LASIĆ O ISPLATI ŠTETE U KONAVLIMA 'Potpuno odbacujem navode zlonamjernih pojedinaca!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić reagirao je u srijedu na prozivanja zlonamjernih pojedinaca iz oporbe, rekavši kako je potpuna neistina da je ''Općina zaboravila predati popis štete od elementarne nepogode nastale u siječnju'', a istaknuo je kako je novac za to osiguran u proračunu Općine. Lasićevu reakciju prenosimo u cijelosti.

''Potpuna je neistina da nije napravljen popis štete koja je nastala u siječnju zbog loših vremenskih uvjeta, no nakon razmatranja donesen je zaključak kako će sama Općina puno prije pomoći pogođenim ljudima, a za to su sredstva osigurana u proračunu. Poučeni dosadašnjim iskustvima gdje se novac isplaćivao u iznosima od samo nekoliko postotaka stvarne štete, odlučili smo to riješiti prije i efikasnije kroz sredstva Općine'', rekao je Lasić te se osvrnuo i na pitanje nedavnog pozivanja na proglašenje elementarne nepogode rekavši kako je prije nekoliko dana nastala puno veća šteta.

''Ovdje se radi o puno većoj šteti i tu tražimo izvanredna sredstva od Vlade RH, a i Općina će sigurno značajnije pomoći. U prvom slučaju vjerojatno nikome nije došla u pitanje egzistencija, ali u posljednjem slučaju to je neupitno. Općina ne može sama to podmiriti, ali će sigurno uvelike sudjelovati'', rekao je Lasić te dodao kako za sve te odluke postoje veoma opravdani razlozi.

On napominje kako je Državno povjerenstvo za procjenu štete o elementarnih nepogoda na sjednici održanoj 15. veljače donijelo zaključak po kojem će se ''odobrena sredstva na aktivnosti za naknadu šteta od elementarnih nepogoda za 2017. godinu koristiti samo za djelomičnu sanaciju nastalih šteta u 2017. godini, koje imaju značajne posljedice za gospodarski život i stanovništvo''.

''Sukladno tome Predsjednik Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda 18. travnja, dakle prije isteka službenog roka, izvijestio je nadležne u Općini kako je konstatirana šteta od 1,3 milijuna kuna. U istom dokumentu se pozvao na zaključak Državnog povjerenstva te ustvrdio kako je ''razvidno da je pomoć države ograničena i upitna'' te predložio da se utvrđena šteta alimentira u okviru proračunskih sredstava. Mi smo se s time složili'', rekao je Lasić.

''Ogorčen sam ovako niskim udarcima oporbe i lažima koje se plasiraju, no time su pokazali Konavljanima svoje pravo lice, ali i našu snagu. Njima na čast, hvala im na tome'', zaključio je Lasić te priložio dokumente koji podupiru njegove tvrdnje.

Popularni Članci