Župan Dobroslavić u Bruxellesu o problemima prometne povezanosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sudjelovao je u utorak u Bruxellesu na konferenciji “Zajedno do EU fondova – za bolju prometnu povezanost”.

Glavni fokus konferencije bile su transeuropske prometne mreže i prekogranične prometne veze, a župan Dobroslavić istaknuo je kako je prometna povezanost ključni preduvjet gospodarskog i ukupnog razvoja svih područja EU.
”Posebno je ta povezanost važna za ona područja koja imaju lošu prometnu situaciju kao što je ukupna Jugoistočna Europa i sama Republika Hrvatska. Upravo stoga svi, a posebno Europska komisija, trebaju u razvoju prometne povezanosti posebnu pozornost obratiti na Jugoistočnu Europu, odnosno Jadransko-jonsku regiju”, rekao je Župan.
Ustvrdio je i kako su u tom smislu od posebnog značaja projekti kao što su Jadransko-jonska autocesta, brza željeznica Ravenna – Brindisi, Koridor VC, modernizacija željezničke mreže u Hrvatskoj, brodske i avioveze preko Jadranskog i Jonskog mora te povezivanje otoka.

Mišljenja i smjernice o aktualnim i ključnim pitanjima povezivanja europskih transportnih koridora su od izuzetne važnosti te je stoga organiziran panel na temu “Važnost prometnih veza u potpori regionalnom gospodarskom razvoju”. Panelisti su bili zamjenica generalnog direktora Opće uprave za mobilnost i promet – DG MOVE Maja Bakran, veleposlanik i zamjenik Stalnog predstavnika RH pri EU Goran Štefanić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Tomislav Mihotić te potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Govornici posljednjeg panela „Projekti regionale povezanosti kroz mrežu TEN-T“ bili su predsjednik talijanske regije Molise Paolo di Laura Frattura, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik albanske regije Tirana Aldrin Dalipi i član Europskog odbora regija Mauro D’Attis.
Organizatori konferencije bili su Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija preko svog predstavničkog ureda u Bruxellesu te zastupnica u EU parlamentu gđa. Dubravka Šuica.

Konferenciju su otvorili voditeljica hrvatske EPP Delegacije Dubravka Šuica, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna.

U konferenciji je sudjelovalo stotinjak sudionika iz institucija EU, regionalnih razvojnih agencija i europskih regija.

Popularni Članci