'TAKAV JE ZAKON' Apsurdno obrazloženje suca koji je poštedio svećenika pedofila

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Svećenik koji je seksualno zlostavljao dječaka ne ide u zatvor nego mora odraditi kaznu dobrotvornim radom. Za RTL sudac koji je donio presudu, pljušte žalbe žrtve i tužitelja, na potezu je Županijski sud koji može ponoviti suđenje.

Sedamsto sati dobrovoljnog rada umjesto godine dana zatvora - kazna je svećeniku za seks s dječakom. Javnost je u šoku.

“De iure – on je kažnjen. De facto – ništa se nije dogodilo. Svećenik nije uopće kažnjen zapravo. Rad za opće dobro u opisu je svećenika.”, rekao je Ivica Šola, kolumnist i novinar.

Presudu je donio osječki sudac Općinskoga suda Ivan Sajter, objašnjava – prema starom Kaznenom zakonu. I svjedočenju - riječ na riječ.

“Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je jedan dokaz u spisu ukazao na to da je bilo riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu tome, da je žrtva kao osoba koja je imala 16 godina, nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku.”, kazao je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku, donosi RTL.

Koji je, neosporno je, iskoristio situaciju početkom siječnja 2002. godine u đakovačkom sjemeništu. Kada je opio žrtvu i seksualno je iskoristio. Žrtva – sjemeništarac prijavio je sve - 11 godina kasnije. Sudac objašnjava: “Silovanje pretpostavlja prijetnju silu, što u ovom slučaju nije riječ. Dakle, kazna je u granicama prospisane – nije ublažavana. Da li je adekvatna, vidjet ćemo što će reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo.”

Svećenik je trebao biti ošto kažnjen, smatra Šola.

“To su osobe kojima mi spunim povjerenjem dajemo našu djecu. Dakle, kazna, ovakva prema njima su loša poruka prema svim eventualnim počiniteljima, radili se tu o starom zakonu, što sudac kaže, ne znam. Ali defakto ovo je užasna poruka svim predatorima ovoga tipa da mogu nesmetano činiti teške zločine, a za to zapravo ne dobiti nikakvu kaznu.”, dodaje Šola.

Ni u Đakovačko-osječkoj biskupiji, čiji su svećenici, pa i sam tadašnji nadbiskup Marin Srakić – svjedočili na sudu da ništa ne znaju – nisu sankcionirali svećenika-seksualnog predatora.

Nakon što se nedjelo utvrdilo, realan bi bio izgon iz Crkve.

“Ako se svećenik koji se oženi, suspendira, koji se zaljubi u ženu – suspendira, zamislite vi teškog zločina. A osoba koja prema nepravomoćnoj presudi učinila nekonsenzualni spolni odnos s istospolnom osobom, maloljetnikom, dakle bude premještena u drugu župu – onda je to zbogom pameti.”, kaže Šola.

Zato javnost osuđuje nejednakost pred zakonom. Nadajući se adekvatnoj kazni za seksulani zločin. No ovaj slučaj, smatraju mnogi, treba potaknuti i istragu u biskupiji.

Popularni Članci