UNUTRAŠNJOST TVRĐAVE MINČETA 'Ova generacija DPDS-a svojim radom ostvaruje snove osnivača' (FOTO)

Autor:dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović

Uređenje unutrašnjosti tvrđave Minčeta i njezino otvaranje za javnost značajan je događaj jer sutra će ovim putem prolaziti turisti iz cijelog svijeta, a grad će dobiti novi povijesno-spomenički sadržaj, rekao je predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić na otvaranju ovog povijesno arhitektonskog kompleksa unutrašnjosti tvrđave Minčeta.

Predsjednik društva prijatelja Dubrovačke starine pojasnio je kako je riječ o prezentaciji na tri razine - dva donja kazamata tvrđave Minčeta, brojnim hodnicima i mjestima koja su se koristila ostavu topova i oružja, a također prezentirani su kanali kojima je išla voda koja je opskrbljivala grad u doba Dubrovačke Republike što je Minčetu činilo posebno značajnom.

Govoreći o ostalim važnostima za otvaranje tvrđave javnosti, Kapetanić je posebno istaknuo kako je to dio velikoga plana u obnovi cijelog zapadnog predziđa, od Minčete do Bokara pa do lokaliteta na svetom Andriji.

- Ako bog da, sljedeće godine nećemo izlaziti na igralište već kod lokaliteta na svetom Andriji s pogledom na najstariji dubrovačku žitnicu i na veličanstvene ostatke crkve sv. Marka - kazao je Kapetanić koji je naglasio kako su radovi na uređenju tvrđave trajali od 2015 godine, a koštali su između dva i pol i tri milijuna kuna. Predsjednik DPDS-a zahvalio se izvođačima radova studiju Vetma, Komtehu i Dom izgradnji, a posebno je istaknuo konzervatorski nadzor na čelu s pročelnicom Žanom Baće koja je to osobno obavila.

Predsjednik DPDS-a istaknuo je kako je ova godina 65 godina od osnivanja Društva te je ona prema njegovom mišljenju bila izuzetno značajna jer su nedavno otvorili Knežev dvor u Slanome, ostatke benediktinskog samostana svete Marije na Lokrumu, a uskoro se očekuje završetak posla u crkvi svetog Stjepana u Pustjerni. Također, naveo je kako se uskoro očekuje završetak radova na mostu u Pilama, a do kraja godine završetak projekta Sokol grad i Velikog Kaštela u Stonu.

- Svi ovi radovi su važni za nabrojati jer javnost treba znati gdje i kako trošimo novac s kojim raspolažemo. Iako smo u 65 godini još smo mladi i poletni i obnavljamo spomenike više nego ikad prije. Moglo bi se reći da smo mi generacija koja ostvaruje želje svojih osnivača - kazao je Niko Kapetanić posebno se osvrnuvši na odnose DPDS-a i bivše gradske vlasti s kojom su imali nesuglasice.

- Nakon gotovo deset godina, antičkim jezikom govoreći, nakon završetka "Punskih ratova" s nama su ovdje predstavnici grada na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća. Mi smo pokazali da možemo bez njih ranije, ali uvijek smo isticali koliko je važna suradnja s Gradom i zajedničko promišljanje u obnovi baštine na čemu smo i inzistirali - rekao je predsjednik DPDS-a.

Gradonačelnik Grada Dubrovnik koji je službeno otvorio Minčetu osvrnuo se na Kapetanićev termin o "desetljećima Punskih ratova" između DPDS-a i Grada.

- Ne bih rekao da su to bili ratovi već su to bile nesuglasice. U životu čovjek ima uzbrdice i nizbrdice i mislim da smo danas došli na jednu ravninu koja će dugo i uspješno trajati. Najmanje bitno u odnosu DPDS-a i Grada je koliko će kome novca pripasti. Najvažnije je da se novci troše transparentno na jasan način i da se zajedno doprinosi obnovi kulturne spomeničke baštine cijelog prostora bivše Dubrovačke Republike - rekao je gradonačelnik Franković dodavši kako je ponosan što na početku svoga mandata može svjedočiti otvaranju projekta koji nakon 550 godina postaje javan za građane i posjetitelje Dubrovnika. Franković je istaknuo veliki značaj DPDS-a o obnovi baštine cijele bivše Dubrovačke Republike od Slanog, Stona, Janjine...

- S ponosom nosim značku Društva što sam napravio i za otvaranje Ljetnih igara jer želim iskazati poštovanje prema poslu koje DPDS radi dugi niz godina za sve Dubrovčane i posjetitelje - zaključio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Aida Čakić

Popularne Galerije