ONI ĆE GRADITI PELJEŠKI MOST Po prvi put u povijesti jedna kineska kompanija javila se na natječaj u zemlji članici EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Most Pelješac s pristupnim cestama gradit će kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, doznaje Jutarnji list. 

Odluka o izboru izvođača treba biti donesena 120 dana od otvaranja ponuda, a taj rok istječe u subotu te se očekuje da Hrvatske ceste kao investitor to objave tijekom današnjeg dana.

Za gradnju mosta pristigle su tri ponude. Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat. Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nakon pregleda prispjelih ponuda utvrđeno je da bankarska garancija talijansko-turskog konzorcija nije valjana, pa su ostale samo dvije ponude - kineska i Strabaga. Ovo je prvi put da se jedna kineska kompanija javila na natječaj u zemlji članici Europske unije.

Da su Kinezi ozbiljno zainteresirani za posao, pokazuje i podatak da su za savjetnike uzeli Stjepka Bobana, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, te Jadranku Jureško Kero, nekadašnju šeficu izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Iako se u Hrvatskim cestama tvrdilo da će odluka o izvođaču biti jako brzo donesena, sve se odužilo do posljednjega dana. Naime, nakon što se utvrdilo da je kineska ponuda najpovoljnija u svim elementima, uslijedilo je stotinjak dana drame u Vladi.

Iako, formalno, odluku o izvođaču donosi Uprava Hrvatskih cesta, u ovom je slučaju sve u rukama premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića. Kako doznaju u Jutarnjem u Hrvatskim cestama, odluka o dodjeli posla kineskoj kompaniji napisana je još prije nekoliko tjedana, ali se čekalo zeleno svjetlo premijera.

Prema dostupnim informacijama, nekoliko je elemenata utjecalo na odgađanje donošenja odluke. Prije svega, čekao se barem neslužbeni stav Europske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta koji se sufinancira europskim novcem dobije kineska kompanija.

Više pročitajte ovdje.

Popularni Članci