EURO OSLABIO Evo koji su razlozi zbog kojih je tečaj eurposke valute oštro pao

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © RZ - Fotolia.com
Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone jer zbog toga europski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno manje konkurentni, ni Draghi ni ostali dužnosnici ECB-a dosad nisu to komentirali.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema euru, što nije toliko posljedica snage američke valute koliko korekcije nakon što je njezina vrijednost skliznula na najniže razine u dvije i pol godine.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,1860 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj porastao 0,8 posto, na 110,25 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,3 posto, na 92,83 boda.

No, početak tjedna nije nagovještavao takvu razvoj događaja jer je dolarov indeks u utorak zaronio na samo 91,62 boda, najnižu razinu od siječnja 2015. godine.

To je ponajviše bila posljedica jačanja eura, čiji je tečaj dosegnuo 1,2069 dolara, navišu razinu u dvije i pol godine.

Kako predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije na konferenciji u Jackson Holeu prije tjedan dana pokazao nikakvu zabrinutost zbog jačanja eura, ulagači su to shvatili kao 'zeleno svjetlo' za kupnju europske valute.

Euro je, naime, od početka godine ojačao oko 13 posto u odnosu na američku valutu.

Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone jer zbog toga europski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno manje konkurentni, ni Draghi ni ostali dužnosnici ECB-a dosad nisu to komentirali.

Međutim, euro je od polovice tjedna u silaznoj putanji jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika ECB-a idućega tjedna koja bi mogla uroditi verbalnom intervencijom.

"Idućega tjedna održava se sjednica čelnika ECB-a, pa raste rizik od moguće verbalne intervencije predsjednika banke Marija Draghija zbog tečaja eura", kaže George Saravelos, strateg u Deutsche banci.

Premda svega 15 ekonomista, od ukupno 79 koliko ih je sudjelovalo u nedavnoj anketi Reutersa, očekuje da će ECB idući tjedan na sjednici objaviti vremenski okvir za postupno ukidanje programa kupnji obveznica, tržišta očekuju da će jačanje eura ipak potaknuti komentare dužnosnika.

"Ako će ECB u svojim komentarima iskazati određenu zabrinutost zbog jačanja eura, to će usmjeravati očekivanja tržišta, no efekti će biti kratkotrajni jer se kod europske valute i dalje primjenjuje obrazac da se kupuje čim malo oslabi", kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske banku.

Izvor: poslovni.hr

Popularni Članci