Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina: 'Duh Dubrovnika i Straduna daje kompletnog đaka'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Dugogodišnji ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina s djelatnicima i učenicima prošli tjedan proslavio je 70 godina škole. 

Velika obljetnica postojanja ove dubrovačke škole s ponosom je proslavljenja te je istaknuto kako je riječ o prvoj hrvatskoj ugostiteljskom školom s praktičnom obukom što je tada smatrano iznimnim značajem. Od osnutka koji je uslijedio odmah iza Drugog svjetskog rata, godinama se povećavao broj učenika i uvodili novi smjerovi, a ravnatelj Perušina voli istaknuti kako su iz dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole potekli brojni vrhunski brojni kadrovi koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju proslavili hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.

'ČOVJEK JE KLJUČ USPJEHA, ALI I MATERIJALNI UVJETI SU VAŽNI'

- Manifestaciju kojom smo obilježili 70 godina postojanja nazvali smo Dani Turističke i ugostiteljske škole, a to smo proslavili na dostojanstven način. Započeli smo s misom, imali svečanu akademiju i večeru, sportske aktivnosti i okrugli stol na kojemu smo govorili o edukaciji kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pred izazovima 21. stoljeća - kazao je ravnatelj Antun Perušina koji je u razgovor za Dubrovački dnevnik govorio o ulozi Turističke i ugostiteljske škole u dubrovačkom turizmu, nedostatku kadrova, ponudi i stanju na tržištu i suradnji škole s gospodarstvenicima.

- Čovjek je ključ uspjeha, ali isto tako i materijalni uvjeti su jako važni. Vođenje strukovne škole nije moguće u lošim uvjetima pa tako kontinuirano stvaramo bolje uvjete učenicima u našoj školi i koristima svaku priliku da nadopunimo opremu - kazao je ravnatelj Perušina pohvalivši se kako je oprema u Turističkoj i ugostiteljskoj školi moderna pa tako imaju keramičke ploče i flomastere, LCD projektore, e-dnevnik, a dodao je kako se trude svakodnevno educirati nastavnike.

Aida Čakić

- Prepoznajemo nove vrijednosti, osposobili smo dvoje nastavnika koji s učenicima rade u Amadeusu. Riječ je o programu za kupovinu aviokarata za bilo koju destinaciju u svijetu i onda učenici koji pohađaju hotelsko-turistički smjer kada dođu u bilo koju agenciju znaju raditi u tom programu i lako se prilagođavaju - govori Perušina te dodaje kako nastavnici iz škole idu na tečajeve, redovito se usavršavaju, a gospodarstvenici ih uvijek traže za pomoć pri kreiranju jelovnika i ostalih detalja u ugostiteljskim objektima. Tako Perušina naglašava kako i učenici sudjeluju u razmjeni te dodaje da je u planu djelovanje kroz EU fondove te podizanje stručnog usavršavanja na višu razinu.

'STANJE U ŠKOLI OVISI O STANJU NA TRŽIŠTU'

No, neizostavno pitanje za ravnatelja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik je ono kako privući što veći broj učenika da se upišu u ovu školu.

- Uvijek me to pitaju, a moj odgovor ide u istom pravcu – da bi netko izabrao zanimanje u turizmu i ugostiteljstvu mora znati što će ga čekati u životu nakon završene škole te hoće li mu se ostvariti ona vizija kakvu je imao prije upisa u školu – odgovorio je ravnatelj Antun Perušina te se osvrnuo na to kako stanje u školi ovisi o stanju na tržištu.

- Nedostaje radnika jer je slab interes, a on je takav jer tržište ne nudi sezonalnost posla i ostale povoljne uvjete. Ne treba zaboraviti kako u Hrvatskoj vlada depopulacija te dosta mladih odlazi vani – smatra Perušina. On je mišljenja kako se interes za upisom u ovu strukovnu školu može povećati samo stvaranjem boljih uvjeta.

- Kada bi se u Dubrovniku upisalo na godišnjoj razini 80 kuhara i isto toliko konobara opet bi nedostajalo radne snage. U zadnje vrijeme upisujemo 15 konobara i sedam slastičara po generaciji, a kolege iz Splita kažu da su i kod njih iste brojke pa kada usporedimo ta dva podatka onda bi možda netko rekao kako smo sretni jer je Dubrovnik znatno manji od Splita. No, mi bismo voljeli da djeca upisuju našu školu jer u tom zanimanju pronalaze svoju budućnost, a stjecanjem vještina i kompetencija u svijetu rada dovode se na što višu razinu – kazao je Perušina te se osvrnuo i na suradnju s gospodarstvenicima.

- Jako sam zadovoljan iako bi se moglo dosta toga poboljšati. Mi sa strane škole stalno pokušavamo ostvariti što bolje kontakte i nekad nailazimo na manje ili više razumijevanja, ali generalno govoreći suradnja nije loša. S Valamarom naprimjer imamo izvrsne odnose što je primjer dobre suradnje s hotelskom privredom. Uska povezanost gospodarstva i škole može dovesti do rezultata kakve svi želimo, a to je učenik koje će se nakon obrazovanja brzo uključiti u svijet rada. No, ne smije se zaboraviti da se od učenika koji uči i dok je u školi ne može zahtijevati da zamijeni radnika koji nedostaje, a kada učenik završi školu mora dobiti priliku da se kroz pripravnički staž isprofilira – istaknuo je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole.

Aida Čakić

'PIĆE NA STRADUNU BI MOGLO BITI SKUPLJE'

Dubrovnika kao šampion turizma svake godine bilježi milijunske rekorde u dolascima i noćenjima, no uvijek se od strane stručnjaka nalazi na procijepu između masovnosti i elitizma koji je neosporan. Perušina je mišljenja kako je potrebno opredijeliti se za jedno od to dvoje.

- Dubrovačko-neretvanska županija je dovoljno velika da određeni dijelovi mogu imati masovni vid turizma, dok uži dio Dubrovnika bi se trebao opredijeliti za vrhunski ekskluzivni turizam. Mediji često ljeti izbacuju vijesti kako je kava na Stradunu 30 kuna. Pa što? Koliko košta kava na Trgu svetog Marka u Veneciji? Onaj tko je prošao malo svijeta zna da postoje destinacije gdje se piće skupo plaća pa samim tim smatram kako bi na Stradunu moglo biti i skuplje. No, to je i onako stvar koju određuje tržište i sve dok funkcionira tako cijena nije visoka - smatra Antun Perušina komentirajući i ponudu Dubrovnika kao destinacije.

- Ima i dobrih i loših primjera, ali treba govoriti o prosjeku i gledati kako većina „diše“. Mislim da se mnogi naši ugostitelji trude imati određenu razinu kao što to rade i vlasnici apartmana. Generalno govoreći, Dubrovnik svojim gostima nudi određenu kvalitetu koja bi mogla biti bolja, ali kao ovakva nije poražavajuća. Nije toliko problem što se nudi, važno je da se gost ne vara. Možda imamo propusta, ali do toga dolazi jer je na tržištu teško doći do određenih artikala pa se djelatnici u turizmu ne mogu osloniti na to da će u svakom trenutku imati naprimjer namirnicu kakvu bi poželjeli – kazao je Perušina koji je mišljenja kako određena destinacija da bi zaživjela u punom sjaju mora ponuditi cjelokupni doživljaj, te dodaje kako najviša uloga u tom doživljaju pripada njezinim stanovnicima.

'NE SMIJEMO SE PREPUSTITI STIHIJI'

- Od onog trenutka kada gost dotakne naše tlo mi svi postajemo turistički radnici. To vrijedi i za ono dijete koje na putu do škole sretne stranca te ga pogleda u oči i pozdravi ili mu pomogne kada se ne snalazi s mapom pa sve do ljudi koji rade u vrhunskim hotelima i restoranima što im je opis posla. Svi možemo dati doprinos i stvoriti od Dubrovnika destinaciju koja će nuditi vrhunski doživljaj. Zbog toga se gost vraća i o tome priča drugima koji kasnije posjećuju Dubrovnik – kazao je Perušina dodavši kako je mišljenja da Dubrovnik općenito ima karakteristiku dobrog domaćina.

Budućnost i ključ uspjeha u turizmu svakako su djelatnici koji su osposobljeni za rad, ali uz brojne nepovoljne uvjete na tržištu to predstavlja izazov. Perušina smatra kako je potrebno obrazovati mlade Dubrovčane i Dubrovkinje koji bi bili stanoviti „nositelji gospodarstva“. Od uvozne snage ne treba bježati, naglašava on, te dodaje kako oni uvijek mogu raditi poslove pod vodstvom domaćih ljudi.

- Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik ne čini samo zgrada već i doticaj sa Stradunom i Gradom i taj duh daje kompletnog đaka. Znam kazati da naša djeca kada odu negdje razlikuju se po ophođenju s drugima i to treba njegovati i cijeniti, ali oni se ipak moraju isprofilirati, obrazovati, stvoriti od sebe vrhunske stručnjake koji će voditi uvoznu radnju snagu, omogućavati razinu kvalitete kakvu Dubrovnik zaslužuje. Ne smijem se prepustiti stihiji jer se nećemo uspjeti othrvati izazovima koje pred nas stavlja budućnost – zaključio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina.

Popularni Članci