DONESEN ZAKON O BESPRAVNOJ SADNJI Eko Omblići i Jadranka Šimunović proglašavaju se gradskim neprijateljima broj jedan

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL
Bespravna sadnja uzrokuje ogromne probleme stanovništvu Grada

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na današnjoj sjednici jednoglasnom odlukom usvojilo je Pravilnik o bespravnoj sadnji na području Grada Dubrovnika. Prigodom rasprave vijećnici su istaknuli kako je donošenje ovoga Pravilnika temeljni akt za sve buduće zahvate u prostoru i vremenu Dubrovnika.

-Bespravna sadnja ponajveći je krivac nekvalitetnog života u Gradu i okolici, te se ovim Pravilnikom pokušava stati na kraj nemarnim građanima koji bespravnom sadnjom maltretiraju svoje susjede – istaknuli su vijećnici dodavši da se „zabranom bespravne sadnje automatski povećava prostor za novi broj apartmana, a to opet automatski povećava profit iznajmljivačima, što opet automatski uvećava zadovoljstvo zarađenom lakom parom“.

Građani su s oduševljenjem pozdravili ovu odluku, a posebno su se jačinom pljeska istaknuli građevinari, koji su naglasili da će donošenje ovog Pravilnika kao posljedicu imati otvaranje brojnih novih radnih mjesta u građevini, arhitekturi i korupciji. U nastavku ekskluzivno donosimo članke netom izglasanog Pravilnika:

ČLANAK 1.

Bespravnom sadnjom označava se svaka sadnja vazdazelenih, ponekadzelenih i nikadzelenih biljaka i drugog nepoznatog raslinja na neiskorištenom prostoru na kojem se lako i bez po muke može izgraditi apartman, kuća, zgrada ili neboder.

ČLANAK 2.

Bespravna sadnja biljaka stvara ogromne problemu ljudstvu Dubrovnika. Naime, sadnja je glavni i jedini za sada poznati uzročnik peludne alergije koja svakog proljeća desetkuje dubrovačko stanovništvo. S druge pak strane, u medicinskoj znanosti do sada nikad nije zabilježen slučaj alergije na apartmane.

ČLANAK 3.

Osim, kako je objašnjeno u članku 2 ovog zakona, što uzrokuje veliko zdravstveno problemstvo ljudstvu Grada Dubrovnika u proljeće, bespravna sadnja jednako je, ako ne i više, opasna i u godišnje doba koje slijedi, a to je ljeto. Tada bespravna sadnja pogoduje šumskim požarima. Bez bespravne sadnje, nema ni šumskih požara.

ČLANAK 4.

Bespravna sadnja u Dubrovniku, osim što smeta širenju apartmana i što je veliki zdravstveni problem, isto tako zadaje i estetske poteškoće. Naime, zbog raširene bespravne sadnje, u listopadu, kako i samo ime mjeseca kazuje, padaju listovi i nikako ih nije lijepo vidjeti kako se, onako žuti i uvenuli, kotrljaju ulicama.

ČLANAK 5.

Da liščad i raslinje štogod pridonose ekonomskom prosperitetu nekog grada ili države, ne bi najbogatije zemlje svijeta bili Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, koji su odavno iskorijenili bespravnu sadnju, i umjesto toga uzgajaju najviše nebodere i zgrade na svijetu.

ČLANAK 6.

Gradskom poduzeću Vrtlar, jednom od najvećih kriminalaca na području bespravne sadnje, zabranjuje se daljnji rad. Umjesto firme Vrtlar, osniva se gradska tvrtka Smrtlar, koja će se jedino i isključivo baviti smrću zelenih zona i povećanjem građevinskog zemljišta.

ČLANAK 7.

Stanica za južne kulture, ako se želi legalno nastaviti baviti (sm)radom, mora se prezvati u Stanica za ružne kulture.

ČLANAK 8.

Zabranjuje se izvođenje provokativnih pjesama poput Maslina je neobrana i sličnih, koje potiču bespravnu sadnju. Klape smiju koristiti riječi ove pjesme, jedino i isključivo, ako će umjesto refrena Maslina je neobrana, pjevati Apartmani su nebukirani!

Apartmani su nebukirani

Nima koga da ih pere

Dohodu in teški dani

Nima dice da piški i sere

ČLANAK 9.

Područje Nove Mokošice, Nuncijate, Gruških nebodera i Kineskog zida proglašava se Parkom neprirode. Park neprirode označava posebno zaštićeni teritorij Grada Dubrovnika oslobođen od svih oblika bespravne sadnje.

ČLANAK 10.

Otok Lokrum, zbog nepovratno uništenog krajolika prekomjernom bespravnom sadnjom, poklanja se Austro-ugarskoj. Stručnjaci kažu da je za ovakvo današnje katastrofalno stanje sa bespravnom sadnjom na Lokrumu krivo prokletstvo benediktinaca, koje je od tamo protjerala stara dubrovačka vlast. Benediktinci su navodno, naopako okrenutih križeva, prigodom proklinjanja otoka kazali: „Tko se god dokopa Lokrumskog rta, neka umre od botaničkog vrta!“ Strašna bespravnosadna kletva već je odnijela na desetine nesretnih mladih života od kojih je najpoznatiji onaj nadvojvode Maksimilijana, kojega je navodno ubila grana. Da, grana kaktusa u Meksiku, ako niste znali.

ČLANAK 11.

Himna bespravne sadnje Po šumama i gorama smije se izvoditi isključivo u svoja četiri zida. Tko ne poštuje ovaj članak, bit će kažnjen boravkom s člankonošcima u ćeliji zatvora. S druge pak strane, svatko tko izvodi pjesmu Gori gora, gori borovina bit će nagrađen besplatnom ulaznicom za koncert Mate Bulića.

ČLANAK 12.

Posebno se zabranjuje bespravna sadnja biljaka koja može ugroziti pogled na more iz apartmana. Takva sadnja nosi naziv općeopasna radnja – i kao takva će se tretirati na suđenju pojedincu koji se drsko usudi baciti sjeme čempresa pod nečiji prozor.

ČLANAK 13.

Svaki investitor koji ukloni stabla s područja na kojem investira dobit će ponosnu titulu ambasadora u borbi protiv bora.

ČLANAK 14.

Mafijaško udruženje Eko Omblići proglašava se kriminalnom organizacijom, a njihova predsjednica Jadranka Šimunović, kao kapula di tutte kapule bespravne sadnje, imenuje gradskim neprijateljem broj jedan.

NAPOMENA: Za sve one koji nisu shvatili, naravno, riječ je o satiri

Popularni Članci