U Dubrovniku privatni zrakoplov i luksuzna jahta najbogatijeg Rusa, Alishera Usmanova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , http://commons.wikimedia.org/, guardian.co.uk, dailymail.co.uk
Kada bogati gosti iz bivšeg Sovjetskog saveza dolaze u Dubrovnik, uvijek se potrude sa sobom dovesti i svoje kuće, avione, jahte, sve što mogu ponijeti od doma. Naravno, radi se o plovećim i zračnim kućama koje u bilo kojim okolnostima i u bilo kojem trenutku plijene pozornost stanovništva i posjetitelja.

Ovog puta radi se o najbogatijem državljaninu Rusije, Uzbekistancu Alisheru Usmanovu, 28. najbogatijem čovjeku svijeta i vlasniku velikog broja dionica londonskog nogometnog kluba Arsenal, ali i američkog Facebooka, Metaloinvesta. Također je i vlasnik ruskih novina Komersant.

Jahta Dilbar je građena na istoj platformi kao i jahta „Pelorus“, druga najveća jahta Romana Abramoviča.
'Dilbar' koja je od jučer do danas poslijepodne bila usidrena ispred Lokruma, dobila je ime po njegovoj majci. Usmanov je također i ponosni vlasnik zrakoplova Airbus A340, oznake M-IABU, koji je nazvan Bourkhan po njegovu ocu. Ovaj je airbus, kojega je Usmanov kupio za 300 milijuna USD,  sletio u Zračnu luku Dubrovnik nešto iza 18:00 sati. To je ujedno i najveći poslovni avion na svijetu, pa je u tom segmentu nadmašio veličinu zrakoplova Romana Abramoviča.

Zrakoplov ovog 18,720 milijarde USD teškog 59.-godišnjeg milijardera odlazi sutra u jutarnjim satima iz dubrovačke zračne luke, dok se luksuzna jahta u popodnevnim satima zaputila iz Dubrovnika prema Korčuli, odnosno Orebiću gdje Usmanov ima villu i sportski kamp. No tamo češće boravi njegova supruga, Irina Viner Usmanova, inače trenerica ruske ženske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici.
 

Popularni Članci