NAJVAŽNIJI DOGAĐAJ ZA AKVAKULTURU Župan Dobroslavić na otvorenju međunarodnog kongresa Aquaculture Europe 2017.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem nazočio je u utorak na otvorenju međunarodnog kongresa Aquaculture Europe (AE) koji se sastoji od znanstvene konferencije, izlaganja proizvoda i opreme za akvakulturu te radionica, a okupio je oko 1600 sudionika.

Župan Dobroslavić je u pozdravnom govoru istaknuo kako je Dubrovnik pravo mjesto za ovaj kongres iz više razloga.

”To nije samo zbog dobre hrane i vina i naše kulture nego zato što imamo dugu tradiciju u školjkarstvu i uzgoju ribe. Na Sveučilištu u Dubrovniku imamo Odjel za akvakulturu, a ona je važan segment stupa ”Plavi rast” u Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju. Ona je esencijalni dio brojnih prekograničnih programa i često tema u Odboru regija, ali i drugim tijelima EU”, rekao je župan Dobroslavić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako prekomjerni izlov ugrožava morske vrste te kako akvakultura nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost tog sektora.

”Hrvatska Vlada vidi akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati ribarsku industriju i sve ostale industrije koje se naslanjaju na tu industriju. Prošle godine smo imali proizvodnju od 17 tisuća tona vrijednosti 110 milijuna eura. U EU više od 65 posto potrebe za ribom se uveze. Kroz uzgoj u akvakulturi možemo nadoknaditi te brojke”, rekao je ministar Tolušić.

Europsko udruženje za akvakulturu (European Aquaculture Society – EAS) svake godine organizira ovaj najvažniji događaj za akvakulturnu industriju u Europi, a AE svake godine privuče više od tisuću sudionika iz oko 70 zemalja. Ove se godine Aquaculture Europe 2017 pod nazivom “Cooperation for Growth” održava u Dubrovniku od 17. do 20. listopada.

Popularni Članci