NAPETI ODNOSI Tko je jači? Evo koje sve vrste oružja imaju SAD i Sjeverna Koreja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
SAD je zemlja koja godišnje iz svog proračuna izdvaja 619 milijardi dolara za vojsku. U pričuvi ima oko 8000 nuklearnih bojevih glava, 13.900 borbenih zrakoplova, 920 vojnih helikoptera

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u petak nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera da je američko oružje "napunjeno i spremno". 

Trump je nastavio svoj rat riječima na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

"Trump situaciju na Korejskom poluotoku dovodi na rub nuklearnog rata,izjavama poput tvrdnje da SAD ne isključuje rat protiv Sjeverne Koreje", objavila je KCNA.

"Vojno rješenje je sada u potpunosti isplanirano, (oružje je) napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno", napisao je Trump na Twitteru.

"Nadamo se da će Kim Jong Un izabrati drugi put!", dodao je.

Omjer snaga

Na 105. rođendan utemeljitelja Sjeverne Koreje, pokojnog Kim Il Sunga, njegov je unuk Kim Jong Un organizirao paradu kojom je 'pokazao mišiće' Amerikancima.

Sjevernokorejska vojska ponosno je predstavila zvijezde parade, Pukkuksong podmorničke balističke rakete s dometom većim od 1000 kilometara, oružje koje bi trebalo zabrinuti Amerikance.

Newsweek piše kako sjevernokorejske oružane snage imaju 1,1 milijun aktivnih pripadnika te još 7,7 milijuna rezervista. Ova izolirana nacija, koja broji 25 milijuna stanovnika, također posjeduje 3,500 tenkova, 72 podmornice, 302 borbena helikoptera, 563 vojnih letjelica te 21,100  komada artiljerijske opreme, što je čini jednom od najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

U vojsku već s 10 godina

Muškarci u Sjevernoj Koreji vojsku služe 10, a žene sedam godina.Specijalne postrojbe osobnih čuvara Kim Jong-una u vojsci ostaju pak 13 godina.  Vojni rok je obvezan.

Glavna poteškoća s kojom se susreću ročnici jest to što moraju trpjeti glad.Vojnici u specijalnim postrojbama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krumpira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili rižom.

Unatoč oskudnim obrocima, vojnici ne samo da treniraju, nego odlaze i pomagati poljoprivrednicima na njihovim rižinim poljima. Mnogi od njih su vrlo mršavi i gladni, te očajnički žele pobjeći. 

Polovica vojnika kući se vraća pateći od posljedica pothranjenosti, a mnogi se otpuštaju kući kako bi se oporavili.

Vojna velesila

Iako je Sjeverna Koreja i dalje neprijatelj broj 1, kapaciteti oružanih snaga Sjedinjenih Država neusporedivo su veći.  

SAD je zemlja koja godišnje iz svog proračuna izdvaja 619 milijardi dolara za vojsku. U pričuvi ima oko 8000 nuklearnih bojevih glava, 13.900 borbenih zrakoplova, 920 vojnih helikoptera, 72 podmornice, nosače zrakopolova.Nosači zrakoplova trenutačno su ključni dio oružanih snaga svjetskih vojnih sila, ali ih posjeduju samo određene zemlje. Oni itekako pridonose ukupnoj vojnoj moći zemlje te projiciraju snagu i utjecaj određene države daleko od njezinih granica, piše portal Global Firepower.Dio su arsenala nosača zrakoplova i bespilotne letjelice koje danas znatno mijenjaju globalnu utrku u obavještajnim aktivnostima i nadzoru. Sjedinjene Američke Države danas drže apsolutni monopol sa svojim supernosačima aviona. Postavile su nosač zrakoplova u Perzijski zaljev kako bi ojačale svoju pomorsku i zrakoplovnu snagu protiv tzv. Islamske države u Iraku. Tako nadziru Korejski poluotok.

Osim toga, SAD ima gotovo 800 prekomorskih vojnih baza u 70-ak zemalja, strateški raspoređenih diljem svijeta, te oko 150.090 vojnika stacioniranih u 150 država. Američka vojska ima čak 1,066.600 milijuna pripadnika.

Koliko god ove brojke zvučale impresivno, Donald Trump se ne misli njima zadovoljiti.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je početkom srpnja svoju verziju golemog godišnjeg proračuna za obranu čime je podržao želju predsjednika Donalda Trumpa za većom i snažnijom vojskom. No prijedlog mora prijeći još prepreka prije no što postane zakon, prije svega zato što će znatno povećati potrošnju za vojsku na planiranih 639 milijardi dolara, unatoč ograničenjima vladine potrošnje određenim zakonom o proračunskom nadzoru iz 2011. godine.

Velik dio novca utrošit će se za nabavu streljiva

Planirano je da se velik dio novca u proračunu izdvoji za kupnju streljiva, gotovo 18 milijarda dolara za kupnju navođenih bomba GPS JDAM i SDB te 4,4 milijarde za laserski navođene rakete APKWS.

Usto se planira kupnja 70 'nevidljivih' borbenih zrakoplova F-35, 61 jurišnog helikoptera Apache, 48 višenamjenskih helikoptera Black Hawk, dvije jurišne nuklearne podmornice i dva ratna broda opremljena protuzračnim sustavom Aegis.

Osim toga predviđaju se velika ulaganja u održavanje vojne tehnike i u obuku, dva područja koja su zadnjih godina trpjela zbog proračunske štednje.

Amerika je i dosad izdvajala za obranu najviše u svijetu. U 2016. njezini su vojni troškovi bili gotovo trostruko veći nego Kine, druge vojne sile svijeta.

Trumpovi planovi, naravno, nisu prošli nezapaženo. Sjeverna Koreja je ranije ovog mjeseca najavila da će i dalje oko 16 posto svog proračuna usmjeravati na jačanje oružanih snaga.

Izvor: 24sata.hr

Popularni Članci