INTERVJU S NOVIM PREDSJEDNIKOM DUBROVAČKOG SDP-A: Promijenit ću smjer u kojem stranka ide, nećemo više biti u nečijoj sjeni! (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Goran Mratinović
Jadran Barač prije tjedan dana je i službeno postao novi predsjednik dubrovačkog SDP-a, a na tom mjestu naslijedio je donedavnog predsjednika Mladena Gojuna. Jedini je član koji je predao kandidaturu za čelništvo gradskog odbora te je jednoglasno izabran. Inače, dubrovačkoj je javnosti najpoznatiji kao SDP-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika u prošlom izbornom ciklusu. Za Dubrovački dnevnik otkriva u kojem smjeru namjerava voditi dubrovački SDP, zašto su njihovi izborni rezultati bili loši, na kojim idejama će graditi svoju politiku. Tom prilikom kazao je nešto više o odnosu HNS-a i SDP-a, sadašnjoj gradskoj vlasti, Političkom dogovoru, ali i o samome sebi. 

Nedavno ste postali novi predsjednik dubrovačkog SDP-a, čestitam vam na tome. U kojem smjeru želite voditi stranku?

Hvala vam. S obzirom na sve događaje i slab izborni rezultat dubrovačkog SDP-a na posljednje održanim lokalnim izborima, očito je kako su glasači ocijenili kako bismo trebali promijeniti smjer i na tome planiram raditi. Stranci moramo vratiti njen identitet, moramo biti jasniji i direktniji oko naših stavova, više komunicirati s građanima i s medijima, popraviti taj jedan imidž koji se počeo narušavati prije osam, devet godina kad smo službeno sudjelovali u vlasti, a sve to uz kvalitetan rad pojedinca. Bilo je tu naših dobrih poteza, samo što to građani nisu uspjeli prepoznati. Bilo je i loših političkih odluka, a to je recimo Dubrovački dogovor koji nam je naštetio i smatram kako nismo smjeli ući u jednu takvu interesnu grupaciju samo zbog donošenja UPU-a za projekt golfa na Srđu. Bili smo u koaliciji s partnerima koji su nas potisnuli u kontekstu donošenja glavnih političkih odluka i sudjelovanja u projektima što nam je također jednim dijelom naštetilo. Sada planiramo krenuti sami, u prvom redu. Planiramo konsolidirati članove i raditi na međuljudskim odnosima unutar stranke i onda ćemo krenuti s određenim idejama prema medijima i građanima. Predlagat ćemo rješenja i raditi na pitanjima koji ih zanimaju.

Sada ste kazali kako je Dubrovački dogovor na neki način naštetio dubrovačkom SDP-u. Kako je naštetio?

Naštetio je zato što smo ušli u koaliciju sa svim strankama, a očito je da se radilo samo o donošenju UPU-a za golf na Srđu. Nije bilo nikakvih dugoročnih ciljeva i planova po pitanju Dubrovačkog dogovora. Mi kao SDP cijenimo i vrednujemo pojmove kao što su pravednost, socijalna solidarnost, ravnopravnost, osobne slobode te ćemo i dalje promovirati politiku čistih ruku u prvom redu, a golf kao projekt je nažalost određen nelegalnim radnjama, sudskim procesima, tako da sve to nama nije bio jedan dobar potez, što se na kraju odrazilo i na glasače.

Kažete kako možda glasači zbog toga nisu glasali za SDP...

Kao SDP smo gospodinu Vlahušiću obilato pomogli da dođe na vlast u prvom mandatu. On je imao svu podršku SDP-a; i središnjice i lokalnog SDP-a, da bi u drugom mandatu nastavio samostalnu politiku sa svojim koalicijskim partnerima. Našom krivnjom smo u cijeloj toj priči izgubili identitet, izgubili izražaj, nismo odlučivali o ključnim mjestima oko kadroviranja ni bitnijim odlukama.

Kazali ste kako ste pružali podršku Vlahušiću, međutim bili ste u koaliciji. Bili ste na vlasti. I Andro Vlahušić je očito vama pomogao. Smatrate li kako biste bili na vlasti i da ste s nekim drugim bili u koaliciji ili s nekim drugim kandidatom za mjesto gradonačelnika? Kad ste samostalno izlazili na izbore, rezultati nisu bili baš dobri.

Naši rezultati su sada vrlo loši i to je rezultat ovog dugoročnog perioda. SDP svojim radom nažalost nije uspio ostaviti trag kod građana i glasača. Bili smo obilježeni sukobima unutar stranke, ljudi su je napuštali, nije bilo ni snažne podrške od strane središnjice ni za predsjednika (op.a. Mladen Gojun) koji je preuzeo stranku od gospođe Olge Muratti. Nastavile su se nesuglasice, nemiri i nismo mogli kreirati politiku na pravi način. To je sve na kraju rezultiralo na ovim izborima. Dobar rezultat se, po meni, ne radi preko noći, kao ni loš rezultat. Sve je to jedan kumulativni spoj događaja. Za zadnje izbore smo imali kvalitetnu podlogu. Govorili smo najviše o održivom turizmu koji mora imati jedan temelj, smjer u kojem bi se Dubrovnik razvijao, poštujući sve prostorne i kulturološke čimbenike, da s tim turizmom možemo živjeti. Osvrtali smo se i na komunalne probleme koji su općeprisutni i poznati, s kojima se građani primjerice susreću kad cijeli dan čekaju u autu, u kolonama, dok pada kiša. No, opet, nismo u tom kratkom periodu uspjeli sanirati dugogodišnju štetu i gubitak ugleda i identiteta SDP-a. Preuzeo sam ulogu predsjednika jer je dio članstva smatrao kako to treba biti netko novi, tko nije obilježen prijašnjim sukobima, nije obnašao visoke funkcije, kako u izvršnoj vlasti tako ni u sklopu SDP-a, a sve to kako bi se uspješno prezentirao taj novi smjer.

Goran Mratinović
Jedina ste osoba koja je predala kandidaturu. Je li moguće kako u dubrovačkom SDP-u nema još jedne osobe koja bi se uhvatila toga posla ili ste bili složni unutar stranke oko tog pitanja?

Mene su članovi jednoglasno izabrali. Provodimo sve kandidature demokratski i bilo tko od članova se mogao kandidirati. Zašto se to nije dogodilo, ne znam. Na meni je da posložim i započnem novu priču u jednom složnom obliku za SDP. Mi ćemo nastaviti dalje graditi na temeljima koje smo postavili predizbornim programom – na održivom turizmu i rješavanju komunalnih problema. Istaknuo bih i problem o kojem se u javnosti ne govori puno, a to je problem apartmanizacije. U narednom periodu, Dubrovnik neće imati gdje akomodirati radnike i u tom smislu ćemo raditi studije i dokumente koje ćemo iznositi javnosti. Radit ćemo dugoročno i planski i to je dobar početak.

Moram naglasiti jedan aspekt koji je dubrovački SDP proživio, pa i ja kao kandidat za zamjenika Tatjane Šimac Bonačić. Mediji nas nisu štedjeli, prošli smo kroz svojevrstan medijski linč gdje smo proglašavani nesposobnima, s promašenom strategijom izlaska samih na izbore i to su ocijenili kao glavni razlog slabog rezultata. Da to nismo napravili, posebno ako se osvrnemo na sve ono što se događalo s HNS-om i na nacionalnoj razini, ne znam kako bismo imali podlogu nastaviti dalje. To je jedna od najboljih odluka koju smo donijeli u posljednjih devet godina – ići samostalno.

Goran Mratinović

Međutim, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Tatjana Šimac Bonačić je tada osvojila najmanji broj glasova birača. Kazali ste kako ste kako ste imali kvalitetnu podlogu s kojom namjeravate nastaviti. Ne možemo baš reći kako su vam mediji krivi za loš izborni rezultat. Zašto građani nisu prepoznali tu vašu poruku? Imali ste više okruglih stolova na kojima ste predstavljali program, organizirali ste okupljanja...

To je trajalo svega mjesec i pol dana. Ne možete u tako kratkom roku osvojiti članstvo i vratiti vjeru u SDP. Mi smo formalno sudjelovali u vlasti, a na kraju smo izašli samostalno i na neki način smo bili opozicija u tih mjesec i pol dana.

Zašto se nije ništa radilo prije toga? Pričate o periodu od mjesec i pol dana, no mi kao medij možemo svjedočiti kako recimo nije bilo priopćenja od dubrovačkog SDP-a ni prije toga. Dubrovnik nije neko malo selo, Dubrovnik je grad u kojem se događa puno toga, puno projekata; terminal u Gružu, golf na Srđu, azil na Žarkovici, kućice. Zašto nije bilo nikakve reakcije s vaše strane?

U pravu ste. To je možda naš problem što nismo bili aktivniji i što nismo samostalno radili na medijskim istupima, priopćenjima. Tu ste u pravu i to je naša greška.

To će se promijeniti?

To će se promijeniti, tako je.

Maloprije ste spomenuli donedavnog predsjednika dubrovačkog SDP-a Mladena Gojuna. Kako biste ocijenili njegov rad i što ćete drugačije raditi?

Neke stvari se uvijek mogu bolje raditi. Mladen je radio onako kako je mogao u određenim uvjetima. On je naslijedio stranku od gospođe Olge Muratti koja je netom prije izašla iz stranke i tu se već može nagovijestiti kako je bio veliki problem posrijedi; kad vaš prethodnik, predsjednik stranke iz nje izlazi i ulazi u neku novu opciju. Zašto se to točno dogodilo, ja ne znam niti sam u tom periodu bio previše aktivan u stranci, premda sam bio član. Mladen Gojun je naslijedio podijeljeno članstvo. Činjenica je kako ga središnjica i nije u potpunosti podržavala. Bila su dva kandidata, a on je pobijedio za jedan glas što je znak velike podijeljenosti unutar stranke. Nije uspio konsolidirati članove, htio je provesti politiku odmicanja od Dubrovačkog dogovora i, na neki način, koalicijskih odnosa. Tu su nastale trzavice i problemi koje nismo uspjeli sanirati.

Moglo se više komunicirati s medijima i članovima, no on je imao jedan korektan odnos sa svima nama, podržavao je mlade i bit će uz nas i dalje. Iznimno ga cijenim i poštujem.

Goran Mratinović

A Olga Muratti? Ona je bila istaknuta SDP-ovka, jedno vrijeme i predsjednica dubrovačkog SDP-a. Sad je čelnica dubrovačkog HSU-a. Smatrate li kako je SDP izgubio odlaskom Olge Muratti?


Kad bilo koji član izađe iz stranke, kolektiv je na gubitku. Olga Muratti je imala veliko iskustvo i dug staž u SDP-u, očito je to imalo i odraz kod glasača. Ne bih nikada osobno pristao na Dubrovački dogovor, a ona je to napravila. Možda se previše oslanjala na koaliciju i HNS, možda nije previše nas jačala interno. No, ne mogu puno toga komentirati jer nisam bio tada na tim razinama. Ne znam je osobno previše, no čini se vrlo draga osoba. Pristupila je HSU-u i to je na neki način nama odlomilo jedan dio tradicijske grupe glasača što se odrazilo i na izborne rezultate.

Dubrovačkog dogovora više nema, HDZ je sa svojom koalicijom na vlasti. Kako biste ocijenili rad gradonačelnika Mata Frankovića i općenito sadašnje gradske vlasti?

Gospodin Mato Franković i HDZ imaju čvrstu većinu u Gradskom vijeću. Zasigurno je utjecalo i to što je ljevica na izbore izašla razjedinjena, a D'Hondtova metoda mu je, koliko sam shvatio, dosta išla na ruku. Nastavio je politiku s bliskim suradnicima bivšeg gradonačelnika što ne odaje dojam nekakve dugoročne vjerodostojnosti. Još ćemo vidjeti, kratak je period. Nisam primijetio kako se u ovom periodu otkako je na vlasti išta bitno promijenilo. Nastavila se jedna praksa u dubrovačkoj, pa i hrvatskoj politici, prema kojoj se masovno zapošljava kad se smjenjuje vlast, koriste se mehanizmi građenja stranačke strukture tzv. uhljebljivanja i to nije dobro. Sve stranke se s tim moraju suočiti i prestati s takvim praksama.

Primijetio sam kako je nešto manje kućica na Stradunu, što je pohvalno. Materijale za Gradsko vijeće nismo dobili. Osvrnut ćemo se, dat ćemo amandmane i kritike kad budemo imali materijal na uvid.

Kad je Dubrovački dnevnik, nakon sto dana vlasti gradonačelnika Mata Frankovića, radio anketu s istaknutim dubrovačkim političarima, nisu imali neke posebne zamjerke ni kritike. Očito je kako smatraju kako Franković i ne radi neki loš posao ili kako zapravo radi dosta dobar posao, ili su možda mišljenja kako je malo vremena prošlo kako bi mogli ocijeniti njegov rad. Bez obzira na mišljenja, tko radi, taj i griješi i očito je kako je bilo određenih propusta na koje su mediji upozoravali. Dakle, spomenuli ste zapošljavanja. Nadalje, kruzeri ispred Grada, suprotno odredbi UNESCO-a, namjera povećavanja najma ugostitelja, prvi natječaj za kućice koji je bio poništen. Čini se kako to sve prolazi ispod žita, a ljudi ipak očekuju kako bi upravo od strane ljevice trebala biti upućena nekakva kritika. Lijepo je biti konstruktivna oporba, ali zašto nema kritike?

Dugoročnu politiku Mata Frankovića ćemo vidjeti sada, iz Proračuna za 2018. godinu. Kako su određeni mediji pisali, izgleda kako je taj proračun procurio prema neslužbenim koalicijskim partnerima, drugi to nisu dobili. Nagađa se kako je riječ o proračunu koji je kopiran od gospodina Vlahušića, a kojega je Franković rušio što dugoročno nije dobro. On ima koalicijske partnere koji su bili suradnici gospara Vlahušića i ne znam kako će se on tu snaći i kakva je politika dogovorena između njih. No, ovo je ipak kratak period za procjene. napravili su manji gaf oko natječaja za kućice, najavljivao je velike reforme u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama, a od toga još ništa nije bilo. Mi ćemo to napomenuti kad to bude evidentnije, no prošlo je tek šest mjeseci njegovog mandata. Bit ćemo vrlo kritični u svim njegovim odlukama kad stvari dođu na svoje. Naime, ja sam tek prije nekoliko dana izabran za predsjednika dubrovačkog SDP-a. Ne brinite, čut ćete nas.

Goran Mratinović

Idemo se samo još malo vratiti na zadnju predizbornu kampanju. Vi ste bili SDP-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika. Kao što smo maloprije spomenuli, izborni su rezultati bili loši. Kazali ste kako je odmicanje dubrovačkog SDP-a od Dubrovačkog dogovora, od HNS-a i Andra Vlahušića, zapravo najpametniji potez koji ste napravili. Ljevica je išla razjedinjena na izbore. S ovim odmakom, smatrate li kako bi bilo bolje da ste išli svi zajedno jer bi se onda vjerojatno i ostvarili bolji izborni rezultati?

Ne smatram jer treba graditi dugoročno. Zašto bismo imali tri mandata i nula bodova kredibiliteta? Ja prvi onda ne bih mogao sjedati ovdje i ovo govoriti. Mi smo druga najjača stranka u Hrvatskoj i sami sebe moramo graditi. Treba izražavati vlastita načela i projekte te ih prenositi u javnost. Čim netko drugi uvjetuje nešto, izbacuje, ne uvažava, to nije zdrav, obostran odnos. Da smo i dalje pristali biti u tome, to bi bilo dugoročno lošije rješenje. Bolje je i izgubiti jedan izborni ciklus pa dugoročno graditi pozitivno i zdravo tkivo u SDP-u.

Kad je bio završni skup na Stradunu, kazali ste kako 'nikada više nećete dopustiti da Dubrovnik vodi osuđeni kriminalac'. Je li se SDP toga mogao prije sjetiti jer ipak je bio u koaliciji s osuđenom osobom?

Nije. Možda se i mogao sjetiti, ali možda nije smio to kazati. Mlad sam, stječem iskustvo, možda i idealiziram neke stvari, ali smatram kako kriteriji za političare koji se kandidiraju na najveće funkcije moraju biti visoki i kako oni ne smiju biti povezani s aferama, a pogotovo da se aktivno vode sudski procesi protiv njih ili su osuđeni. Ako jedna čistačica mora priložiti dokaz o nekažnjavanju, onda ta ljestvica prema političarima mora biti najrigoroznija. To je jedan od najvećih problema u društvu jer birači, javnost, pa i mediji, toleriraju užasne propuste, afere, pa čak i ubojstva. Trebamo svi raditi na tome, na promoviranju kriterija poštenja, poštenih namjera i politike čistih ruku.

Dubrovačkoj javnosti ste najpoznatiji iz posljednjeg izbornog ciklusa kao SDP-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika. Što biste još rekli o sebi?

Išao sam u dubrovačku Klasičnu gimnaziju. To je privatna škola s pravom javnošću i tamo su nam usadili radne navike i jednu disciplinu. Imali smo jedan ljudski odnos i u odnosu na ravnatelja i rektora. Išli smo s njima na kavu nakon nastave i to nigdje nisam primijetio. Tu sam stvorio radne navike. U Zagrebu sam završio fakultet Strojarstvo i bio sam aktivan sportaš. U karateu vas uče kako se bori, ali i kako treba biti pošten i korektan prema protivniku. Dakle, nemaš neprijatelje nego protivnike. Uče vas kućnom odgoju. Imao sam trenera i klub koji su nas vodili na kulturna događanja i sociološka predavanja. Profesori s DIF-a su nas trenirali i psihički i tjelesno.
Za vrijeme studija su pokrenuti tzv. Facebook prosvjedi. Stvaralo se veliko nezadovoljstvo kod mladih vezano uz događanja oko Sanadera, afera vezanih uz istaknute ministre, Ivan Pernar se već tada bunio i bacao na ograde. Nekako sam naučio razmišljati glavom već tada, pratio sam medije i smetala mi je ta cijela atmosfera. Išao sam na prosvjede i sve to me već tada potaknulo da se snažnije aktiviram po pitanjima koja tište građane. Mladi danas nisu previše aktivni po tim pitanjima i ne sudjeluju ni u politici. Po meni bi trebali kritički razmišljati i rasuđivati o događajima oko sebe. Nije rješenje da govore kako ih politika ne zanima te da u konačnici isele iz zemlje.

novinarka: Ivona Butjer

foto/video: Goran Mratinović

Popularni Članci