SVEČANO OTKRIVAN SPOMENIK 25. godišnjica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Otkrivanjem spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Komolcu svečano je obilježena 25. godišnjica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika.

Svečanom otkrivanju spomenika u ime Grada Dubrovnika nazočila je povjerenica Vlade Republike Hrvatske Nada Medović i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić. Svečanom otkrivanju spomenika nazočili su i župan Dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske i saborski zastupnik Mato Franković, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik dubrovačkog biskupa Uzinića don Stanko Lasić, obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
 

Prilikom otkrivanja spomenika, povjerenica Vlade Republike Hrvatske Nada Medović kazala je kako postavljanjem i otkrivanjem ovog spomenika zauvijek se uspisuje trag žrtve koja je podnesena u borbi za slobodu Dubrovnika i Hrvatske.

'Neizmjerna je čast danas stajati ovdje s vama i dijeliti osjećaj ponosa na mjestu na kojemu su prije 25 godina naši sinovi, muževi i očevi ponosno stajali i svojim životima branili i obranili naš Grad i našu domovinu. Njihova i vaša žrtva je neizmjerna. Dali ste našem Gradu i domovini ono najvrjednije što ste imali. Svoje najmilije. Znam da se u vašim srcima osim ponosa javlja i tuga, ali evo i danas s otkrivanjem ovog spomenika zauvijek upisujemo trag žrtve koju smo podnijeli za slobodu.

Poštovane obitelji nestalih i poginulih branitelja! Poštovani branitelji! Vaša žrtva nikad neće biti zaboravljena. Nikad vam se nećemo moći dovoljno zahvaliti, ali zato nam kao vječna obveza ostaje cijeniti i prenositi istinu o vama na sve generacije koje dolaze', kazala je povjerenica Medović u svome govoru.

Okupljenima u ime Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata gradskog kotata Komolac obratio se i Cvijeto Crnčević ističući kako je ovaj spomenik znamen koji se ostavlja kao podsjetnik na vremena kada su slobodu i bezbrižnost ratom prekinuli oni koji su došli rušiti i spaljivati tuđe domove.

'Vrijeme Domovinskog rata nije ostavilo samo razrušene i spaljene domove. Rane  su na žalost puno dublje i vrijeme koje prolazi ne čini ih manje bolnim. Međutim, naši poginuli na području Rijeke dubrovačke  tijekom Domovinskog rata žive u našim sjećanjima, a njih i sve one koji su bez pogovora branili svoju domovinu sjećamo danas se sjećamo sa sjetom ali i ponosom', kazao je Crnčević dodajući kako spomenik simbolizira svakog branitelja koji je stao u obranu svoga Grada i domovine.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir u miru Jozo Šerić kazao je kako je postavljanje i otkrivanje ovog spomenika znak zahvalnosti svima onima koji su svoje živote položili na oltar domovine.

'Vi hrabri dubrovački branitelji stali ste na branik domovine i borili se s brojčano i oružano nadmoćnijim neprijateljem. I pobijedili ste. Imali ste oružje koje neprijatelj nije imao. Čisto srce i ljubav prema domovini. Znali ste za što se i za koga borite. Dok je neprijatelj htio izbrisati hrvatsku povijest vi ste je nanovo pisali i hvala vam na tome', kazao je brigadir u miru Šerić.

Spomenik su otkrile gospođa Mirjana Soče, majka poginulog dubrovačkog branitelja Matka Soče iz Rožata i gospođa Marija Mišković, sestra poginulog maloljetnog branitelja Josipa Zvone.

Podsjetimo, radovi na izgradnji memorijalnog parka sa spomenikom poginulim braniteljima započeli su u lipnju 2016. godine, a troškove izgradnje parka sa spomenikom u cijelosti je snosio Grad Dubrovnik. 

Radovi su izvedeni prema projektu T.L.O. studija za arhitekturu i urbanizam i izvornoj ideji gospodina Maria Zdraulića.

Popularni Članci