U BiH neki nisu za gradnju Pelješkog mosta; Kovač najavio povezivanje juga 'za koju godinu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je kako drži da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije zemlje i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru.

"Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru", kazao je Izetbegović u intervjuu kojega je u nedjelju objavioi portal Faktor.ba. Izetbegović tvrdi kako je riječ o jasnim stajalištima BiH još od 2007. s kojima je upoznat i hrvatski državni vrh.

"Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je točno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, točno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007., koji se nakon toga nije mijenjao", kazao je Izetbegović.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavio je kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka.

"Mi smo do sada imali samo izjave čelnika jedne od stranaka u BiH, konkretno gospodina Izetbegovića i SDA. Imamo i izjavu predstavnika jedne druge velike bošnjačke stranke SBB (Stranke za bolju budućnost BiH), gospodina  Arnauta, u Slobodnoj Dalmaciji prije nekoliko dana. Prema tome nije riječ o službenoj politici BiH, jer pored Bošnjaka u BiH žive i Hrvati i Srbi kao narodi koji su državotvorni," kazao je Kovač dodavši kako Hrvatska želi imati prijateljske odnose s Bošnjacima. Naglasio je kako očekuje "kroz koju godinu" uspostavljenu direktnu vezu između juga Hrvatske i drugog dijela Hrvatske Pelješkim mostom.

Popularni Članci