GRADNJA KOMPLEKSA KUPARI Evo što Nardelli kaže o zaštiti hotela Pelegrin, te kada možemo očekivati prve bagere

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Izrada UPU-a Kupari je u tijeku, a Nardelli kaže kako je sada kasno za zaštitu hotela Pelegrin

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kazao je za Dubrovački dnevnik da će radovi na turističkom kompleksu Kupari krenuti tijekom sljedeće godine, ako pripremna dokumentacija prođe prema sadašnjim predviđanjima.

-Nedavno smo imali sastanak u Ministarstvu turizma na kojem je investitor dostavio novo idejno rješenje, koje je djelomično prihvaćeno. Moraju se još poneke stavke prilagoditi -  kazao je Nardeli dodavši da o tome ovisi i izrada UPU-a Kupari.

-Izrada prostorne dokumentacije, odnosno UPU-a od strane Općine je u tijeku. Stvari idu pomalo prema naprijed, te očekujemo kako će prvi bageri u Kupare stići tijekom sljedeće godine – kazao je Nardelli.

Načelnik Općine osvrnuo se i na pismo Društva arhitekata Dubrovnika koji traže da se zaštiti hotel Pelegrin, jer je riječ o arhitektonskoj vrijednosti. Kaže, kako su po njegovom mišljenju, prilično zakasnili.

-Poštujem njihovu inicijativu, ali čini mi se da je došla malo prekasno, jer se već od 2009. godine radi na revitalizaciji kompleksa Kupari. Tada je Općina tražila da se zaštite kulturne i druge vrijednosti kompleksa. U to je vrijeme je od nadležnih tijela utvrđena zaštita za hotel Grand i okolni perivoj, dok za druge građevina nije utvrđen nikakav stupanj zaštite. Zbog toga investitor je dužan obnoviti hotel Grand sukladno konzervatorskim smjernicama. Ostale objekte investitor može rušiti. Smatram da bi sada, nakon toliko vremena, bilo neozbiljno dovesti u pitanje međunarodni natječaj na kojemu je pobijedila tvrtka Avenue ulaganja, a u kojem je jasno naznačeno da se svi objekti, osim hotela Grand mogu rušiti. Stoga mislim kako je ova reakcija DAD-a jako zakasnila, te da bi sad zaštita Pelegrina imala velike financijske posljedice po državu kao davatelja koncesije u Kuparima – mišljenja je Silvio Nardelli.

Podsjetimo, Odluka Vlade kojim je prihvaćena ponuda investitora tvrtke Avenue ulaganja odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina. Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Vlada je ujedno bila prihvatila i prijedlog sporazuma između države i općine Župa dubrovačka temeljem kojeg bi ta općina stekla pravo na 25 posto prihoda koje će država ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand.

Projekt je vrijedan otprilike 100 milijuna eura, a njim bi se trebalo izgraditi kompleks s oko 800 ležajeva s 4 ili 5 zvjezdica. 

MM

Popularni Članci