NOVOOTVORENI GRANIČNI PRIJELAZ IZLUĐUJE METKOVČANE 'Za Hrvatsku postojimo jedino kad treba plaćati račune'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Službene stranice Grada Metkovića
Novi granični prijelaz koji je otvoren prije nekoliko dana izluđuje Metkovčane. 

Dio njih početkom mjeseca živio je u Hrvatskoj, a sada su završili na ničijoj zemlji, to jest između Hrvatske i BiH. Bijesni su na državu kojoj, kažu, uredno plaćaju sve račune. Traže hitno rješenje problema.

Među kućama koje su na ničijoj zemlji je i ona Ive Ćotića koji oslikava kako izgleda situacija u kojoj su se našli. “Znamo da smo u Hrvatskoj zbog računa za struju, zbog računa od vode, slivnih voda, telefona. Tad smo u Hrvatskoj, a za sve drugo nismo”, kaže Ćotić.

Njegov sugrađanin Srećko Jeramaz, pak, nalazi se u situaciji koja je još apsurdnija. On kad uđe u kuću uđe i u drugu državu.

Obojica za svaku odlazak u središte Metkovića moraju prijeći granicu, a svaki put kad djeca idu u školu i vrtić moraju biti spremna za čekanje od pola sata do 45 minuta.

Kako bi riješili svoje probleme državi su ponudili kuće na otkup, međutim zanimanja za kupnju nije bilo.

Inače, svi tamošnji žtelji strahuju od ljeta kada će, vjeruju, nastati kaos.

MOST-ovac Nikola Grmoja smatra da za ovo postoji rješenje. “Problem bi na tom mjestu bio riješen otkupom tih 15 do 20 kuća. Ti ljudi su spremni otići s te lokacije jer im je život neizdrživ”, rekao je.

Gradonačelniku je, pak, kako kaže, dosta naknadne pameti MOST-ovaca, jer znali su gdje će biti prijelaz.

“Grad Metković je prenio vlasništvo vlastite nekretnine za potrebe izgradnje samog prijelaza, a i u samom ugovoru je vidljivo da se navodi pravomoćna lokacijska dozvola. Dakle, Grad Metković je bio upoznat sa samom lokacijom izgradnje prijelaza”, rekao je za Novu TV gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan dodajući da oni traže rješenje.

Popularni Članci