzeti shuttle prijevoz gostiju s kruzera od Gruža do Pila i zato ćemo odmah kupiti 20 novih autobusa što je HDZ zaustavio. Oni će prometovati preko Boninova i tako osloboditi Zagrebačku ulicu. Za ostale turističke i izletničke autobuse nužno je izgraditi terminal, razmišljamo o Komolcu, odakle bi se također Libertasovim autobusima prevozili do povijesne jezgre. Ovom mjerom, bez puno rasprave polemike i politiziranja, konkretno rješavamo problem gužvi.

Problem stanovanja mladih jedan je od gorućih. Svi pričaju o tome, nema tko se u kampanji nije na to osvrnuo.

Što se tiče stanovanja i stambenog zbrinjavanja mladih planiramo dvije kategorije poticaja. Jedna koja će se zvati subvencije ili poticaji za izvrsnost i u sklopu nje Grad će izgraditi određeni broj stanova te ih uz nisku cijenu mjesečnog najma dati mladim obiteljima koji udovoljavaju kriterijima izvrsnosti, bilo da su nagrađivani, visoko obrazovani, liječnici, doktori znanosti, tj. ljudi koji svojim znanjem, vještinama, svojom izvrsnošću uvelike mogu doprinijeti kvaliteti života u gradu. Njih treba motivirati, poticati, sačuvati da ostanu u Dubrovniku.

Ne zaboravite ni na 110 branitelja koji će, izgradnjom stanova koje Grad Dubrovnik sufinancira sa 100.000 kuna po stanu, osloboditi oko 60 gradskih stanova. Mi ćemo ih odmah potom staviti na raspolaganje mladima i potrebitima bez dodatnog troška uz jasne kriterije.

Pobrežje će biti lokacija za izgradnju novih stanova, a jednu od tri Vrtlarove zgrade namijenit ćemo za potrebe Opće bolnice Dubrovnik po modelu kako smo već riješili najbolje Jugove vaterpoliste. Osim toga Grad će od INGRA-e kupiti gotovu dokumentaciju za 100 stanova za mlade u Mokošici. Uz sve to, nastavljamo i s mjerama subvencije podstanarstva. Njih Grad trenutno ima, ali mi planiramo proširiti kriterije i povećati iznos tih subvencija. Također, ne manje važno, ponudit ćemo i jednokratne isplate desetogodišnjeg iznosa subvencije od 180.000 kuna kako bi mlade obitelji lakše došle do svog prvog stana.

Što mislite o daljnjem razvoju projekata golfa na Srđu i terminala u Gružu?

Grad Dubrovnik je vrhunski svjetski brand, a cilj grada je podizati kvalitetu i privlačiti turiste visoke platežne moći i s dodatnim sadržajima, a što ovaj projekt jest. Magistar sam struke znanosti o okolišu i znam da ovakvi projekti poput golfa na Srđu zahtijevaju detaljne i duboke ekološke analize i jasna pravila. Mislim da je važno što je UNESCO za golf dao zeleno svjetlo.  Nije dobro kad se projekti ruše politički, radi prikupljanja jeftinih bodova i iz neznanja. Pri tome opet naglašavam opet kako svi ekološki standardi moraju biti zadovoljeni, a interes građana mora biti na prvom mjestu.

Ako postanete gradonačelnik, čeka vas u budućnosti isti problem sa zidinama, odnosno uređenje odnosa Grada i DPDS-a.

Više sam puta u svojim nastupima rekao kako je davanje u zakup najvrjednije imovine Grada na neodređeno vrijeme bio  izrazito loš politički potez. Neću ulaziti u pozadinu, ali podsjećam da je gospodin Bogdanović i sam rekao da je to bila njegova pogreška. Za mene kao gradonačelnika to znači obvezu učiniti sve da se zidine vrate u nadležnost Grada i da od njih najveću korist imaju svi građani grada Dubrovnika. Iz osobnog iskustva znam da gospodin Kapetanić i DPDS profesionalno i odgovorno upravljaju zidinama, no pitanje je koliko možemo i na koji način zidine iskoristiti još bolje za sam Grad. To će sigurno biti jedna od mojih glavnih tema na koju ću voditi razgovore.

Koncesija za žičaru?

Moj stav je kratak i jasan. Tko živi od Dubrovnika i na tome gradi svoju gospodarsku djelatnost, mora plaćati koncesiju. Tu ću biti neumoljiv.

Kultura u Dubrovniku, hoćete li nastaviti s visokim izdvajanjima? Koji je vaš stav o filmskim produkcijama u Dubrovniku?

Mislim da nema potrebe naglašavati kako je grad Dubrovnik sinonim za kulturu, to je dio našeg identiteta i obveza nam je to očuvati i ulagati. Sve ono što se planiralo u prijedlogu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture treba nastaviti i razvijati.  Sasvim sigurno izdvajanja za kulturu moraju ostati na razini najvećih u Hrvatskoj u odnosu na proračun.  Filmske produkcije su izvrsna promocija, no  moramo voditi računa koliko ulaze u životni prostor naših građana. No, svjesni smo koliko mogu  doprinijeti promociji grada Dubrovnika u svijetu. Zato će moja vrata biti otvorena za takve projekte uz istovremenu pažnju naspram interesa građana.

Što očekujete od ovih izbora, kakav uspjeh i kako ćete na ovo vrijeme gledati za četiri godine?

Vjerujem kako će Dubrovčani donijeti ispravnu odluku birajući gradonačelnika koji će svojim potezima i djelovanjem pozitivno utjecati na njihov svakodnevni život. Želja mi je da nakon buduće četiri godine uspješnog vođenja Grada svakome od tih ljudi, bez obzira na stranačku pripadnost, mogu pogledati u oči. Nadam se kako ćemo se tada svi osvrnuti na protekle godine u kojima se napravilo mnogo za Dubrovnik, pošteno i na korist svih građana. Ako to očekuju i građani od budućeg gradonačelnika, onda neka izađu na izbore i daju mi glas kako bismo to i ostvarili.

Cijeli intervju pročitajte u besplatnom Vodiču kroz izbore 2017. Dubrovačkog dnevnika kojeg možete pronaći u Pemovim butigama i na kioscima Tiska!

Popularni Članci