Tko se skriva iza kratice ESN?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
ESN organizira put u Mostar. ESN poziva na Latino Party. ESN pjesmom prikuplja novce za Dva skalina. Što je to ESN o kojemu nam viču s radija i šalju notifikacije na 'fejsu'?

 

Erasmus Student Network u posljednje vrijeme organizacijom različitih događaja često puni novinske retke, pojavljuje se na web portalima i javlja se putem radija, no malo tko doista zna o kakvom se to udruženju radi. Kako bismo došli do pravog odgovora, obratili smo se predsjednici ESN-a, Belindi Bošnjak.

Dakle, ESN odnosno Erasmus Student Network  predstavlja volontersko društvo koje svojim radom, točnije organizacijom zabava i putovanja te neobaveznog druženja, pomaže studentima na razmjeni kako bi se oni što lakše prilagodili na običaje i život u novoj državi. Iako se čini suviše jednostavno, sama koncepcija rada organizacije je dosta složenija. Naime, ESN Dubrovnik zapravo predstavlja samo jednu od sekcija unutar naše države. Radi se o mreži rasprostranjenoj u 36 zemalja kojoj je središnjica u Bruxellesu koja također diktira i pravila po kojima manje sekcije funkcioniraju. Ukratko, ESN Dubrovnik nije neovisno društvo već ima određena pravila kako bi se održala kvaliteta ESN-a odnosno pružila najbolja pomoć studentima na razmjeni.

Koliko je spomenuta ovisnost zapravo zahtjevan posao znaju članovi Belinda Bošnjak, Marta Vukadin, Mario Previšić, Petra Čehić, Maroje Burić, Stefani Stražičić te svježe uključeni Marijan Brailo i Marko Žmirak koji organizacijom moraju upravljati po pravilima koja se tiču čak i najmanjih detalja poput Facebook aktivnosti. Uz formalnosti, navedeni se brinu i o tome da studenti na razmjeni upoznaju Grad i okolicu, da uvide sve kvalitete lokalne tradicije i kulture te da društveni život pridošlica bude na visokoj razini. Sudeći po broju događanja kojim su Dubrovčani vrijedno nadmašili ostale hrvatske sekcije, ESN Dubrovnik je na itekako dobrom putu. Također, oni su dužni sudjelovati na nacionalnim i internacionalnim platformama na kojima se kontrolira rad sekcija i donose nova pravila. Vrijedi napomenuti da su svi oni volonteri te od uloženog truda pored zadovoljstva erasmusovaca nemaju nikakvu drugu korist.

Ono što ESN članove drži motiviranima je njihova želja da zainteresirane erasmusovce što bolje ugoste i predstave im najljepšu sliku Dubrovnika. Predsjednica dubrovačkog ESN-a, Belinda Bošnjak za Dubrovački je Dnevnik izjavila: 'Većina nas imala je priliku biti dijelom Erasmus programa u državama diljem Europe gdje smo stekli najljepše uspomene stoga stranim studentima ovdje želimo pružiti ono što smo i mi proživjeli.'

Do stvaranja dubrovačke sekcije došlo je zbog sve većeg broja stranih studenata koji dolaze u naš grad. Naime, trenutno je tu njih 20, a početkom slijedećeg semestra bit će ih 30-ak. Uz pomoć Odjela za marketing, Odjela za međunarodnu suradnju te Studentskog zbora Dubrovnik, ESN-ovci su na pravom putu do kraja dugog procesa osnutka. Naime, do toga ih dijeli još samo logo koji se čeka iz Buxellesa. Po primitku loga, ESN Dubrovnik moći će dobiti svoj pečat te samim time još ozbiljnije početi s radom. Iako Sveučilište u Dubrovniku još za njih nema predavanja na stranom jeziku što ujedno predstavlja veliku prepreku ostalim potencijalnim studentima, Dubrovnik je, kako se čini, 'erasmusovcima' iz Portugala, Slovačke, Njemačke, Češke, Španjolske i Poljske, pružio toplu dobrodošlicu.

Dosad su spomenuti studenti imali priliku organizirano ići u Mostar i Zagreb, prisustvovati raznolikim zabavama poput kušanja međunarodne kuhinje, latino partyja, haloween partyja i dobrotvornog karaoke partyja održanog prošlog petka, no uz sve to, ESN je za njih organizirao i tandem partner night što je zapravo prilika za sve njih da jedni druge uče svoje materinje jezike. Posljednji spomenuti događaj posebno je urodio plodom jer mnogi su studenti sklopili prijateljstva i još uvijek se vrijedno sastaju više puta mjesečno kako bi što bolje naučili nove jezike.

Kroz dosad održane događaje, vidljivo je da je cilj udruge daleko bitniji od bilo kakve materijalne koristi. ESN Dubrovnik želi pružiti druženje, povezivanje i upoznavanje. Što ubuduće možemo očekivati od ESN-a, nismo uspjeli doznati, no obećana su maštovita putovanja, brojne tematske zabave i naravno druženja u koja su, kako nam kaže predsjednica, uključeni svi, ne samo erasmusovci. 

Popularni Članci