Za navodnjavanje doline Neretve 25 milijuna kuna iz EU fondova

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zamjenik župana Davorko Obuljen potpisao je Ugovor o financiranju operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ u provedbi mjere M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dostavila je Dubrovačko-neretvanskoj županiji odluku o prihvatljivosti za materijalne troškove ulaganja u gradnju cjelovitog sustava navodnjavanja područja Glog i ulaganje na priključenju sustava na električnu mrežu. S obzirom na ostvareni broj bodova utvrđen je najviši iznos potpore koji iznosi 25.366.348,00 kuna.

Riječ je o sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske putem Natječaja za provedbu Podmjere 4.3. ”Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA. U skladu s tehničkim rješenjem i građevinskom dozvolom radit će se akumulacije, kanali, površinska i podzemna drenaža, crpne stanice, cjevovodi, distribucijska mreža, nadzorno-upravljački sustav, a za priključenje na električnu mrežu investicija podrazumjeva nabavku kablova, transformatorske stanice, solarne elektrane i slično.

Ovo su prva odobrena EU sredstva za prvi podsustav koji čini dio većeg javnog sustava, a kojim se planira riješiti navodnjavanje donje Neretve.

Popularni Članci