UZ OVACIJE PUBLIKE Fantastičan nastup Tereze u Skočibuhi (FOTO/VIDEO)

Autor:dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan/Lucija Komaić

U okviru Dubrovačkih ljetnih igara Tereza Kesovija je sinoć u ljetnikovcu Skočibuhi, uz pratnju Ante Gela na gitari, Mladena Kosoveca na harmonici i Filipa Gjuda na klaviru, izvela francuske šansone u sklopu programa „Noćne serenate“.

Tereza Kesovija je svoj koncert posvetila svom prijatelju i velikom hrvatskom umjetniku Arsenu Dediću, a koncert je otvorila njegovim prepjevom pjesme Mrtvo lišće Jacquesa Préverta.

Terezini uspjesi i glazbena veličina te ugled na našim prostorima neupitni su, što potvrđuju i brojne nagrade te nebrojeni nastupi, no Tereza je upravo u Francuskoj tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila značajnu glazbenu karijeru.

Godine 1966., prva u svijetu snima Larinu  pjesmu (La chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. Bio je to Terezin prvi veliki francuski uspjeh, a album se prodao u više od 50 tisuća primjeraka. Nakon toga snima svoj drugi francuski album C’est ma chanson s pjesmom Je l’aime, je l’aime koji je prodan u više od 160 tisuća primjeraka.

Za svoga boravka u Francuskoj surađuje sa zvijezdama kao što su Serge Lama, Gilbert Bécaud, Juliette Greco i Michel Legrand s kojim je i održala veliki koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2002. godine.

Vrhunci njene karijere su solistički nastupi u pariškoj Olympiji tijekom 60-tih godina te dva recitala održana 1988. te ponovo 2007. koji su zabilježeni na CD i DVD izdanjima.

Odlikovana je i proglašena Vitezom visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et des Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a uručena joj je i Svjetska Zlatna povelja za humanizam i mir.

Na programu koncerta u Skočibuhi naslovljenog Je t’aime, našla se pjesma La chanson de Lara, Je suis malade, Le temps des cathédrales, Et c’est pour toi, Les feuilles mortes i mnoge druge najljepše francuske šansone, ali i miks hrvatsko-francuskog prepjeva terezine pjesme Prijatelji stari gdje ste.

Koncert ujedno predstavlja završnicu novog off programa 66. Igara „Noćne serenate“, u sklopu kojeg je, pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja, kroz srpanj i kolovoz održano šest koncerata različitih izvođača inspiriranih tradicionalnom glazbom vezanom za različite gradove i različite kulture.

Terezina izvedba trajala je točno dva sata, a kraj koncerta publika je dočekala sa standing ovationom, dok su Tereza i pratnja za bis odabrali Cherbourski kišobrani kojeg je početkom 2000. godina upravo Tereza pjevala zajedno s legendarnim Michelom Legrandom.

No, publici se nije svidjelo dvosatno kratkotrajno trajanje koncerta pa je Tereza još morala otpjevati Larinu pjesmu, ovog puta na hrvatskom jeziku.

Terezinom koncertu prisustvovali su brojni uglednici iz Dubrovnika poput dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, Đela i Ibrice Jusića, Nikše Kušelja, Hrvoja Kačića, ali i obitelj, bili su tu i sin Alan i snaha Ljiljana, kao i bivši suprug Miro Ungar.

Koncertu je nazočio i legendarni hrvatski pjesnik i akademik, autor mnogih klapskih, zborskih pjesama dalmatinskog melosa Jakša Fiamengo koji je sudjelovao u Terezinim pjesmama Ja sam pjesma, Na kušinu te na Promenadama.

Ono što je najvažnije, publika nije izostala s ovog spektakularnog koncerta. Dupkom ispunjena Skočibuha nije ostala ravnodušna ni nad jednom pjesmom. Mnoge pjesme koje je Tereza otpjevavala, iako su bile na francuskom jeziku, nisu prošle bez ugodne komunikacije s publikom.

'Zar je potrebno išta komentirati nakon ovakve publike koja je svoje rekla,' kratko je Tereza komentirala novinarima nastup u kojem je još jednom ponovila koliko voli Dubrovnik i Dubrovčane. 'Ja sam vaša. Uvijek sam bila i uvijek ću biti,' rekla je Tereza, a dio atmosfere fantastičnog koncerta pogledajte u fotogaleriji i video prilogu. 

Popularne Galerije