ZAMALO UNIŠTEN NAUTIČKI RAJ Iz mora izvađena jahta koja se zapalila na Kobašu (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Početkom kolovoza dogodila se pomorska nesreća na Kobašu, pravom nautičkom raju na Pelješcu kad se zapalila motorna jahta 'Lory'. Jahta je ovih dana izvađena iz mora. Tijekom pomorske nesreće, srećom, nitko od posade i putnika nije stradao, ali je došlo do onečišćenja u Stonskom kanalu.

"Nakon požara na jahti i potonuća iste u Stonskom kanalu, na spomenutom području došlo je do onečišćenja mora. Prema zapovjedi lučkog kapetana Mata Kekeza, Zapovjednika Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na poziciju je upućeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik'Danče', a preko Županijskog centra 112 Dubrovnik obaviješteni su PP Ston, DVD Slano i DVD Ston te djelatnici tvrtke CIAN d.o.o. s opremom. Budući da je ovaj incident izazvao onečišćenje mora, oko mjesta potonuća postavljene su brane za sprječavanje širenja onečišćenja uljnim derivatom i plutajućim otpadom s izgorenog plovila. Naknadno su, prema zapovjedi Zapovjednika ŽOC-a, pozvani i ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik zbog zatvaranja otvora na spremnicima i sprječavanja daljnjeg istjecanja dizelskog goriva. U tijeku je sanacija onečišćenja akvatorija Stonskog kanala od strane tvrtke CIAN d.o.o. za koju se očekuje da će biti okončana u ranim popodnevnim satima", javili su iz Dubrovačko-neretvanske županije,“ izvijestili su tada iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Dio mještana izrazio je bojazan kako bi prilikom izvlačenja jahte moglo doći do izlijevanja nafte u more iz plovila, no kapetan Mato Kekez kazao je kako nije bilo mjesta za brigu.

„Zatvoreni su svi ventili i začepljeni odušnici iz kojih je nafta mogla isteći dok je jahta još bila pod morem. Također, nije u plovilu ostalo puno nafte s obzirom na to da je dosta toga izgorjelo. Preventivno je na terenu bila ekipa sa svim preventivnim sredstvima,“ izjavio je Kekez za Dubrovački dnevnik te dodao kako je izvlačenje izvršeno uz suglasnost kako lučkog kapetana, tako i inspektora sigurnosti plovidbe.

„Najava radova je napravljena sukladno pomorskom zakoniku, najavljena je Lučkoj kapetaniji 48 sati ranije. S procedurom radova smo još u petak bili upoznati,“ kazao je Kekez.

Jahta bi navodno trebala biti odvezena u Šibenik gdje će se nastaviti vještačenje.

Popularni Članci