IMAMO HRVATSKU, NE ZNAMO KOLIKA JE Već 15 godina u naše teritorijalno more ne smije uploviti naš brod

Autor: Ivana Mijić Vulinović
Ivana Mijić Vulinović pripremila je novi komentar kojeg možete pročitati u nastavku.

Upravo objavljujem znanstveni rad na temu neriješenog graničnog pitanja naše zemlje s Crnom Gorom. I još uvijek sam u šoku i nevjerici što smo potpisali i koliko se vremena bavimo posve nebitnim stvarima dok puštamo da druga država uživa prava na našem moru na uštrb naše suverenosti. Slušam političare pred svake izbore i – ni spomena. Uvjerena sam kako vas većina nema pojma da Crna Gora, posve legitimno, od i navodno radi demilitarizacije Prevlake i uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa nesmetano uživa 53km2 našeg teritorijalnog mora. Pa to vam je cijeli jedan otok Ugljan!

Privremeni sporazum između tadašnje SRJ kojeg je Crna Gora naslijedila i Hrvatske na snazi je već 15 godina. Ali i da je trajao par mjeseci bio je apsolutno nelogičan, jer temeljem svih pravila međunarodnog prava granica je trebala ići sredinom Bokokotorskog zaljeva. Udaljenost od hrvatskog rta Oštro do privremene granične crte osam je puta kraća nego udaljenost od crnogorskog rta Veslo do privremene granice. Ostali smo tako zakinuti ne samo za navedeno teritorijalno more, već i ono more u nastavku koje nije dio državnog teritorija ali u kojem bi, temeljem međunarodnog prava, imali pravo uživati određena suverena prava i jurisdikciju. To vam se odnosi na ribanje, istraživanje i korištenje morskog dna i podzemlja i slično. Između ostalog i eksploataciju nafte ako bi je našli.

Jeste li znali nrp. da hrvatski ratni brodovi ne smiju uopće uploviti u Bokokotorski zaljev, dok crnogorski mogu? Da su gospodarski i mali ribolov kao i razvijanje marikulture u našem moru tik do Prevlake strogo zabranjeni, a dozvoljen samo rekreacijsko-sportski ribolov? S tim da se smije izdati tek 100 godišnjih ribolovnih dozvola Hrvatima i po 10 dnevnih ribolovnih dozvola državljanima trećih zemalja. Čak je za ribolov s obale potrebna posebna dozvola, a smije se obavljati samo danju od izlaska do zalaska sunca. Ima li uopće smisla da dalje nabrajam?

Zadnji put da su političari javno pričali, a mediji prenosili, o ovom krucijalnom državnom, ali za nas i regionalnom problemu, bilo je 2015. kada su se pokrenule ozbiljnije rasprave o istraživanju nafte i plina u Jadranu. „Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu!“ – vrištale su tada naslovnice. Iza toga objavljeno je par članaka o 'dogovoru na vidiku', ali iza toga do danas ništa!

Hrvatska se na moru ne samo sa Crnom Gorom, već generalno, nije razgraničila. I čini se da nam nije preša. Važnije je npr. donijeti novi obiteljski zakon mada je postojeći sasvim ok, problem je u praksi. I stotinu drugih bespotrebnih propisa. Važniji su lex-ovi ovi i oni, nego državni teritorij za kojeg su '91. toliki život dali. Da – imamo Hrvatsku, ali ne znamo kolika je, a čini se da nas pretjerano ni ne zanima da saznamo.

Popularni Članci