Zbog Jugobanke država ostala bez udjela u 112 tvrtki, među njima i hotelska poduzeća Orebić, Korčula i Gruž

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Spašavajući od ovrhe splitsko brodogradilište za predratni dug prema beogradskoj Jugobanci, koji se s godinama dosegao iznos od 75 milijuna i 657 tisuća kuna, Vlada je donijela odluku da se Zagrebačkoj banci, kao nasljedniku Jugobanke, na ime duga ustupe dionice i vlasnički udjeli države u 112 poduzeća.

Sev su to manjinski udjeli države u tvrtkama koji će sada prijeći u vlasništvo Zagrebačke banke na ime duga Brodosplita. Na pripadajućem popisu tvrtki, čije dionice država ustupa Zagrebačkoj banci, brojna su hotelska poduzeća poput Zlatnog rata, Brela, Živogošća, ali i Orebića, Korčule te dubrovačkog 'Gruža', piše tiskano izdanje Slobodne Dalmacije.

Vlada je tako okončala pravu dramu koja je počela krajem prošle godine kad je Brodosplit, od državnog Centra za restrukturiranje i prodaju, zatražio da žurno ispuni potraživanje Zagrebačke banke prema škveru. Sudska presuda, prema kojoj je Brodosplit dužan Jugobanci, donesena je još 1998. godine, no tada je dug iznosi 8,5 milijuna kuna. U postupcima sanacije i prodaje škvera država je dug preuzela na sebe primjenjući zakon o sanaciji tvrtki od posebnog interesa koji predviđa ustupanje dionica državnih poduzeća za dug, no to nije realizirano sve do prekjučer.

U odluci Vlado o nadoknadi duga Zagrebačkoj banci kao sljedniku Jugobanke, navodi se da je cijeli slučaj proučilo i splitsko Županijsko državno odvjetništvo, kao i središnjica DORH-a u Zagrebu. Sporna je bila svojedobna dokapitalizacija Brodosplita od strane Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga kada je dug prema Jugobanci preuzela Agencija i njime dokapitalizirala Brodosplit.

No, na koncu je i DORH dao zeleno svjetlo da se Zagrebačka banka namiri dionicama iz portfelja države, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci