U Stonu, kao i u Dubrovniku, svaki kamen priča svoju priču. No, kad je ta priča ispričana na jedan vrlo zanimljiv, originalan i neponovljiv način, predstavlja uistinu jedinstveno iskustvo. 

Tako se danas, u organizaciji Turističke zajednice Općine Ston, održavaju dva zanimljiva vođenja 'Neispričani Ston' i 'Cum Grano Salis'. No, nije tu riječ o suhoparnom vođenju uz iznošenje povijesnih činjenica, nego o kulturno-turističkom projektu koji zapravo znači vođenje kroz predstavu. Naime, okupljene turiste kroz stonske znamenitosti vodili su glumci koji iznosili povijesne činjenice, ali i zanimljivosti, izvodeći performans kako bi im dočarali kako se nekada živjelo u Stonu. 

'Neispričani Ston' je turističko - kazališni obilazak Stona koji je održan jutros u trajanju od dvije ure, a koji posjetiteljima omogućuje da dožive glavne stonske znamenitosti i upoznaju ključne likove iz njegove povijesti. Obilazak je temeljen na povijesnim činjenicama, s naglaskom na turbulentno i uzbudljivo razdoblje renesanse, a otkriva i neobične, manje znane zgode i legende Stona te dobro čuvane tajne njegovih žitelja kroz vjekove. 

Slavica Olujić Klapčić, direktorica Katapult promocije, kazala je koje su posebnosti i značaj takvog obilaska. 

"Ovo je interaktivni obilazak Stona i stonskih zidina, što je osobito važno, kao i obilazak solane. Priča koju pričamo je bazirana na povijesnim činjenicama, legendama Stona, uključuje stonsku kulturu u punom smislu te riječi. Za nekoga tko nikada nije bio u Stonu, ovaj obilazak je vrlo edukativan i zabavan. Tura je interaktivna, gosti zaista uživaju u ljepotama i u glavnim pogledima na Ston, šetnji po zidinama, solani, u stihovima... Ljudi su obično ugodno iznenađeni činjenicama koje su saznali o povijesti i kulturi Stona na jedan zabavan, a ne suhoparan način," izjavila je Olujić Klapčić. 

Redateljica Anja Maksić Japundžić kazala je kako se tijekom obilaska iznose tajanstvene i mistične strane Stona za koje posjetitelji možda nikada prije nisu ni čuli. 

"Riječ je o velikom projektu 'Povjest na zrnu soli' koji je dobio potporu EU. Njihova ideja je bila da se ponudi nešto što bi objedinilo ono što Ston nudi u smislu znamenitosti, kao i nešto što bi uključivalo ambijentalni teatar. Kako je to jedan format koji razvijamo dosta dugo godina u Zagrebu, pokušali smo nešto slično napraviti i u Dubrovniku. Istraživala sam o povijesti Stona, ali i nekim manje poznatim pričama i legendama, zato se projekt i zove 'neispričani Ston'. Sve je igrano i glumljeno, a ne suhoparno iznošenje podataka," izjavila je redateljica. 

I zaista, ono što je uslijedilo, bilo je itekako originalno i zanimljivo. Glumci su posjetitelje vratili u neke davne i slavne dane Stona, glumili, pričali im legende, ali ih nasmijavali govoreći o afrodizijačkim svojstvima kamenica i time da se 'ne boje penjati po stonskim zidinama jer neki njima trče maraton'. 

Uz stonske zidine, pokazali su solanu, ispričali ponešto o njenim bazenima i tradicionalnoj proizvodnji soli prilikom koje je lopata i danas glavni alat, što je to vagoncin i čemu služi... Pokazali su im tvrđavu Veliki kaštio, stonski trg na koji je stigla žena na tovaru i katedralu sv. Vlaha, kao i crkvu i samostan sv. Nikole, a na fontani su ih dočekale vile. Obišli su i mjesto gdje se nekada nalazila stara banka, ali i Biskupska palača. 

Na zidinama su goste dočekali topovi, ali kako je 'vojska' vidjela kako je riječ 'o dobroj i poštenoj čeljadi', odlučili su ih razveseliti glazbom pa su zasvirali i zapjevali. Gosti su bili oduševljeni izvedbom i trudom ekipe, ali i očarani svime što su doznali o Stonu, a o tome nisu prije imali priliku čuti. 

Za sve one koji su propustili današnji obilazak, čeka ih bogat večernji program. Cum grano salis je ambijentalna predstava u čijem je fokusu jedinstveni doživljaj stonske tvrđave Kaštio, kao i povijest, tradicija, kulturna baština i umjetničko stvaralaštvo stonskog područja. Radi se o predstavi koja će spojiti suvremene audio-vizualne tehnologije, interaktivne instalacije, projekcija, svjetlosne i pirotehničke efekte s glumačkim nastupima u ambijentu tvrđave Kaštio! U predstavi će sudjelovati umjetnici iz Stona i okolice, lokalna kulturno-umjetnička društva, klape i posebni glazbeni gosti.

Tura 'Neispričani Ston' održat će se još 20. srpnja te 24. kolovoza ove godine, a ulaznice se mogu kupiti OVDJE.  

Predstava 'Cum Grano Salis' bit će dvojezična, a početak je zakazan u 21.30 sati u tvrđavi Kaštio. Izvedbe su osim u petak zakazane 20. srpnja te 24. kolovoza ove godine. Ulaznice su dostupne OVDJE.

Popularne Galerije