UTIJAVANJE NA HLADNO Ja ustaša, otac komunista, prebit ću ga, Isusa mi Krista

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Robert Anić / Pixsell
I tako je naš fini gospar Dobroslavić pokazao i drugo lice. Lice pomahnitalog ega i bahatosti. Jer kako drugačije  objasniti inzistiranje na postavljanju za  šefa policije čovjeka koji je debelo kontaminiran bliskošću s krim miljeom samo zato što je njegov ratni drug. Ili, i  samo zato da pokaže svoj utjecaj u novoj vlasti HDZ-a u čemu mu je svim srcem i utjecajem,  ruke dao,  naš gospar Branko Bačić. Kome ćeš pomoći  ako ne svome. 

Kadroviranje je oduvijek na ovim prostorima  bio i ostao najjači dokaz i smisao vlasti i moći.  Pa ćemo imati policiju koja je bliska s kriminalom. Ha, ha. Ne'š ti čuda. Ni prvi, ni zadnji put. U  nas  kao i na nekim drugim mjestima. Onda ćemo se  malo, ali kratko,  čuditi  što mnogi časni ljudi bacaju koplje u trnje i odustaju. U EU su već, ima tome dugo, konstatirali kako je u  Hrvatskoj borba protiv korupcije uvenula, što je  diplomatski eufemizam za činjenicu da korupcija opet sve više  buja na svakom koraku. I da nikog nije briga osim u nekim predizbornim lupetanjima. E sad, druga je stvar hoće li se našem županu i gosparu Branku  to obiti o glavu ako  izbije afera čiji će repovi udarati i po ministru od policije Davoru Božinoviću, ali i po premijeru Andreju Plenkoviću. Jer hoćeš nećeš ovo će ih dohvatiti. A sve je više afera koje se valjaju i rješavaju se, ne onako kako bi trebalo, nego stalnim sitnim kompromiserstvom.

Slično su odradili i u poreznoj pa su na velika vrata vratili gospara Cebala s Korčule iako svi koji nešto o tome znaju kažu da je, kad  je bio u poreznoj, proizvodio samo kaos. To je onda u redu, ionako  nikom ne  odgovara red u sustavu. Važno je da su dobro umreženo iskadrovirani. U Hrvata uvijek ista priča. Šteta, moglo je drugačije.

Potpuno drugačije  radi OLAF.  Ne  Olaf  Palme, nekadašnji švedski premijer koji se vozio biciklom na posao pa su ga ubili, nego Europski ured za borbu protiv prijevara koji u Hrvatskoj ima pune ruke posla, posebno vezano uz prijevare s korištenjem novaca iz europskih Fondova. Pa naveliko švrljaju po našoj zračnoj luci dok ovi naši za to vrijeme muku muče oko kadroviranja i izbora  čelnog čovjeka zračne luke. No, budimo realni, naši će po svom, pomalo, dok se ne dogovore  i  boli ih briga za nekakav OLAF. Bog zna za koga navija župan.

Strašno važna komisija za utvrđivanje dozvoljene i nedozvoljene upotrebe relikta prošlosti nedemokratskih i totalitarnih režima na čelu s akademikom Kusićem sastala se dosad tri puta. Pa ih je premijer  zamolio da se sastaju češće, što su oni i prihvatili pa se očekuje da će se ubrzo sastati kako bi donijeli odluku da se sastaju češće. Kad su se zadnji puta sastali bili su nekako konfuzni. Pa kad je predsjednik komisije sjeo, neki sjedoše, a neki ustaše. Pa je potrajalo dok su se uskladili zbog čega  im nije ostalo puno vremena raspraviti ono što su dobili na stol. Za sad je to: 'Druže Tito mi ti se kunemo ', 'Na vrh Srđa vila kliče, zdravo dični Poglavniče', 'Sm rt fašizmu , sloboda narodu',' Za dom spremni ', 'Ja ustaša, otac komunista, prebit ću ga  Isusa mi Krista, ' 'Drug je Lola bio desna ruka Titi zato su ga ubili banditi' ,'Ustaša mi bio tata, sin mu je naslijedio zanata','Druže Tito ljubičice bijela'', uz neke za koje još nisu sigurni spadaju li pod njihovu komisiju poput one 'Sprem'te se sprem'te četnici i nešto s Hanđar divizijom i cvijećem Hrvatskog naroda. Upravo zbog tih za koje nisu sigurni spadaju li pod njih, ostavili su si vremena za razmišljanje. No što je tu je, ako se mora, razmišljat će mrcu brže.

Za to vrijeme kurikularna reforma ide dalje. Ako ne stane.  Ključno je pitanje ima li itko od njih u ministarstvima procjene potreba za radnom snagom i zanimanjima  u sljedećih, barem, pet godina. Neka tamo ledena Švedska prije pet godina je znala da će im sljedećih godina nedostajati liječnika i inženjera pa je otvorila vrata i dala odlične uvjete svim takvima  diljem Europe i šire, kako bi došli u njihovu zemlju i tamo sretno uživali u uvjetima koje u svojim zemljama mogu samo sanjati. Sad već znaju koji kadrovi će im trebati sljedećih godina i pripremaju se da ih privuku. Što im, ruku na srce nije teško. Naši se pripremaju na odlazak , dok im klinci krive kičmu noseći  torbe s knjigama težine od šest  do sedam  kila. Ako im uspije smanjiti na tri do pet, bit će to glavna predizborna pobjeda jer oko svega drugog se ionako  ne mogu dogovoriti. Sve je u nas, vrag ga odnio , ideološko pitanje. I tu onda sve staje. Pitanje gospodarstva posve je marginalno pitanje oko čega se u Hrvata ne dobivaju izbori. Koga briga.

Ministar od zdravlja  najavio je više para u zdravstvu. Kako? Jednostavno. Veća cijena dopunskog, skuplji benzin i cigarete. U igri su i nezdravi slatki sokovi i bomboni raznih okusa. Za začepiti rupe. Strukturna reforma zdravstva  i njeno provođenje nije jednostavno i traži brojne žrtve, manje administriranja i uvođenje reda. Uz, naravno,  plan i viziju onog tko ju priprema. I naravno uz sve jače gospodarstvo. Ali to je komplicirano i nije popularno. Najbolje da su svi isti da se može u miru kadrovirati .  Zato je trenutno   najvažnije    namaknuti novac do sljedećeg kolapsa sustava. Onda nek' se s time tramakaju neki sljedeći koji dođu. Dečkima  je sve to samo momačko nadigravanje. Eto vas.

Popularni Članci