'OD KVANTITETE VAŽNIJA KVALITETA' U županiji broj građanskih gotovo dvostruko veći od broja crkvenih brakova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija, Ministarstvo uprave
Do listopada 2017. godine sklopljeno je 16.045 brakova, od toga 8439 crkvenih i 7606 građanskih. Riječ je o nastavku trenda koji možemo pratiti barem deset godina unazad. U postocima, od ukupnog broja sklopljenih brakova, na crkvene u prošloj godini otpada 52,5 posto.

U 2016. godini taj postotak je iznosio 53,4, a godinu ranije 54,3 posto. Otprilike za jedan postotni bod svake godine pada broj sklopljenih crkvenih brakova u odnosu na broj onih sklopljenih pred matičarom. Koliki je pad, najbolje to dočarava podatak da je još 2009. godine postotak crkvenih brakova iznosio 63,5 posto.

U Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji posljednjih godina broj građanskih gotovo je pa dvostruko veći od broja crkvenih brakova.

Dubrovački biskup Mate Uzinić za Tportal kaže kako je teško iz navedenih statističkih podataka izvlačiti precizne zaključke. Treba znati, napominje, da se ovdje ne govori samo o prvom sklopljenom braku, nego o svim građanski sklopljenim brakovima, pa i onima koji su se više puta vjenčavali, dok je po kanonskom pravu moguće sklopiti brak samo jedanput. 'Zato je također teško ove podatke dovoditi u izravnu vezu s padom praktičnih katolika', naglašava.

'Vjerski život i praksa danas imaju sve manje utjecaja na shvaćanje braka kod vjernika te i to utječe na smanjenje broja brakova u vjerskom obliku, ali i na broj rastava. To ne možemo dovoditi u izravnu vezu s tim je li netko samo deklarirani ili i praktični katolik jer iza svakog bračnog para stoji osobna, često vrlo specifična situacija koju sama statistika ne može obuhvatiti', kaže Uzinić smatrajući da ove brojke trebaju na neki način trgnuti crkvene službenike.

'Ovi podaci svakako pokazuju da postoji znatan prostor za rad crkvenih službenika i angažiranih vjernika laika na poboljšanju ženidbenog pastorala, potpori bračnim parovima i obitelji kao najvažnijoj ustanovi ljudskog društva', kaže Uzinić za Tportal.

Poručuje kako je od kvantitete važnija kvaliteta te kako je od broja sklopljenih crkvenih brakova važnije to koliko su oni kvalitetno pripremljeni.

'Kršćani naime sebe smatraju solju, kvascem ili svjetlom koje treba pomoći drugima i pokazati dobar primjer i istinsku predanost vrijednostima, pa je čak važnije i od broja kanonski sklopljenih ženidaba to koliko su one kvalitetno pripremljene te koliko im organizirana kršćanska zajednica može u tome pomoći', zaključuje dubrovački biskup za Tportal.hr.

Popularni Članci