UHIĆEN U DUBROVNIKU Student građevine rezervirao smještaj u Pločama i nije ni slutio da će odgovarati zbog grijeha iz prošlosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Student građevine Sezgin Cirik (28), inače rođeni Turčin s finskom putovnicom, kad je početkom svibnja s prijateljima rezervirao let za Dubrovnik i apartmanski smještaj u Pločama, nije ni slutio da će mu 30. svibnja po slijetanju iz Rige na Čilipe biti stavljene lisice na ruke.

Provjerom njegove putovnice odmah se upalio alarm jer je Cirik već dulje na Interpolovoj crvenoj tjeralici koju je za njim raspisao turski deseti Visoki kazneni sud iz Ankare. Razlog? Turski sud ga traži jer je protiv Cirika provedena istraga i podignuta optužnica za tri kaznena djela – posjedovanje i promet opasnih tvari, oštećivanje javne imovine zajedničkim izazivanjem požara i članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji.

Odslužio kaznu

Naime, 21. listopada 2008. u Helsinkiju u ranim jutarnjim satima Cirik je kao 19-godišnjak zajedno s prijateljima Osmanom Yagurom (29), Irfanom Kartom (30), Delilom Acarom (32) i Hogirom Aslanom (25) bacio molotovljeve koktele na vrata turskog veleposlanstva čime je, osim prouzročene materijalne štete, ozlijeđen i jedan djelatnik veleposlanstva. Mladići su odmah uhićeni i osuđeni. Cirik je u pritvoru proveo dva tjedna i zbog kaznenog djela sabotaže osuđen je na 14 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a dobili su i po 60 sati dobrotvornog rada. Ujedno je sud osuđenoj petorci naložio plaćanje 10.460 eura odštete s kamatama te 17.000 eura osiguravajućoj kući, piše Jutarnji list.

Izrečena sankcija koja je postala pravomoćna i praktični “odslužena”, nikako nije prihvatljiva turskim vlastima koji su proveli svoju istragu te protiv Cirika podigli optužnicu za niz kaznenih djela ugrožavanja javne sigurnosti, a za što je, prema turskim zakonima, predviđeno i više od 20 godina zatvora.

Nakon što je uhićen u Dubrovniku, doveden je na tamošnji Županijski sud gdje su mu bile određene mjere opreza uz obavezno javljanje dva puta tjedno u policijsku postaju.

Uredno se javljao prema dogovorenim terminima, a sud je u međuvremenu donio rješenje kojim je odbio da se Cirika izruči Turskoj. Tu odluku je potvrdio nedavno i Vrhovni sud jer su se svi redom uvjerili da je zbog bacanja Molotovljeva koktela Cirik “svoj grijeh već platio”.

- Mislio sam da je sve to već gotovo i daleko iza mene. Nisam ni znao da sam na Interpolovoj tjeralici. U međuvremenu sam putovao po drugim zemljama unutar schengenske zone. Bio sam i u Italiji početkom godine. Nisam imao problema niti me itko zaustavljao.

Zar bih ovako slobodno putovao da sam znao za tjeralicu? - rekao je Cirik netom nakon uhićenja, a oni koji su ga vidjeli kažu da je doista bio iznenađen, ali i utučen. Sezgin Cirik se ne smatra teroristom, a ponajmanje prijetnjom za zemlju u kojoj je rođen i iz koje je, u potrazi za boljim sutra, otišao kao tinejdžer. A za svoj ispad pred turskim veleposlanstvom u Finskoj krivi nepromišljenost te pretjeranu količinu alkohola koji je s prijateljima ispijao cijelu noć.

Ipak slobodan

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio rješenje Županijskog suda u Dubrovniku kojim je odbijeno Cirikovo izručenje Turskoj, jer je jedna od zakonom propisanih smetnji za izručenjem okolnost da je stranac zbog istog djela već osuđen, finskom studentu građevine sredinom srpnja je vraćena putovnica nakon čega je napustio našu zemlju, piše Jutarnji list.

No Turska i dalje ne odustaje od njegova kaznenog progona zbog zločina starog devet godina.

Popularni Članci