DOLAR OJAČAO Četiri tjedna rastao, no u petak je njegov uspon zaustavljen

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ellie Leoni
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, zahvaljujući nadi ulagača u poreznu reformu i povećanje kamata u SAD-u.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 112,60 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 113,43 jena, najvišu razinu od početka srpnja.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula 0,7 posto, na 1,1730 dolara, a zaronila je i na samo 1,1670 dolara, najnižu razinu od polovice kolovoza.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,8 posto, na 93,80 bodova.

Taj se indeks tijekom tjedna, po prvi put od sredine kolovoza, probio i iznad 94 boda, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će do kraja godine američka središnja banka još jednom, treći put od početka godine, povećati ključne kamatne stope.

Tim očekivanjima idu u prilog i posljednji podaci s američkog tržišta rada. Doduše, izvješće vlade pokazalo je da je broj zaposlenih smanjen po prvi put od rujna 2010. godine, za 33 tisuće, no pokazalo se i da je prosječna satnica porasla za 12 centi, ili 0,5 posto.

"Očekivalo se da će podaci s tržišta rada biti poremećeni zbog uragana Harvey i Irma, pa je iznenađenje što je porasla satnica. To znači da bi mogla ojačati inflacija, a to je komadić koji je dosad nedostajao u Fedovim puzzlama", kaže Win Thin, strateg u Brown Brothers Harrimanu.

Rast satnica znači da bi mogla ojačati potrošnja, ali i inflacija, što otvara prostor američkoj središnjoj banci za povećanje kamata.

Poticaj dolaru pružila je i nada ulagača u najveću poreznu reforme u posljednja tri desetljeća, koju je nedavno najavio predsjednik Donald Trump, a kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca. To bi, također, moglo potaknuti potrošnju.

No, u petak je zaustavljen uspon dolara nakon vijesti da bi Sjeverna Koreja mogla tijekom vikenda testirati još jednu raketu, što bi ponovno moglo ojačati geopolitičke napetosti između te izolirane zemlje i SAD-a.

Stoga su ulagači potražili utočište za kapital u valutama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

"Tržište postaje sve nervoznije zbog mogućnosti da to postane neka vrsta konflikta. Ako se doista nešto dogodi tijekom vikenda, bilo kakav test, vjerujem da će u ponedjeljak splasnuti sklonost ulagača prema riziku", kaže Boris Schlossberg, valutni strateg u tvrtki BK Asset Management.

Izvor: poslovni.hr

Popularni Članci