SVEČANOST NA LOPUDU Mještani procesijom proslavili Tijelovo, priključili se i turisti (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ellie Leoni
I ove godine stanovnici otoka Lopuda obilježili su blagdan Tijelova misnim slavljem i svečanom procesijom.

U 09:45 h započelo je misno slavlje ispred župne crkve Gospe od Šunja na Lopudu kao uvod u svečanu procesiju, a sve povodom Tijelova. Misa nije mogla biti održana unutar crkve zbog obnove sakralnog objekta. Ni kiša koja je počela padati malo prije početka same mise te ubrzo prestala, nije zaustavila mještane Lopuda da obilježe ovaj kršćanski blagdan tradicionalnom svetkovinom.

Čitava riva bila je prekrivena raznobojnim cvijetnim dekoracijama napravljenim od latica i listova raznovrsnog cvijeća.

Za vrijeme procesije, na dva mjesta uslijedio je blagoslov mjesta svećenikovim molitvama i molitvama ostalih vjernika koji su sudjelovali u obredu. Na čelu kolone bio je križ okićen vijencem, iza njega su išla djeca, slijedio ih je barjak Djevojačko društvo srca Isusova, a nakon njega mogle su se vidjeti djevojčice odjevene u bijele haljine koje su posipale put laticama cvijeća. Pri sredini kolone našao se barjak ckrve Gospe od Šunja iza kojeg su pjevači crkvenim pjesmama veličali događaj. Ipak, u samome centru bio je baldahin ispod kojeg je svećenik nosio svete moći za vrijeme čitave svetkovine. Svećenika je pratio ostali puk te je također uz pjesmu prisustvovao cijeloj procesiji. Pri dolasku na rivu oglasila su se crkvena zvona iz tornjeva crkava sv. Marije i sv. Nikole koja su doprinosla svečanosti samog događaja. 

Tradicija već drugu godinu za redom nije mogla biti održana u svom izvornom obliku, stoga je crkva sv. Nikole bila zadnja postaja procesije za razliku od prijašnjih godina kada je to bila crkva sv. Marije koja je trenutno također u fazi obnove. Ipak, to nije nimalo utjecalo na veličinu i svečanost same proslave u kojoj već dugi niz godina osim mještana, sudjeluju i uživaju i turisti.

Ellie Leoni

Popularni Članci