ŽUPANIJSKI HDZ ZADOVOLJAN REZULTATIMA: 'Dokazali smo kako su Županija, ali i Metković naša utvrda' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić i kandidat za župana Nikola Dobroslavić na današnjoj su se konferenciji za medije održanoj u prostorijama stranke osvrnuli na rezultate lokalnih izbora.

'Nakon prvog kruga, mogu reći kako se DNŽ jučer potvrdila kao utvrda HDZ-a u RH jer smo ostvarili uvjerljivu pobjedu na razini Županije, kako župan, tako i lista za Županijsku skupštinu. U 13 jedinica lokalne samouprave smo pobijedili u prvom krugu, od toga u 11 općina i dva grada. U šest jedinica idemo u drugi krug, a od toga smo u četiri pobjednici. To je odličan rezultat i zadovoljni smo. Vodili smo pozitivnu kampanju, prezentirali smo sve što smo napravili u osam godina,' kazao je Bačić te se zahvalio svim biračima koji su izašli na izbore te podsjetio kako je izlaznost u Županiji bila dobra. Tom prilikom je podsjetio na pozitivne rezultate koje je ostvario kandidat Mato Franković, kao i lista HDZ-a za Gradsko vijeće.

'Dvostruko više glasova od njegovog prvog pratitelja potvrđuje ga kao najozbiljnijeg favorita za pobjedu u drugom krugu, a sjajan je razultat ostvaren i za Gradsko vijeće gdje je HDZ dobio 10 mandata što je jedan od najboljih rezultata HDZ-a ikada,' izjavio je.

Kazao je ponešto i o izbornim rezultatima u Metkoviću gdje je Most izgubio Vijeće.

'Metković je bio percipiran kao utvrda Mosta, no Most je izgubio Metković što se tiče GV, a naš kandidat je za tek sa 190 glasova izgubio od Mosta u prvom krugu. No, i tamo očekujemo pobjedu u drugom krugu,' izjavio je.

Prisutnima se obratio i Dobroslavić koji je ostvario rezultat od gotovo 48 posto glasova birača no u drugom krugu će se za čelno mjesto Županije boriti s Mostovim kandidatom Nikolom Grmojom.

'Zadovoljni smo rezultatom što je uvjerljiva pobjeda za župana koji je ostvario rezultat od skoro 48 posto te za Županijsku skupštinu od skoro 45 posto. Za župana idemo udrugi krug, očito je presudilo što je bilo previše kandidata na listama, no temeljem ovog rezultata i onoga što smo dosad radili i zlagali u programu uvjereni kako ćemo ostvariti uvjerljivu pobjedu u drugom krugu. U Županijskom skupštini imamo 19 mandata, kao i prošli put, no osvojili smo više glasova. Kampanju za drugi krug ćemo voditi na isti način kao i u prvom krugu,' kazao je.

Bačić je odgovorio na pitanje s kim će HDZ koalirati u Skupštini i što će napraviti ako DDS bude uvjetovao koaliciju u Županijskoj skupštini s koalicijom u Gradskom vijeću.

'Nismo započeli službene razgovore oko dormiranja većine u Skupštini. Od 21 potrebnog vijećnika za izbor predsjednika Skupštine, trebaju nam dva vijećnika. Obavit ćemo razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, vodeći računa da to budu vijećnici koji nam svjetonazorski odgovaraju. Odluka o tome s kim će HDZ Dubrovnik koalirati bit će na GO HDZ-a Dubrovnik tako da koaliranje u Županijskoj skupštini ne bih povezivao sa koaliranjem u GV, ni nikakvom političkom trgovinom,' kazao je Bačić.

Popularni Članci