Srpska pravoslavna crkva o izmještanju SNV-a: 'Obična je podvala da su dubrovački Srbi izbačeni na ulicu!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Milorad Vukanović za Dubrovački dnevnik nedavno je komentirao  izmještanje SNV-a iz crkvenih prostora. Naime, ta odluka je navodno naišla na neodobravanje dubrovačkih Srba koji su kritizirali vladiku zahumsko-hercegovačkog. Srpska pravoslavne crkvene općine Dubrovnik demantirala je njihove stavove. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Na osnovu sjednice Odbora Srpske pravoslavne crkvene općine u Dubrovniku održane dana 27. septembra 2017. članovi Odbora donijeli su sljedeće stavove:

Povodom neistinitih, tendencioznih i zlonamjernih tvrdnji, koje su se pojavile u vezi odnosa Crkvene općine Dubrovnik i Srpskog Nacionalnog Veća (SNV) u tom gradu, zbog vjerujućeg naroda pravoslavnog, a i zbog šire javnosti, dužni smo saopštiti da nijedan navod u pomenutim pamfletima nije točan!

Nije tačno da su Crkvena općina Dubrovnik, ili vladika, kako se zlurado izmišlja, izbacili dubrovačke Srbe na ulicu. Prostor koji je koristilo SNV Dubrovnika od 15 m2, odlukom Crkvene općine, a uz učešće i predstavnika SNV, prenamijenjen je u Muzej ikona, o čemu je SNV blagovremeno i usmeno i pismeno obavješteno, a na šta predsjednik SNV tada nije imao ni jednu primjedbu. Pritom, po Ustavu Hrvatske prostor za SNV, kao i ostale manjine, obezbjeđuje država Hrvatska, u ovom slučaju je to grad Dubrovnik. Prema tome, obična je podvala da je bilo ko, a ponajmanje dubrovački Srbi, izbačen na ulicu. Inače, ni u jednom gradu Hrvatske gdje djeluje SNV, ono to ne čini u prostorijama koje su vlasništvo nadležnih eparhija.

Nije tačno ni to da novac koji Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Crkvena općina Dubrovnik dobijaju od iznajmljivanja stanova ili prostora odlazi u nepoznatom pravcu, kako se zlonamjerno tvrdi. Naprotiv, tim novcem se upravo sada temeljno obnavlja pravoslavna crkva na Korčuli, a pred samim je početkom i dugo pripremana rekonstrukcija jedinstvenog muzeja pravoslavnih ikona u Dubrovniku. Od tog novca se, već godinama, stipendiraju mnogi bogoslovi i studenti a i liječe oni koji sami to ne mogu priuštiti (o čemu postoji precizna dokumentacija). Pritom, kontrolu rada Crkvene općine Dubrovnik, pored pravoslavne Crkve, obavlja i država Hrvatska, koje u dosadašnjem radu nisu pronašle nijednu nepravilnost ili nezakonitost. Ilustracije radi, Crkvena općina Dubrovnik državi Hrvatskoj, kako zakon i nalaže, redovno uplaćuje PDV.

Izmišljotina o peticiji 3 500 dubrovačkih Srba protiv nadležnog episkopa bila bi groteskna da nije tragična, jer na veliku žalost naše Crkve u Dubrovniku prema Hrvatskom zavodu za statistiku žive svega 1164 osobe koje se izjašnjavaju kao Srbi. Prema tome, peticija sa potpisima 3 500 Srba (pa čak ni dvojice njih) protiv nadležnog episkopa nikada nije potpisana, kako se zlonamjerno piše. Ona postoji samo u glavama onih koji konstruišu ovakve „slučajeve“, ne razmišljajući o tome da njima štete samo preostalim Srbima u Dubrovniku i Hrvatskoj.

Zbog našeg dobronamjernog i vjerujućeg naroda želimo na kraju da istaknemo da ni u našoj Crkvenoj općinini u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj niko, pa ni nadležni episkop, ne može niti da donosi niti da sprovodi odluke mimo nadležnih organa Eparhije, poput Eparhijskog upravnog odbora, a Eparhijski upravni odbor, za sve što radi, podnosi izvještaje Patrijaršijskom upravnom odboru.

Lažima, podmetanjima i konstrukcijama pojedinci u medijskom prostoru potpuno neodgovorno nanose štetu SPC i njenim službenicima, ali i podrivaju dugogodišnje napore nadležnih episkopa na uspostavljanju normalnog života srpskog naroda koji je ostao izvan granica matice. Stoga ih još jednom bratski pozivamo na odgovornost u poslu koji rade, jer na ovaj način neće naškoditi onima na koje su se okomili, nego će oštetiti ono malo preostalih Srba, u ovom slučaju u Dubrovniku, kojima je potreban oslonac i utjeha, a ne neistine, poluistine ili zle namjere, od kojih će na kraju stradati samo pomenuti Srbi, među kojima, na žalost, mnogi i danas bukvalno preživljavaju samo od pomoći koju primaju od te iste napadnute Dubrovačke crkvene općine.

Predsjednik Crkvene općine dubrovačke
Stevo Marić

SRBI U DUBROVNIKU LJUTI NA VLADIKU: 'Istjerao nas je na ulicu radi kafića!'

VRIJEDNA IMOVINA Odluka Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku o izmještanju SNV-a u sjeni ugostiteljskog i nekretninskog biznisa

Popularni Članci