PENIĆ O STANJU NA GRANICAMA 'U ovakvim situacijama ne smije se postupati poput vatrogasaca s protupožarnim mjerama!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kandidat SDP-a za župana dubrovačko-neretvanskog Davor Penić sazvao je konferenciju za medije na temu problema prelaska državne granice kod Neuma koja ugrožava turističku sezonu i normalno odvijanje života u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prema njegovim riječima, konferencija je sazvana upravo danas zbog nadolazećih blagdana i očekivanih gužvi na granicama u petak.

Penić je kazao kako je svrha ove konferencije poticanje mjerodavnih institucija na aktivnost. 

'Uredbom eu iz 7. travnja stupio je na snagu pojačani režim kontrole Schengena gdje se kontroliraju robe i svi putnici, bili oni iz zemalja članica Europske Unije ili ne. Tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva financija da u periodima u kojima je na snazi ova uredba postave veći broj djelatnika policije i carine, kako bi se postupci kontrole ubrzali', rekao je SDP-ov kandidat.

Osim ovih dvaju ministarstava, Penić se obratio i Županiji te ministru mora, prometa i infrastrukture. 'Tražimo od Županije da prestane biti inertna i da zatraži od Agencije za linijski promet u Splitu pojačani broj linija na relaciji Trpanj-Ploče. Isto tako, tražimo od ministra mora, prometa i infrastrukture da svoje obećanje o dužobalnoj linijskoj plovidbi od Rijeke do Dubrovnika stavi u funkciju te da ono ne bude mrtvo slovo na papiru. Ako pogledate raspored linija, vidjet ćete da ta linija postoji, ali ona ne vozi', istaknuo je Penić.

Prema njegovim riječima, navedene aktivnosti trebale bi smanjiti frustraciju ljudi koji će na Veliki Petak doći u našu županiju, bilo turista, bilo dijaspore, bilo studenata te da neće provesti sate čekajući na granici.

Osim nadolazećih blagdana, pojačane kontrole mogle bi stvarati poteškoće i za turističku sezonu. 'U turističkoj sezoni predlažemo, ako aktivnosti za zaštitu od terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti budu iziskivale pojačane kontrole Schengena, da u takvim situacijama na granicama osiguraju sanitarne čvorove, vodu i, po potrebi, sanitetsku službu.

Ja na ove prijedloge gledam kao na sustavno upravljanje potencijalnom krizom i ne želim da se u ovoj situaciji postupa poput vatrogasaca s protupožarnim mjerama', zaključio je Penić.

Popularni Članci