Tko o čemu, HDZ o komunistima: ''Zašto ne otvorite suđenje za Daksu?''

Autor: dubrovackidnevnik.hr
hrvatski bi sabor u današnjem nastavku zasjedanja trebao raspraviti pokretanje procedure ustavnih promjena, na prijedlog 46 zastupnika SDP-a, koji predlažu da se ustavom onemogući zastarijevanje politički motiviranih ubojstava.

Taj je prijedlog SDP u saborsku proceduru uputio još prije ljeta, no s njime se nisu suglasile druge stranke vladajuće koalicije pa je Vlada prošlog tjedna izišla s novim usuglašenim prijedlogom po kojem bi se ukinula mogućnost zastare za sva teška ubojstva, a ne samo za politički motivirana. Budući da je HDZ najavio da u ovoj fazi neće podržati SDP-ov ni Vladin prijedlog, potrebnu dvotrećinsku većinu Vlada će morati potražiti među ostalim oporbenim klubovima. 

Da bi ustavne promjene na kraju bile donesene vladajući će morati dobiti i podršku zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, Hrvatskih laburista i dijela nezavisnih zastupnika.
Odmah na početku sjednice zatražena je 15-minutna stanka. Klub zastupnika HDZ-a zatražio je da se danas raspravlja i o raspisivanju referenduma koji je zatražila inicijativa "U ime obitelji".

HDZ-ovci se protive činjenici da se o ustavnim promjenama raspravlja neposredno nakon što je Vlada donijela prijedlog, dok se raspisivanje referenduma o braku već četiri mjeseca nije našlo na sjednici Sabora.
HDZ: Nema dijaloga oko izmjena Ustava

HDZ-ovci zamjeraju jer nema dijaloga oko izmjena Ustava, na što je odgovorio SDP-ov Igor Dragovan.

"Pa niste vi jedina opozicijska stranka ovdje i ne možete imati ekskluzivno pravo da se vas sve prvo mora pitati, a da ostali moraju čekati na red. Prema tome, postoji određeni redoslijed razgovora, dogovora i pregovora i u toj priči će vjerojatno doći i red na razgovor, ako postoji volja za razgovor. Ako postoji volja za razgovor, vrlo rado, vrata su otvorena", poručio je Dragovan.

Najavio je da će se procedura oko referenduma inicijative 'U ime obitelji' ispoštovati u skladu sa zakonom. Također je apelirao na smirivanje stanja u Vukovaru, jer kako kaže, za to je odgovorna politika koja stoji iza toga da se ne poštuje Ustavni zakon.

"Ta politika je izgubila na izborima u Vukovaru, zadnjim lokalnim jer ljudi, koji se predstavljaju da stoje u određenom stožeru su bili politički igrači, igrali su političku utakmicu, izgubili su izbore. To treba podsjetiti i reći hrvatskoj javnosti", istaknuo je Dragovan.

Izmjene Ustava u Saboru su predstavili predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je rekao da se zastara ne bi trebala ukinuti samo za politički motivirana ubojstva, nego za sva teška ubojstva.

"Činjenica je da se mi danas nalazimo u situaciji da možemo imati počinitelja nekog teškog ubojstva, primjerice, ubojstva djeteta ili trudnice ili više osoba, koji će doći i priznati i mi mu ne možemo ništa. Mi smatramo da je to apsurdna situacija, koja se mora izbjeći. Nemoguće je i nedopustivo da netko tko je nekoga lišio života danas uživa blagodat zastare", naglasio je Miljenić.

Predložio je da se izmjene primjenjuju i retroaktivno, tj., da se mogu kažnjavati i zločini u kojima je zastara nastupila.
Rasprava o zastarama za ubojstva nije prošla bez povratka u prošlost: "Zašto ne otvorite suđenje za Daksu?"

Rasprava o izmjenama Ustava kako bi se ukinula zastara za teška ubojstva, naravno nije mogla proći bez povratka u prošlost, a s optužbama je prvi krenuo HDZ-ov Dujomir Marasović pa se umiješao predsjednik Sabora Leko..

"Gospodine ministre, Vi ste iz Dubrovnika. Zašto ne otvorite suđenje za Daksu koja je bila ratni zločin, to se dogodilo u Vašem gradu. Sudili ste i ubili ste, vaši partizani, vaši komunisti, fratra koji je napisao 'Zdravo djevo, kraljice Hrvata'. Samo se vi smijte", rekao je Marasović.

"Nije korektno, nije pošteno, nije istinito ni povijesno tko je čiji i tko je u ime koga. Klonite se takvih formulacija i kvalifikacija", upozorio ga je Leko.

Media servis

 

Popularni Članci