VLAHUŠIĆ O AKTUALNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI: Čak i da dođe do preslagivanja, Vlada je nestabilna

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Gradonačelnik Andro Vlahušić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je govorio o aktualnim događanjima u Vladi. 

Na pitanje može li se sraz Mosta i Domoljubne koalicije povezati sa situacijom od prije 14 godina kad se raspala koalicija SDP-a i HSLS-a, Vlahušić je odgovorio kako kod njih nije bilo riječi o vanjskoj, nego o prirodnoj, unutanrjoj podjeli.

'Uvijek se mogu povući neke paralele, ali Most je nova politička stranka koja je nastupila tek za ove izbore, nisu se jasno definirali kao stranka, dok je HSLS prva politička stranka u Hrvatskoj koja je imala 23 zastupnika i dvije i pol godine je bila na vlasti, u vrlo čvrstoj i stabilnoj vladi s SDP-om i partnerima. Naše neslaganje s SDP-om je bilo primarno pitanje unutar samog HSLS-a koji je imao dvije potpuno jasne podjele, jednu više nacionalnu, a drugu liberalnu i mi smo se oko toga dvojili. Nije bilo pitanje Krškoga kao zadnje točke kao što je ovdje prva i zadnja točka INA-e između Mosta nego HSLS navedene dvije sastavnice nije uspio održati na životu,' izjavio je Vlahušić.

Također je dodao kako su tada imali krizu kad je Dražen Budiša pokušao ući u vladu, u čemu je i uspio.

'Probali smo zajedno vidjeti kao HSLS što i kako želimo raditi, a Krško je samo bio povod nakon čega se dio HSLS-a razdvojio u toj našoj prirodnoj, unutarnjoj podjeli koja nije ovisila o nekom vanjskom čimbeniku,' kazao je.

Na pitanje je li tada bilo trgovine i kako komentira poruku Boža Petrova koji je poručio HDZ-u: 'Nemojte završiti kao Željko Sabo', odgovorio je kako ne vjeruje kako će biti sličnog u ovom slučaju. Podsjetimo, riječ je o bivšem gradonačelniku Vukovara koji je pravomoćno osuđen zbog političke trgovine.

'Slučaj Sabo ne bih posebno komentirao jer ono za što je on osuđen, u Hrvatskoj se događa proteklih 20 godina i to na znatno većoj i težoj razini. Sjetimo se Grada Zagreba i prelaska vijećnika itd. On je napravio mali, marginalni prekršaj za koji je dobio najtežu moguću kaznu, a zašto je to napravljeno treba pitati one koji su stali iza toga. Po pitanju onoga što se danas događa u Hrvatskoj, što se može dogoditi, ne mislim da će biti bilo kakvih utjecaja ili kupovine, ipak se radi o hrvatskoj Vladi. Pa čak i ako dođe do mogućeg preslaganja, ta je većina toliko slaba. Ne vjerujem u stabilnost te Vlade, ne samo ja nego ni brojni građani. Ne vjerujem da je mogućnost 76:75 nešto što je dobro za građane,' izjavio je gradonačelnik.

Na pitanje gdje završava legitimitet pregovora, a počinje kazneno djelo, Vlahušić je odgovorio kako je to stvar procjene USKOK-a i pravosuđa.

'Vidjeli smo da hrvatski pravosudni sustav ima vrlo različite aršine prema takvim mogućnostima tako da bih ja to ostavio na izbor svakome pojedincu, a posebno ukoliko se on nalazi na časnoj poziciji saborskog zastupnika, da odluči što će i kako učiniti,' zaključio je.  

Popularni Članci