Roman Abramovič mjesecima besplatno sidri jahtu pokraj Dubrovnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Roman Abramovič mjesecima besplatno sidri svoju Eclipse u Župskom zaljevu, nedaleko Dubrovnika

Dubrovčani, Župljani i Konavljani posljednja dva mjeseca, točnije rujan i listopad, primijetili su kako jedna od najvećih privatnih jahti na svijetu Eclipse, u vlasništvu bogatog Romana Abramoviča, stoji usidrena u Župskom zaljevu. Tragom te činjenice pokušali smo doznati zašto je spomenuta jahta tako dugo usidrena blizu Dubrovnika.

Odgovor je nevjerojatno apsurdan i paradoksalan – bogati Abramovič jahtu drži usidrenu u Župskom zaljevu, jer mu je to, ne biste vjerovali – besplatno. Kako nam je objasnio dubrovački lučki kapetan Mato Kekez, područje Župskog zaljeva na kojem je Eclipse usidredna ne pripada pod ingerenciju nijedne državne institucije.

-Na tom djelu Župskog zaljeva gdje je jahta (bila) usidrena, sidrenje je dozvoljeno. Naime, zakon kaže da je sidrenje svuda dozvoljeno, ako nije zabranjeno, a na tom području nije zabranjeno. Pošto Eclipse ispunjava uvjete sigurnosti o sidrenju na tom mjestu, odnosno na toj lokaciji ne smeta odvijanju pomorskog prometa, niti ugrožava ekologiju, a na jahti boravi posada koja u svakom trenutku može reagirati na nepredviđene okolnosti, sidrenje na tom mjestu je legalno bez obzira koliko dugo traje – objašnjava nam Kekez, te dodaje da to područje nije pod ingerencijom niti Lučke kapetanije, niti Županijske lučke uprave Dubrovnik, a nije ni pod ingerencijom Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Znači li to da je Eclipse tamo usidrena besplatno, pitamo Kekeza?

-Da netko tamo naplaćuje sidrenje, prema aktualnim hrvatskim zakonima, to bi bilo ilegalno – govori nam Kekez.

Pitamo ga nadalje nije li apsurdno da se nedaleko Dubrovnika, u srcu Župske vale može besplatno sidriti, a Kekez kaže da bi se o tome dalo razgovarati, ali da su zakoni za sad takvi.

-Naravno da bi se moglo dobro razmisliti treba li se naplaćivati sidrenje u Župskoj vali, ali ponavljam, trenutno na tom području sidrenje nije zabranjeno, a ujedno to područje nije lučko, što znači da ne spada pod nadležnost nijedne institucije, odnosno nitko od tih institucija nema pravo naplaćivati sidrenje – zaključuje Kekez.

Njegove riječi nam je potvrdio i ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, koji također ističe da se tamo smije sidriti, te da nijedna institucija koja se bavi pomorstvom nema ingerenciju nad tim područjem.

Ima biti da je Roman Abramović shvatio da je Župski zaljev idealno mjesto na kojemu može sidriti svoju Eclipse, bez da išta plaća, u onim trenucima kada jahtu ne koristi ili mu nije u čarteru. To objašnjava pomalo neobičnu situaciju zašto je jedna od najvećih i najluksuznijih jahti na svijetu postala gotovo domaće plovilo u dubrovačkom akvatoriju.

Maro Marušić

Popularni Članci