VIDO BOGDANOVIĆ: Ne sumnjam da će se ostvariti stabilna većina, samo pod kojom cijenom?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vido Bogdanović, budući gradski vijećnik i povratnik u politiku, objavio je osvrt na rezultate izbora i ono što dolazi, kako je rekao, nakon dvije prospavane noći. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti. 

Kažu da prvo treba prespat pa onda s mirom nešto izjavit. Za svaki slučaj sam dva puta odspavo pa se sad relativno hladne glave moram prvo zahvalit svima koji su se na glasačkim listićima odlučili za mene kao nositelja, svima koji su u našoj izbornoj avanturi sudjelovali ili na bilo koji način je podupirali, svima koji su nas komentirali, hvalili ili kudili te na koncu svima koji su izašli na izbore i cijelom demokratskom procesu dali osnovni smisao.

Već sam nekim novinarima na brzinu reko, a sad ću ponovit, rezultati su lošiji od priželjkivanih i bolji od onih kojih smo se bojali. I to je u stvari to. Kad već sudjeluješ u natjecanju čija pravila dopuštaju vrlo širok raspon momčadi, tehnika, sredstava, financija te kad rezultati zavise o brojnim utjecajima koji su u potpunosti izvan kontrole natjecatelja, onda je vrlo teško bit pametan i realan pa nešto precizno očekivat. I zato, dobro smo prošli kako smo mogli (ne)proć, a ne bi nam bilo krivo i da je bilo bolje. Posebno hvala svim onima koji mi i dalje uporno čestitaju iako nisam baš siguran što se tu ima za čestitat?

Jedna jednostavna činjenica me žalosti - rejting moje stranke, Hrvatske seljačke stranke. Prevelika je razlika u potpori koju sam ostvario kao gradonačelnički kandidat (11,85%) te kao nositelj liste HSS (6,13%). Ne mogu prihvatit da tako mizernu potporu dobiva stranka čiji osnovni politički cilj jest pravično društvo. Pravica kao svojevrsni aksiom, preduvjet uređenja svekolikih odnosa u društvu. Jednostavno me frustrira tolika podrška novokomponiranim i oldtajmer konzervativcima koji svjesno ili nesvjesno koče napredak zajednice ili je čak unazađuju. Sve dok nam domovinu napuštaju mladi, pametni, obrazovani, ambiciozni, radišni, hrabri, sve dok se oni ne počnu vraćati, sve do tad smo mi zemlja koja nazaduje, a ne napreduje. Rezultati ovih izbora diljem Hrvatske nedvojbeno upozoravaju da će se društveno nazadovanje i dalje nastaviti te da će u zajednici biti još manje pravice. Moramo do daljnjeg čekati jedini vjerodostojni pokazatelj uređenosti i prosperiteta društva - povratak iseljenih.

Što dalje? Ne znam. Možda bi trebo još malo odspavat? Iskoristit to jedno mjesto u Vijeću i konstruktivno sudjelovat onoliko koliko uvjeti dozvole. Na pozornici je nova, mlada ekipa HDZ-a koja tek treba dokazat da nema ništa s onom starom garniturom koja je Dubrovnik zavila u crno. Ne sumnjam da će ostvarit stabilnu većinu, samo ne znam po kojoj cijeni? Pokušat ćemo sustavnim djelovanjem pomalo sadašnje stanje i percepciju Hrvatske seljačke stranke uskladiti sa političkim standardima Stjepana Radića nužno ne povezujući je s aktualnim stranačkim imenima.

Za kraj bi se htio ispričat novinarkama koje su ni krive ni dužne naletile na moje loše raspoloženje. Dvije sam upozorio da im ne želim dati izjave budući se njihova urednica u uvodniku novina za koji rade segregacijski odnosi prema svojim sugrađanima starije dobi. Ismijavanje, omalovažavanje i vrijeđanje osoba koje se unatoč činjenici da su 60+ usuđuju i žele baviti javno korisnim poslom temeljem moguće javne podrške nije ništa do još jedna krajnje primitivna podjela u društvu premreženo raznim podjelama. Čemu se i nadati u plavoj državi gdje zamjenik plavog predsjednika i parlamentarni zastupnik otvoreno uskraćuje pravo političkog odlučivanja onima koji nisu Hrvatice i Hrvati?? Što je sljedeće?

Ispričavam se i novinarki državnog radija koja mi je pokušala objasniti da je javni interes prenijeti izjave izbornih natjecatelja za vrijeme dok se još broje glasovi. Moro sam je upozorit, možda malo prežestoko, da je stvarni interes javnog radija političkim natjecateljima dati maksimalni prostor u predizbornoj kampanji kako bi potencijalni glasači mogli jednostavno dobiti što više korisnih informacija. Ali ne, javni, odnosno državni radio svakom izbornom nositelju dodjeli po 3 minute bez naknade da objasne zašto bi netko glasao za nekoga. To se drugim imenom naziva ''medijska blokada''. Znam da novinarka nema veze s tim odlukama te joj se iskreno ispričavam.

Inače, nazvo me opet Pero Vićan. Čestito mi na ''veličanstvenom uspjehu'' i zamolio da vam to prenesem na fejsbuku. Kad je neko zo, zo je i kad dobiva i kad gubi...

Vido Bogdanović

Popularni Članci