LEGENDARNI ŠIPANSKI LOKAL Vlasnik ogorčen: 'Troškovi su ogromni, morat ćemo uskoro zatvoriti i biti mirni'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook Balun
Legendarna Šipanska zalogajnica "Balun" po prvi put nakon 16 godina, tijekom jeseni i zime, zatvara svoja vrata za posjetitelje.

Vlasnik lokala Teofil Bogdan za Dubrovački dnevnik pojasnio je kako odluka nije bila laka, ali je neizbježna jer troškovi su iznimno visoki.

- "Balun" ljeti radi izvrsno. Malo je teže naći radnike jer nitko ne želi doći na otok, ali snađemo se nekako i lijepo odradimo. Nakon toga dođe jesen i zima pa sve ono što smo ljeti zaradili moramo zimi potrošiti. Ne možemo više tako funkcionirati pa ćemo do kraja listopada zatvoriti i biti mirni - kazao je Bogdan dodavši kako zimi u lokal dođe deset do petnaest otočana i pokoji radnik koji svrati odigrati kladionicu. Uz zalogajnicu, on vodi i malu trgovinu koji također namjerava trajno zatvoriti jer mu se nikako ne isplati.

- Cirkulacija robe je slaba u poređenju s velikim trgovačkim lancima koji su nas u potpunosti uništili. Naprimjer maslac u Velproa je 23 kune, a kod nas, kad dodamo pdv, iznosi 31 kunu. Ljudi misle da sam lopov zbog takve cijene! Jednostavno nas prisiljavaju da zatvorimo ili kao mali privatnici obnavljamo Agrokor, a nikog nije briga za nas - govori Teofil Bogdan te pojašnjava iznos troškova kao razlog za zatvaranje "Baluna": 400 kuna iznosi najam kase, sto kuna internet, 350 kuna za komunalno, 800 kuna za smeće, oko 700 kuna struja, 600 kuna voda, 800 kuna trošak knjigovođe, četiri tisuće kuna plaća i dvije tisuće kuna doprinosi i 160 kuna ZAMP što je prema njegovom izračunu skoro deset tisuća kuna ili kako navodi 330 "za dobro jutro". Uz to navodi kako PDV nije računao, a ove brojke računao je bez prometa. Ako bi pak bilo prometa naprimjer 40 tisuća kuna, prema njegovom izračunu, 25 posto ide na pdv, jedna četvrtina na nabavu robe, druga četvrtina na troškove s početka priče, a deset tisuća kuna što ostane plaća se oko 33 posto na porez na dobit pa ostane oko 6,7 tisuća i onda ako se s tim novcem nešto kupi ponovo se plaća pdv od 25 posto.

- Pa tako u krug - navodi Teofil Bogdan vlasnik zalogajnice "Balun" na Šipanu.

Prema njegovom mišljenju život na otoku je lijep, ali nije jednostavan. Osim standardnih problema komunalne infrastrukture, odvoza otpada, nedostatka povezanosti s kopnom u kasnijim večernjim satima, nepostojanja nikakvih olakšica i nedostatka ulaganja, problem je svako sve manji broj stanovništva i mladih koji se odlučuju trajno zadržati na otoku. Sve to zabrinjavajuće je za budućnost na ovom predivnom otoku u blizini Dubrovnika.

Aida Čakić

Popularni Članci