'Vlada ne smije život na otocima činiti još težim'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marina Majić/Dubrovački dnevnik
Saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić održali su konferenciju za medije na temu poskupljenja trajektnih, brzobrodskih i brodskih linija.

„Mi se u HDZ i u Dubrovačko neretvanskoj županiji toplo nadamo da će Vlada odbiti prijedlog Agencije za obalni linijski pomorski promet koja je najavila poskupljenje za 15. lipnja. Najavljeno je poskupljenje u prvom redu brzobrodskih karata i to na način da će otočanima karta poskupjeti za 11,6 posto, dok će za sve ostale korisnike brzobrodskih linija karta poskupjeti za 50 posto u sezoni, a izvan sezone bit će skuplja za 27 posto. To je na tragu da se život hrvatskih građana učini težim i držimo ovu odluku neprihvatljivom jer ne postoji valjan ralog za dizanje cijena“, kazao je Branko Bačić ističući kako je neprihvatljivo da se život na otocima čini još težim.

Iz HDZ-a napominju kako oni ne vide niti financijske niti gospodarske razloge za poskupljenjem karata, pogotovo ako se uzme u obzir i činjenica kako je gorivo u odnosu na isto razdoblje prošle godine pojeftinilo za deset posto.

„Ono što agencija, pa i resorno ministarstvo navodi kao glavni razlog poskupljenja cijena karata jest nedostatak sredstava u državnom proračunu i to za oko 35 milijuna kuna. U proračunu za 2012. godinu bilo je predviđeno oko 350 milijuna kuna za subvencije povezivanja hrvatskih otoka. Vlada je za 2013. godinu smanjila taj iznos za 35 milijuna kuna koliko upravo sada nedostaje“, rekao je Bačić.

Prema riječima Bačića on je predložio u studenom 2012. godine amandman Vladi upravo kako bi upozorio na važnost subvencija za povezivanje hrvatskih otoka, ali i kako bi se ovakav jedan scenarij izbjegao.

Bačić je rekao i kako je Vlada u potpunosti zaustavila projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao i da ne shvaća kako će riješiti problem trajekta Trpanj-Ploče.

„Znajući da nastupa novi režim na prijelazu kroz Neum, ja sam i u Hrvatskom Saboru, ali i ovim putem pozivam Vladu da svim građanima Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno osobama mlađim od 18 godina osiguraju besplatne putne isprave“, kazao je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je život na otocima težak i da stanovnici otoka nisu u ravnopravnom položaju s ostalim stanovnicima Hrvatske.

„Nužna je posebna briga za otoke. Nužne su subvencije za prijevoz i nužno je zadržati sve trajektne i brzobrodske linije. Očekujemo od Vlade da odbije ovaj prijedlog jer podizanjem cijena za 50 posto za turiste i sve ostale koji ne žive na otocima umanjuje se kompetentnost otoka za turizam“, rekao je Dobroslavić na održanoj konferenciji za medije.

Popularni Članci