Županija imenovala djelatnika Lučke uprave Ploče za člana Upravnog vijeća te iste ustanove

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: rogotin.hr
Po okončanju lokalnih izbora, svake četiri godine dolazi do smjene Upravnih vijeća te imenovanja novih. Naravno, ukoliko vlast u lokalnim samoupravama zadrži ista politička opcija dolazi samo do ''rošade'' mjesta. Na isti način se vrši imenovanje članova Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče gdje država, Županija te Grad Ploče imaju pravo na određeni broj članova u vijeću.

U toj naizgled nezanimljivoj priči ne bi bilo ništa čudno da od strane Dubrovačko – neretvanske županije za člana Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče nije imenovan Tomislav Batur, istaknuti član ogranka HDZ Ploče, a koji u isto vrijeme obnaša dužnost pomoćnika ravnateljice u istoj upravi nakon što je od 2005. godine do kraja 2012. godine bio ravnatelj Lučke uprave. Time je Batur stekao pravo da uz dobro plaćeno radno mjesto pomoćnika ravnateljice dodatno dobija kao član Vijeća redovitu mjesečnu naknadu od 2 tisuće kuna.

Da je navedena odluka prošla, u isto vrijeme bi u Lučkoj upravi Ploče došlo do praktične i organizacijske nelogičnosti u redovnim upravljačkim procesima, budući da bi Batur istovremeno obavljao redovne radne obveze i izvršavao naloge ravnateljice te joj odgovarao za izvršenje radnih zadataka, ali bi istovremeno kao član Upravnog vijeća sukladno zakonskim propisima bio nadređen ravnateljici. Zakonska regulativa po pitanju ovog slučaja pokazuje manjkavost jer nije eksplicitna, a ni zakon koji je usklađen s Europskom unijom ne predviđa ovakve egzibicije koje su na tragu slučaja kao kad bi ista osoba bila član zakonodavne i izvršne vlasti.

Kako doznajemo, na sjednici Upravnog vijeća koja se održala prošli tjedan u Pločama, donijeta je odluka da se Tomislav Batur opredijeli hoće li obnašati obveze pomoćnika ravnateljice ili člana Upravnog vijeća, budući da je bilo jasno kako zaposlenik ne može obavljati poslove i radne zadatke u Lučkoj upravi temeljem zasnovanog radnog odnosa, a pritom i biti član Upravnog vijeća jer bi se očigledno radilo o sukobu interesa.

Nije nam poznato kako se je odabir Županije za svog predstavnika u Upravnom vijeću Lučke uprave Ploče sveo baš na donedavnog ravnatelja, a sada pomoćnika ravnatelja Tomislava Batura, međutim sigurno je da su akteri koji su vršili imenovanje, ali i sami imenovani, mogli biti svjesni da će ovakva situacija prouzročiti poteškoće u funkcioniranju upravljačkih procesa Lučke uprave Ploče. Na kraju je Tomislav Batur podnio pismenim putem ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća i zadržao poziciju pomoćnika ravnateljice. Sada je na potezu ponovno župan Dubrovačko-neretvanske županije koji će vjerojatno voditi više računa pri odabiru predstavnika Županije u Upravnom vijeću Lučke uprave Ploče.
 

Popularni Članci