ŽUPAN NA SKUPŠTINI ODGOVORIO BIH: Pelješki most će ići, ovo su samo priče pred izbore! (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Prva redovna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije održava se danas u Velikoj vijećnici, a na samom početku mandatni odbor je izvijestio o promjenama u mandatima.

Tako je Mostovac Leonard Brešković stavio mandat u mirovanje, a u vijećničkim klupama mijenjat će ga Marko Giljača. Tom je prilikom Giljača prisegnuo, kao i vijećnik Nikola Grmoja.

Prva točka dnevnog reda bila su vijećnička pitanja.

Ante Damić (HDZ) – Prethodnih dana smo čuli najavu Sarajeva o sastanku Vlada RH i BIH, a danas smo svjedoci kako će se dogoditi. Na dnevnom redu je i propitivanje trase Jadransko-jonske ceste koja bi, prema nekim mišljenjima, trebala ići kroz teritorij BiH. Bojim se da se načina status Pelješkog mosta kojega se prolaskom ceste kroz BiH stavlja u drugi plan. Kakav je vaš stav?
Drugo pitanje, bili ste u Milanu i otkrili ste spomen-ploču Ruđeru Boškoviću te ste rekli kako je njegovo djelo u Gradu i Županiji nedovoljno vrednovano. Što kanite učiniti po tom pitanju?


Nikola Dobroslavić (HDZ), župan – Imamo informaciju o sastanku. Smatramo to dobrim, iako nije naše da ocjenjujemo, no do ro je da se susjedne države i na toj razini sastaju. Čuli smo i najave oko Jadranko-jonske ceste. Mogu ponoviti svoj stav od početka ; Jadranko-jonska autocesta ili autocesta od Osojnika do Ploča mora ići kroz našu Županiju sukladno strateškim dokumentima. Čuli smo i da je jučer Skupština BiH donijela zaključak o prigovorima oko gradnje Pelješkog mosta. Po tom pitanju nema nijednog neriješenog pitanja između RH i BiH jer su svi detalji dogovoreni. Nema razloga za stavljanje prigovora, vjerujem kako je to unutarpolitičko pitanje pred izbore. Pelješki most mora ići, on ide i svi detalji su usuglašeni.


Po pitanju Ruđera Boškovića, rekao sam kako se nismo dovoljno odužili njemu. Postojala je inicijativa da se postavi spomenik na Jezuitski trg i smatram kako je to dobro rješenje i kako se i na taj način trebamo odužiti Boškoviću. Htjeli smo i da se Zračna luka Dubrovnik zove Zračna luka Ruđer Bošković.

Kristina Ćurčija (SDP) – Prvo pitanje odnosi se na koncesije na plaži. Posljednjih dana se naveliko piše kako se ljudima brani ostavljanje njihovih šugamana na plažama i korištenje prostora. U nijednom slučaju se ne može zabraniti pristup plaži.

Jeste li upoznati s problemima studenata kao što je onaj oko pokaza gdje im je Libertas rekao kako moraju platiti punu kartu? Tijekom školske godine, Općina Konavle sufinancira pokaze, u ljetnim mjesecima je on 500 kuna.

Treće pitanje vezano je uz besplatne školske obroke u školama. Interes je iskazalo tek 185 škola. Tko je djeci odlučio uskratiti obroke?

Nikola Dobroslavić – Po pitanju koncesija, DNŽ daje koncesije na pomorsko dobro u slučajevima predviđenim zakonom. Sve koncesije koje su dane su otvorene, nema nijedne zatvorenog tipa i toga ćemo se i dalje držati. Što se tiče prostora, on ne može biti veći od koncesioniranog, u suprotnom trebaju intervenirati inspekcije. Imali smo prigovore oko jedne plaže, inzistirali smo da se to vrati u okvire ugovora o koncesiji i to je tako i učinjeno.

Što se tiče pokaza, provjerit ćemo s Libertasom i Gradom, a naša preporuka će biti da im se omogući pokaz po povoljnim uvjetima.

Kad je riječ o besplatnim obrocima, inicijativu smo prihvatili kao odličnu, dali smo preporuke svim školama u Županiji da uđu u taj program. Po zadnjim informacijama, gotovo sve su škole to i napravile.

Mihovil Družijanić (HDZ) – Dolazim iz Metkovića pa me zanima kakva je situacija s dnevnom bolnicom? Kad će krenuti radovi?

Nikola Dobroslavić – Ovu inicijativu podržava nadležno Ministarstvo i OB Dubrovnik. Postojao je problem prostora, a to je zgrada bivšeg suda. Mislim kako smo pred rješenjem. Bilo je dilema oko podataka, no to smo razriješili. Svaki dan očekujemo potvrdu od Ministarstva, a financirat će se od EU sredstava, no ne može se još govoriti o rokovima.

Marko Giljača (Most) – Postavit ću dva pitanja oko golfa na Srđu. Prvo se odnosi na to je li ikada od 2006. godine bio predmetom odluke oko izmjena Županijskog prostornog plana? Hoćete li ikada staviti na dnevni red odluku o smanjenu obuhvata golfa na Srđu s 310 na prvotno dogovorenih 100 hektara?

Dobroslavić – Obuhvat golfa je važno pitanje i vodimo računa o tome što su građani o tome rekli. Župan ni Ministar ne mogu smanjivati obuhvat. Javna rasprava je dovršena i to će donijeti određene prijedloge o kojima će se Skupština izjasniti. Gra di Vijeće su drugačije odlučivali. Izmjene i dopune prostornog plana će doći na dnevni red. Visoki upravni sud je donio odluku o ukidanju prostornog plana i obvezao je Županiju na određena postupanja. Županija je postupila po toj odluci i nema daljnjih postupanja, ali ima daljnjih rasprava. Dosad nije bilo prijedloga da se smanji obuhvat kad se pričalo o Izmjenama i dopunama Prostornog plana.

Davor Mihaljević (HDZ) – Ovih dana smo svjedoci arbitraže u Piranskom zaljevu. Kako mislite zaštititi interese građana Županije kad je riječ o granicama na jugu Hrvatske kako ne bi izvukli deblji kraj?

Dobroslavić – Arbitraža u slučaju Savudrijske vale pokazala je kako su osjetljiva ta pitanja. Dobro je da kod nas postoji politički konsenzus i to je najvažnija stvar.

Nikola Grmoja (Most) – Tri dana prije izbora na jednom lokalnom portalu objavljeno je pismo koje je tadašnji kandidat uputio Kujundžiću koji je kazao kako su osigurana sredstva za dnevnu bolnicu u Metkoviću pa bih molio župana da demantira sebe jer je rekao kako sredstva nisu osigurana prije pet minuta.

Drugo pitanje se odnosi na koncesije i zakon koji je nedavno donesen u Saboru, a otvara vrata malverzacijama. Svjedočili smo i aferi 'Zlatni rat'. Je li Županija ikada aktivirala Povjerenstvo koje bi izvršio nadzor nad koncesionarima?

Treće pitanje se tiče DUNEA-e. Svake godine uplaćujemo sve veći iznos DUNEA-i, premda je trebala već biti neovisna. Što je po tom pitanju?

Dobroslavić – Sredstva jesu osigurana, postoji 50 milijuna kuna, ali ona nisu realizirana. Da biste ih povukli, morate osigurati sve pretpostavke. Što se tiče koncesija, čuli smo raspravu oko Zakona. Treba razlučiti koliko je tu bilo političkog pristupa, a koliko stvarnih problema. Nismo vidjeli u njemu da ima mogućnosti privatizacije dobara. Najveći dio problematike pomorskog dobra će biti regulirana Zakonom o morskim lukama kojeg tek treba donijeti. Dosadašnji zakon je dao mogućnost zatvorenih koncesija, no nitko nije obvezan za takvo što. Mi smo odlučili kako to nećemo raditi. Situacija na Bolu odnosi se na propust Splitsko – dalmatinske županije, a ne na nekakvu HDZ-ovu aferu. DUNEA je vrlo uspješna i temelj je privlačenja EU sredstava. I ministrica je rekla kako smo najbolja županija u privlačenju EU sredstava.

Tino Žuvela (HDZ) postavio je pitanje oko trajektnog pristaništa u Vela Luci.

Dobroslavić – Svjedoci smo spore realizacije projekta. Ministarstvo je to dosad isključivo vlastitim sredstvima financiralo, očito nema dovoljno sredstava, a riječ je o 60 milijuna kuna. Projekt se radio u fazama.

Maro Kristić (Most) – Prvo pitanje odnosi se na trenutno stanje Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju? Po našim informacijama nema sve potrebne suglasnosti. Drugo pitanje se odnosi na Strategiju razvoja turizma koja predviđa optimizaciju broja kruzeraša. Brodovi se sidre na područjima za koje je nadležna Županija, jeste li se našli i razgovarali s gradonačelnikom, što namjeravate napraviti?

Dobroslavić – Centar za gospodarenje otpadom je opasan projekt, no još je opasnije da ga ne realiziramo jer to bi dovelo do kaosa. Imali smo opstrukciju od bivšeg ministra Dobrovića. Išao sam ponovno u Ministarstvo i ono će iznova razmotriti sve relevantno oko toga. Centar nam treba.Učinili smo sve potrebne predradnje, ništa nema opasnog tu. Stručnjaci su rekli kako neće doći do negativnog utjecaja na okoliš ni zagađenja. To je, po nama, jedan od ključnih projekata Županije i radit ćemo ga po najvišim EU standardima.

Popularni Članci