Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić: 'Predvodnik smo turizma, ostvarujemo rekorde i razvijamo značajne infrastrukturne projekte'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na kraju ove poslovne godine imamo puno razloga za zadovoljstvo, kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić predstavljajući rezultate i plan poslovanja.

Tolić je naznačio kako je ovo bila najuspješnija godina za dubrovačku zračnu luku prvenstveno gledajući na broj putnika koji su prošli kroz nju, ali i velike infrastrukturne projekte koji su se odvijali za vrijeme turističke sezone.

- Po prvi put imamo dva milijuna putnika, a do kraja godine očekujemo 2,3 milijuna. To je posebno važno jer smo u isto vrijeme radili značajne projekte poput otvaranja novih putničkih terminala - pojasnio je Tolić dodavši kako je Zračna luka Dubrovnik važna za cijelo gospodarstvo krajnjega juga Hrvatske pa i šire.

- Jedan smo od predvodnika koji godinama pokušava dokazati da se turizam na ovom području ne odvija samo sedam mjeseci već cijelu godinu - rekao je Tolić osvrnuvši se na sigurnosni aspekt i suradnju s PU dubrovačko-neretvanskom za koju je istaknuo. Tolić je istaknuo kako uz njihovu pomoć Zračna luka je percipirana kao sigurna te dodao kako jedino tako mogu računati na svoju budućnost, no naznačio je zabrinutost novim najavljenim režimom zbog kojega će svaka puta isprava morati biti skenirana.

- Mi ćemo se potruditi implementirati najsuvremeniji tehnologiju da bi to bilo moguće, ali s obzirom na promet i naš položaj bojim se da će nastati određene gužve u prolasku putnika - kazao je Tolić.

Osvrnuo se i na financijske rezultate te naznačio kako su projekcije oko 60 milijuna kuna dobiti, a najavio je i nove etape razvoja infrastrukture Zračne luke Dubrovnik.

- Budući da radimo prije svega složen avijacijski posao ipak se trudimo u administrativnom dijelu opravdati svaku kunu dodijeljenih sredstava. Možda nastane neka pogreška, ali ona je minorna u cjelokupnom kontekstu jer želimo sve stići na vrijeme - kazao je Roko Tolić najavivši iduće godine još više prijevoznika i povećanih broja letova. Tako je povećan broj letova i kapaciteta prema Velikoj Britaniji kao ključnom tržištu za 30 posto, 20 posto je povećan broj kapaciteta prema Skandinaviji kao i Poljsko...

Inače, poslovanje Zračne luke Dubrovnik se odvija s više od 70 zrakoplovnih kompanija koje prometuju prema više od 100 nacionalnih i međunarodnih odredišta. Ukupni putnički promet u 2016. godini je iznosio 1,9 milijuna s više od 19 tisuća zrakoplovnih operacija. Ove godine se očekuje porast putnika od 16 posto u odnosu na 2016. godinu, što je očekivanih 2.310.000 putnika, što je približan porast od oko 12 posto odnosno 21 tisuća operacija. Ovo je prvi put da će Zračna luka Dubrovnik ostvariti više od dva milijuna putnika u jednoj kalendarskoj godini.

Uz porast broja linija prema postojećim destinacijama, u 2017. godini ostvarene su nove destinacije Salzburg prijevoznika Eurowings, te je uspostavljena nova linija prema Engleskoj (Southend-on-Sea) prijevoznika Stobart Air. Posebno se ističe postignuti dogovor s Vuelingom prema kojem će ovaj prijevoznik održavati redoviti linijski prijevoz za vrijeme zimskih mjeseci 2017.-2018. prema destinacijama Rim i Barcelona.

U 2018. godini za ljetni red letenja se planira otvaranje nove destinacije Dubai prijevoznika FlyDubaia, nove linije prema Zurichu prijevoznika Edelweiss Air Swiss International Airline, te linija Adria Airways prema Ljubljani.

Uz navedeno može se istaknuti povećanje broja frekvencija i putnika na linijama značajnih prijevoznika kao što su EasyJet na postojećim linijama prema Londonu i Manchesteru od oko 30 posto. Thomson Airwaysa na postojećim destinacijama od oko 20 posto, te Norwegian i Travel Servicea od oko 20 posto. Istaknuto je uspostavljanje redovitih linija Travel Servicea prema Varšavi i Katovicama što je razlika odnosu na ovu godinu kada je ovaj prijevoznik održavao charter operacije prema ovim destinacijama.

Istaknuto je kako stečaj jedne od najvećih putničkih agencija i prijevoznika Ujedinjenog Kraljevstva Monarch Airlinesa nije utjecalo na smanjenje najavljenih linija za iduću godinu. Naime, postignut je dogovor da British Airways, Tomas Cook Airlines i Jet2.com uspostave letove prema redu letenja Monarcha iz 2017. godine.

Nakon konferencije za medije, održan je i prigodni domjenak, a tko je sve posjetio Zračnu luku, pogledajte u fotogaleriji.

Popularni Članci