INTERVJU S VOĐOM MLJETSKE OPORBE Nikola Marković: Mladi odlaze s otoka, ali mi imamo rješenje!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: društvene mreže/DD
Nikola Marković predsjednik je mljetskog SDP-a i vođa oporbe na otoku. U intervjuu otkriva svoju viziju Mljeta, progovara o gorućim problemima, ali i mogućim rješenjima. 

Uvjetno rečeno vođa ste oporbe na Mljetu, no niste se previše pojavljivali u medijima.

Djelomično ste u pravu.  Mi kao stranka, u prošlom sazivu Općinskog vijeća, više smo se fokusirali na prijedloge i rasprave na samim sjednicama Vijeća, a očito to nismo dovoljno iznosili u javnost. Samim time i medijska pozornost nije bila na nama, a kako smo mala sredina taj medijski prostor je ionako minimalan. Uz to ide i činjenica kako danas, nažalost, medije većinom zanimaju senzacije pa je sam sadržaj manje bitan.

Što vidite kao gorući problem otoka?

Gorući problem našeg otoka je što svaku godinu na Mljetu imamo sve manje stanovnika. Na Mljetu je većina populacije starije životne dobi, njih je svaku godinu sve manje. A drugi, još veći problem je odlazak mladih s otoka.

Kako biste to promijenili?

To jedino možemo promijeniti tako da dugoročno planiramo koja su nam zanimanja potrebna na otoku i takva zanimanja stipendiramo našim učenicima odmah po završetku osnovne škole. Jer mi smo danas u situaciji da nam skoro cjelokupni  javni sektor, osim zdravstvene zaštite, dolazi s kopna. Od policije, prosvjetnih djelatnika i tako dalje, a i u zdravstvu smo suočeni s činjenicom kako bismo mogli ostati bez jedine ljekarne na otoku. I to moramo promijeniti! Kao lokalna zajednica moramo više ulagati u turizam, koji nam je glavna grana gospodarstva i oko kojeg  se sve okreće i zahvaljujući kojem se sve i pokreće.

Kako komentirate sad već drugi mandat načelnika Marketa?

Birači na izborima su jedini mjerodavni za ocjenu mandata. Mi smo nažalost izgubili prošle izbore, jer očito nismo uvjerili birače da smo bolja opcija i to moramo promijeniti. Prije izbora je obećano puno , a nažalost većim dijelom je sve ostalo na obećanju.

Kad biste bili na njegovom mjestu, što biste prvo mijenjali?

Mislim kako napokon moramo početi voditi politiku tako da imamo dugoročne planove za naš otok, prema onome  kakvim ga hoćemo i vidimo  za 10, 15 ili 20 godina, i onda prema tome donositi odluke.

Kao vođi oporbe, koji je najveći izazov s kojim se susrećete u radu?

Kao i svugdje tako i ovdje; onaj tko je u oporbi nikome nije pretjerano zanimljiv, a naš je zadatak potruditi  se da dopremo do ljudi s našim idejama i prijedlozima.

Koji su vaši planovi i programi? Na koji način želite preuzeti vlast na Mljetu?

Svakoj političkoj stranci je cilj pobjeda na izborima. Mi ćemo i dalje u radu Općinskog vijeća predlagati što mislimo da je potrebno. Isto tako, podržavati dobre prijedloge, ali i kritizirati i biti protiv onoga što ne smatramo dobrim. Poučeni iskustvom, sigurno ćemo se potruditi da naše aktivnosti  približimo javnosti kako bi nas prepoznala i podržala na sljedećim izborima.

Milena Ulić

Popularni Članci