INTERVJU BRANKICA KOVAČEVIĆ 'Sreća je stanje bića, a ne imaginarna, nedostižna činjenica'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ususret konferenciji Doza inspiracije koja će se održati 16. veljače u Dubrovniku, donosimo grupni intervju sa sudionicima. Zatražili smo odgovore na (ista) pitanja o duhovnosti, svjesnosti, miru, radosti…

Diplomirani psiholog Brankica Kovačević cijeli je život u potrazi za srećom, pa ne čudi da je to naslov njene prve knjige. Sreća je, prema njoj, stanje bića, a ne imaginarna, nedostižna činjenica.

Čime se bavite? Od čega živite?

Kao prvo želim da vam se zahvalim što ste odvojili vaše vrijeme i mjesto u mediju za koji radite za nekoliko rečenica o meni i mojoj perspektivi. Čime se bavim? Pretpostavljam da se pitanje odnosi na profesiju i zanimanje... po struci sam diplomirani ekonomist i u toj branši sam provela određen broj godina. Sada sam diplomirani psiholog na master studijama psihoterapije integrativnog pristupa. Na pitanje od čega živim odgovorit ću vrlo jasno, od Božje milosti. Džaba se čovjeku truditi, ako Bog neće blagosloviti. Tako stoji u Svetom pismu. Možete kroz život mijenjati profesije, zanimanja, zarađivati više ili manje, ali uvijek živite od Božje milosti. Gospode Isuse Kriste budi milostiv meni grešnoj.

Koje su vam tehnike najviše pomogle da budete sretniji, neopterećeni…, da ste u sadašnjem trenutku? Kako to postići? Što savjetujete našim čitateljima?

Jedina tehnika koju koristim, primjenjujem i preporučujem jest molitva. Molitva je upravo ta koja omogućuje da se postigne stanje sada, i o tome govorim u jednom od svojih videa na kanalu Potraga za srećom. Svima, pa i Vašim čitateljima savjetujem da se umire, utihnu, i da u molitvi zatraže da ih Gospod blagoslovi, da im daruje razum i mudrost, da im daruje vodstvo. Gospod će ih nadahnuti Silom Duha Svetog i na taj način usmjeriti što i kako trebaju činiti.

Zašto smo na planetu Zemlja? Koji je naš zadatak?

Bog je stvorio Zemlju i sve što je na njoj, pa i čovjeka. Rekao je rađajte se i  množite se i napunite Zemlju, ljubite bližnjeg svoga kao samog sebe... A sada je jedan od osnovnih zadataka svjedočiti Njegovo postojanje.

Zašto se na Zemlji događaju tsunamiji, potresi i slične vrste patnje? Zašto se uopće događa patnja?

Patnja je posljedica odbacivanja Tvorca. Razlikujte okolnosti i patnju. I okolnosti koje ste naveli su posljedica čovjekove volje/samovolje i u Svetom pismu jasno stoji da će se sve to događati kao posljedica prekinutog osobnog odnosa sa Tvorcem. No tko je s Gospodom, Gospod ga zaštiti i daruje mu mir i snagu, bez obzira na okolnosti. Bog to nije želio, čovjek je to izabrao.

Imate li ponekad sumnje u postojanje Boga? U nekim trenutcima kada vam je teško?

Nikad! Da, bilo je trenutaka kada mi je bilo teško, ali NIKADA nisam dovodila u pitanje Njegovo postojanje. On se u mom životu toliko puta osvjedočio da ja ne vjerujem u Boga, ja vjerujem Bogu. Kada sam bila ljuta, kako kažem, nisam okretala leđa Bogu nego sam se još više molila i tražila da me prosvijetli, da mi podari mudrost razumjeti. I učinio je to.

Kako zamišljate život poslije smrti? Postoje li raj i pakao?

U Svetom pismu stoji, i ja to prihvaćam, da nakon prve smrti čovjek spava, da ne zna ništa. U tom kontekstu pakao ne postoji, ali da, postoji Vječan život i postoje oni koji će ga izgubiti, kako kaže Sveto pismo, jer je mnogo zvanih ali malo izabranih.

Kako gledate na smrt bliske osobe? Jeste li tužni?

Svako razdvajanje je poseban emocionalno duhovan proces, Bog učini da se možete nositi.

Vjerujete li u reinkarnaciju?

Ne. Ja sam vjernik i stvar je jednostavna. Ili Bog ili univerzum. Ili Molitva ili meditacija. Ili uskrsnuće ili reinkarnacija. Jedno drugo isključuje. Ja prihvaćam Isusa Krista i vjerujem u uskrsnuće.

Često se ljudima savjetuje da puštaju stvari, prihvaćaju takve kakve jesu. Mnoge stvari u ovom našem svijetu su loše, od nepoštivanja ljudskih prava (rasizam, razne diskriminacije), preko ratova, pa nadalje. Trebamo li ih kao takve prihvatiti i pustiti da budu to što jesu, ili se treba boriti da ih promijenimo riskirajući pri tom stres koji uvijek ide uz borbu?

Prihvatiti ne znači odobriti, prihvatiti jer je to paradoks promjene. Kada mu date pravo da postoji ono nestane. Vidite sve je individualno, pa i svaka situacija za sebe. S toga svaku situaciju kroz molitvu treba prepustiti Tvorcu, a onda postupati po nadahnuću. Nekada ćete se, kako kažete boriti, to u Svetom pismu stoji – suprostavi se sotoni i on će nestati. Nekada ćete pusti i posmatrati, a tada će Bog naći načine kad i kako će to zaustaviti. Za sve postoji vrijeme, i dan i čas zna samo Gospod i ja mu vjerujem. Nije važno kad, ni kako ćete zaspati u Gospodu ovdje na Zemlji. Važno je da zaspete u Gospodu, a On kada Vas pozove Vi ćete ustati za vječnost. Mudrost kada i kako postupiti daje Bog.

Što ćete nam govoriti na konferenciji Doza inspiracije?

O tome kako Bog brine o nama i kako nas mijenja kroz proces transmisije i transmutacije, da možemo živjeti u radosti, ljubavi, miru bez obzira na okolnosti.

MM

VEZANE VIJESTI:

INTERVJU TOMISLAV TOMIĆ 'Patnja može biti predivan saveznik na putu čovjekovog razvoja'

INTERVJU BOJANA SVALINA 'Imala sam sumnju u Boga sve dok sam u njega 'samo' vjerovala'

INTERVJU KARMEN JERKOVIĆ YUCEL 'Hipnoterapija puno pomaže ljudima koji se bore s anksioznošću, depresijom, strahovima…'

Popularni Članci